Migrationsverket flaggar för unik åtgärd

2022 11 16

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna vill utreda möjligheten att omvandla permanenta uppehållstillstånd till tidsbegränsade.

En följd av ett sådant förslag skulle kunna bli att någon som idag redan har fått permanent uppehållstillstånd, PUT, riskerar att ändå behöva lämna landet. Det rapporterar SVT.

Förslaget, som finns med i Tidöavtalet, vore en unik åtgärd om det införlivas.

– Ja, det skulle vara första gången i Sverige. Det har vi inte haft tidigare, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i SVT:s 30 minuter.

"Då ser vi inte personen mer"

I nuläget följer Migrationsverket inte upp personer som en gång tilldelats PUT.

– Som det är idag, varje gång det tidsbegränsade uppehållstillståndet löper ut så gör vi en ny prövning. Vi ser om grunden för tillståndet finns kvar. Det gör vi inte när det är permanent. Då ser vi inte personen mer, säger Mikael Ribbenvik.

"Jag hade blivit orolig"

Omkring 300 000 människor i Sverige har idag permanent uppehållstillstånd. Migrationsverkets generaldirektör menar att de har skäl att nu vara oroliga för om de verkligen ska få stanna i Sverige.

– Det står ju att man vill utreda om man kan omvandla permanenta uppehållstillstånd till tidsbegränsat, så det hade jag blivit orolig för, säger Mikael Ribbenvik till SVT.

SD: "Ett paradigmskifte"

Sverigedemokraterna har fått ett stort inflytande över svensk migrationspolitik i och med Tidöavtalet som slöts tillsammans med regeringspartierna M, KD och L.

– Det här är ett paradigmskifte och vi kommer att få en helt annan asylinvandring än vi haft tidigare. Det blir en stor förändring, uttryckte SD:s gruppledare Henrik Vinge till Aftonbladet i mitten av oktober.

Jimmie Åkesson: "Skärpta regler"

Även partiledaren Jimmie Åkesson (SD) var övertygad om att Sverige nu står inför nya tider, trots att SD inte fick plats i regeringen.

– Den röst man lagt på mitt parti kommer att göra skillnad. Läser man hela dokumentet (Tidöavtalet, red. anm.) från första till sista sidan ser man att vi har gjort avtryck, sade Åkesson till SVT vid samma tillfälle.

– Det innebär skärpta regler, både för den som vill komma till Sverige och den som redan befinner sig i Sverige och vill ta hit sina anhöriga till exempel, vidareutvecklade han på pressträffen då Tidöavtalet presenterades.

LÄS MER: Myndighet dömer ut SD-förslag

Foto: P. Du Preez resp B. Bjarnesjö Migrationsverket

Text: Redaktionen