Här vill migrationsministern placera asylsökande

2022 12 14

Regeringen vill utreda att avskaffa möjligheten för asylsökande att ha egna boende.

Enligt migrationsministern Maria Malmer Stenergard (M) är det alldeles för många som försvinner med ett sådant upplägg, vilket får konsekvensen att handläggningstiderna förlängs. Det säger hon i en lång intervju med Dagens Nyheter.

Istället ska förslaget om att placera asylsökande i särskilda transitcenter tas fram och utredas.

– Så att vi har koll på var de befinner sig, säger Maria Malmer Stenergard, och tillägger även att man bör se över om asylsökande ska ha obegränsad rätt till rättsligt biträde under den juridiska processen.

Klart är dock att de så kallade transitcenterna kommer att finnas på svensk mark. Att ta inspiration från exempelvis Danmark och Storbritannien, som har liknande center fast utomlands, är inte aktuellt.

"Ingen försämring"

Migrationsministern betonar dock att det inte handlar om att “försämra” villkoren för den som söker asyl i Sverige.

– Jag vänder mig mot begreppet försämringar. Vi ska på varje punkt lägga lägga oss i linje med vad EU-rätten kräver. Till exempel rätten till anhöriginvandring och vilka försörjningskrav som ska ställas, säger Maria Malmer Stenergard.

Vill ta över avgörande

En annan ändring som regeringen och Malmer Stenergard vill driva igenom är vem som ska avgöra om det är säkert för en person att återvända till sitt hemland vid händelse av att man får avslag på sin asylansökan.

Idag är det Migrationsverket som har det tolkningsföreträdet. Men migrationsministern föreslår istället att regeringen ska komponera en lista över säkra länder och på så vis ta över ansvaret från myndigheten.

– Vi tycker det är rimligt att det är ett beslut regeringen fattar och vi vet att många andra länder har den ordningen. Det är ett sätt för regeringen att vara snabbfotad och kunna anpassa sig efter en förändrad utveckling i olika länder, säger Maria Malmer Stenergard till DN.

Debatterades i tv

Migrationspolitiken i Sverige var hett omdebatterad i helgens första stora tv-sända partiledardebatt efter valet.

Bland annat anklagade C-ledaren Annie Lööf specifikt Liberalernas Johan Pehrsonför att gå Sverigedemokraternas ärenden i frågan.

– Du valde ministerposter och samtidigt genomföra Sverigedemokraternas migrationspolitik. Det är ovärdigt, sade hon i SVT:s sändning.

"Ska återvända"

Regeringen och SD har tidigare även öppnat för att omvandla permanenta uppehållstillstånd till tidsbegränsade.

Någonting som Jimmie Åkesson (SD) gärna vill se förverkligas.

– Det är inte orimligt. Fokuset måste vara att man kommer hit så länge man behöver skyddet, sen återvänder man till sitt hemland, framhöll han i samma debatt.

Foto: Kristian Pohl Regeringskansliet

Text: Redaktionen