JUST NU: Hultqvists varning – redo att anfalla andra

2022 08 08

Rysslands krig kan sträcka sig utanför Ukraina. 

Varningen kommer från försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Jag tror inte den ryska ambitionen bara är att kriga i Ukraina. Är de framgångsrika, då är de säkert beredda att gå vidare till andra länder, säger ministern till Expressen.

I intervjun konstaterar Hultqvist att säkerhetsläget i världen fortfarande är kraftigt försämrat.

–  Bara det förhållande att kriget pågår, det visar vilket hot Ryssland utgör mot hela omvärlden här i vår del av Europa.

Möte med nordiska ministrar

På måndagen deltar Peter Hultqvist i ett möte med Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram och Danmarks försvarsminister Morten Bødskov.

Parterna ska träffas i Malmö och diskutera det rådande säkerhetsläget och det fördjupade försvarssamarbetet.

I höstas kom de nordiska länderna överens om ett fördjupat försvarssamarbetet i ett särskilt viktigt strategiskt område – regionen som sträcker sig från södra Östersjön, Öresund och upp till Oslokusten.

–  Det här handlar ju bland annat om inloppet till Östersjön – och att det är väldigt viktigt att vi har kontrollen där i olika skeden. Det gäller också att använda de militära resurser som finns i alla tre länderna, för att kunna upprätthålla det här. Jag tycker att det är en mycket stark markering att alla tre länder förklarar att vi är beredda att göra det här jobbet, säger Peter Hultqvist till Expressen.

Fakta: Det nordiska försvarssamarbetet 

  • De nordiska länderna samarbetar sedan 2009 inom Nordefco, Nordic Defence Cooperation.
  • Det nordiska försvarssamarbetet inom Nordefco syftar främst till att öka respektive nations försvarsförmåga samt att utveckla förmågan att samarbeta och enas kring strategiska, gemensamma försvarsfrågor.
  •  Man ämnar även uppnå ekonomiska fördelar genom gemensam utveckling och inköp av utvald materiel. 
  • Ordförandeskapet roterar mellan de nordiska länderna.

Exempel på nordiska samarbeten inom ramen för Nordefco:

  • Sjöövervakning. Samarbete inom ramen för sjöövervakning utvecklas för närvarande, vilket innebär att sjölägesinformation och radarbilder kan utbytas mellan de nordiska länderna.
  • Luftlägesinformation. Sverige och Finland förhandlar med Nato, med Norge som värdland, om utbyte av luftlägesinformation (ASDE). Det skulle möjliggöra utbyte av luftlägesinformation mellan samtliga nordiska länder. I förlängningen finns möjligheter för ett gemensamt utnyttjande av luftrummet över Norden.
  • Gemensam uniform. Målet är att utforma och upphandla en gemensam stridsuniform med tillbehör, för att nå ekonomiska fördelar.
  • Gemensamma övningar. Samövningar mellan de nordiska länderna och gemensam utbildning är inget nytt. Men dessa ska utvecklas och fördjupas.  
  • Källa: Försvarsmakten

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Investerare har fått nog – “Elon Musk måste avgå”

2025 03 20

Elsbilsjätten Tesla fortsätter att rasa på börsen.

Sedan december har det Elon Musk-ägda bolaget fallit med över 800 miljarder dollar. Under tisdagen sjönk värdet ytterligare fyra procent på den amerikanska handeln.

Nu har det tunga namnet Ross Gerber, en av Teslas tidigaste investerare, fått nog.

Han ger Elon Musk två val: avgå som vd från Tesla eller hoppa av uppdraget för USA:s regering.

– Jag tror att Tesla behöver en ny vd och jag bestämde mig idag för att börja säga det, framhåller Gerber till Sky News.

"Försummats för länge"

Enligt storinvesteraren har Musks roll i den tillfälliga myndigheten Doge, som arbetar med att skära ned på statliga utgifter, fått miljardären att tappa fokus.

– Det är dags för någon att driva Tesla, säger Ross Gerber.

– Verksamheten har försummats för länge. Det finns för många viktiga saker som Tesla gör, så antingen borde Elon komma tillbaka till Tesla och vara vd och ge upp sina andra jobb, eller så borde han fokusera på regeringen och fortsätta göra det han gör men hitta en lämplig vd för Tesla.

Är i kris

Ross Gerber menar att Tesla befinner sig i kris.

Han har själv sålt av ett stort antal aktier de senaste månaderna.

Enligt investeraren är Teslas produkter utan tvekan de bästa på marknaden, men Musk har som alla andra bara 24 timmar på ett dygn.

Och då ger Musks aktivitet på sociala medier och arbete för Trump-administrationen Tesla för mycket negativ publicitet, menar Gerber.

– Företagets rykte har precis förstörts av Elon Musk, säger han.

– Försäljningen rasar, så ja, det det är en kris. Det går bokstavligt talat inte att sälja den bästa produkten på marknaden eftersom vd:n är så splittrande.

Läs mer om Teslas kris här:

Elon Musks bror agerar – efter jättefiaskot

Tyngsta Teslafallet på fem år

Teslakunder tvingas skriva på mystiskt avtal – “helt unikt”

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Ryanair överväger ny regel – kan bli förbjudet att ha i handbagaget

2025 03 19

Ett vanligt och till synes ofarligt föremål kan komma att förbjudas i handbagage på flygplan.

Vid första anblick ser det inte mycket ut för världen.

Och många tar för givet att det inte skulle vara något problem alls.

Men faktum är att powerbanks, de portabla batteriladdarna som folk använder till mobilen när det inte finns tillgång till eluttag, utgör en brandrisk.

Blev först med förbudet

Ett flygbolag, Air Busan från Sydkorea, har redan tagit steget att förbjuda powerbanks i handbagage. 

Det skedde kort efter att ett av deras flygplan drabbades av en våldsam brand strax före avgång tidigare i år, med 176 personer ombord.

Bolaget är det första i hela världen att införa förbudet, men enligt norska Dagbladet överväger även flygbolag som Ryanair och EasyJet restriktioner i frågan.

– Säkerheten för våra passagerare och besättning är vår högsta prioritet. Vi övervakar situationen noga och kommer inte tveka att införa ett förbud om det behövs, säger en talesperson för Ryanair enligt den norska tidningen.

Norwegian: slängde 20 000 stycken

Faran med powerbanks är litiumbatteriet. På grund av brandfaran har många flygbolag sedan tidigare förbjudit föremålet i incheckat bagage.

Enligt Norwegian slängde man 20 000 konfiskerade powerbanks år 2023 för att folk inte har koll på reglerna.

– Generellt ska powerbanks utifrån brandsäkerheten ombord alltid packas i handbagaget då det kan finnas risk för överhettning. Föremål som anses vara en fara för flygsäkerheten kan också beslagtas vid genomgången på flygplatsen, sade Peter Douglas Wärring från Swedavia till TV4 Nyheterna förra året.

Olika regler

Men nu kan det alltså bli stopp även i handbagaget i framtiden.

Trots att föremålet ännu inte har förbjudits på flyg i Europa har en del flygbolag dock redan särskilda regler för vad som gäller.

– Även om det vanligtvis är tillåtet att ta med sig en powerbank med lägre kapacitet för personligt bruk, är det alltid bra att kolla upp de specifika reglerna för ditt flygbolag och flygplatsen du reser från och för att undvika eventuella problem vid säkerhetskontrollen.

Det skriver bokningssajten Momondo på sin hemsida.

– Vanligtvis är enheter med upp till 100 watt-timmar tillåtna i handbagaget, och därmed genom säkerhetskontrollen. Det kan även finnas begränsningar när det kommer till antalet powerbanks per passagerare. Om du ska ta med dig flera enheter genom säkerhetskontrollen kan det vara bäst att kontrollera vad den enskilda flygplatsen och flygbolaget tillåter. 

Foto: K. Hackert

Text: Redaktionen