Hårt slag för svenska bönder

2023 03 31

Mejerijätten Arla går fram med en kraftig sänkning av priset som de betalar Arlabönderna för mjölk.

Priset som bönderna får betalt för sin mjölk sänks i april med 57,2 öre per kilo mjölk, uppger Arla i ett pressmeddelande.

Arlas 8 500 mjölkbönder får nu nöja sig med 4,81 kronor per kilo mjölk.

– Det så kallade a contopriset för konventionell mjölk blir därmed 481,2 öre per kilo och 532,4 öre per kilo för ekologisk mjölk. Priserna hamnar därmed på ungefär samma nivåer som april förra året, framhåller mejerijätten.

Vädjar till svenska hushåll

Arla framhåller att de senaste  månadernas sänkningar av mjölkpriset beror på förhållandet mellan tillgång och efterfrågan, både på de internationella mejerimarknaderna och i dagligvaruhandeln. 

Företaget uppger att de i nuläget inte kan betala bönderna mer än vad marknaden är beredd att betala.

– Jag förstår verkligen att många hushåll står inför en tuff ekonomisk situation, inte minst barnfamiljer med höga utgifter för mat. Samtidigt finns många hushåll som fortfarande har marginaler kvar och till dem kan vi bara vädja att fortsätta välja svenska mejeriprodukter.

–  Annars finns en risk att jakten efter den billigaste matkassen leder till att svenska gårdar tvingas lägga ner. Vill vi ha svensk mat på borden även i framtiden är det viktigt att bönderna kan få ersättning för sina kostnader som alltjämt är höga, säger Kai Gyllström, vd för Arla Sverige.

Fakta mjölk

- Mjölk är ett av de mest näringstäta livsmedlen som finns, också i förhållande till sin miljöpåverkan. Mjölk innehåller 18 av 22 av de näringsömnen vi behöver få i oss varje dag.

- Mjölk innehåller protein, mineraler och vitaminer. Mjölk och ost är våra viktigaste kalciumkällor, och ger oss även fosfor, vitamin B12 och riboflavin. 

- Mjölk är berikat med vitamin D, som många svenskar får i sig för lite av. Mager mjölk innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som fet mjölk.

- Mjölk och mejeriprodukter innehåller mest mättat fett och bara lite av det nyttiga omättade fettet. Det bästa valet för hälsan är mjölk, fil och ost med låg fetthalt och utan socker. Det är också bra att vara sparsam med grädde när man bakar och lagar mat.

Källor: Från Sverige resp Livsmedelsverket

Foto: N. Buscher

Text: Redaktionen