Migrationsverket flaggar för unik åtgärd

2022 11 16

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna vill utreda möjligheten att omvandla permanenta uppehållstillstånd till tidsbegränsade.

En följd av ett sådant förslag skulle kunna bli att någon som idag redan har fått permanent uppehållstillstånd, PUT, riskerar att ändå behöva lämna landet. Det rapporterar SVT.

Förslaget, som finns med i Tidöavtalet, vore en unik åtgärd om det införlivas.

– Ja, det skulle vara första gången i Sverige. Det har vi inte haft tidigare, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i SVT:s 30 minuter.

"Då ser vi inte personen mer"

I nuläget följer Migrationsverket inte upp personer som en gång tilldelats PUT.

– Som det är idag, varje gång det tidsbegränsade uppehållstillståndet löper ut så gör vi en ny prövning. Vi ser om grunden för tillståndet finns kvar. Det gör vi inte när det är permanent. Då ser vi inte personen mer, säger Mikael Ribbenvik.

"Jag hade blivit orolig"

Omkring 300 000 människor i Sverige har idag permanent uppehållstillstånd. Migrationsverkets generaldirektör menar att de har skäl att nu vara oroliga för om de verkligen ska få stanna i Sverige.

– Det står ju att man vill utreda om man kan omvandla permanenta uppehållstillstånd till tidsbegränsat, så det hade jag blivit orolig för, säger Mikael Ribbenvik till SVT.

SD: "Ett paradigmskifte"

Sverigedemokraterna har fått ett stort inflytande över svensk migrationspolitik i och med Tidöavtalet som slöts tillsammans med regeringspartierna M, KD och L.

– Det här är ett paradigmskifte och vi kommer att få en helt annan asylinvandring än vi haft tidigare. Det blir en stor förändring, uttryckte SD:s gruppledare Henrik Vinge till Aftonbladet i mitten av oktober.

Jimmie Åkesson: "Skärpta regler"

Även partiledaren Jimmie Åkesson (SD) var övertygad om att Sverige nu står inför nya tider, trots att SD inte fick plats i regeringen.

– Den röst man lagt på mitt parti kommer att göra skillnad. Läser man hela dokumentet (Tidöavtalet, red. anm.) från första till sista sidan ser man att vi har gjort avtryck, sade Åkesson till SVT vid samma tillfälle.

– Det innebär skärpta regler, både för den som vill komma till Sverige och den som redan befinner sig i Sverige och vill ta hit sina anhöriga till exempel, vidareutvecklade han på pressträffen då Tidöavtalet presenterades.

LÄS MER: Myndighet dömer ut SD-förslag

Foto: P. Du Preez resp B. Bjarnesjö Migrationsverket

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen