Här är SD:s regeringsbesked inför 2022

2021 05 09

Ödmjukhet, tillit och respektfullt samarbete var nyckelord när SD:s partiledning idag gav besked om sin inställning i regeringsfrågan 2022.

– Det är alldeles för tidigt att innan svenska folket gått till val redan nu börja tala i termer om ultimativa krav om hur regeringar ska se ut, hur statsrådsposter ska fördelas, vilka specifika avtal som behöver finnas mellan olika partier som ska ingå i ett framtida regeringsunderlag och under vilka villkor man är beredd att samarbeta, inledde partiledare Jimmie Åkesson presskonferensen.

– Sverige har riktigt allvarliga problem framhöll Jimmie och räknade upp kriminaliteten, segregationen, invandringen, integrationen, arbetslösheten och välfärden. Insikten om dessa allvarliga problem måste ligga i botten när vi hanterar frågan om hur en regering bör se ut efter nästa val, betonade Jimmie.

– Därför är det med respekt för den insikten som jag vill signalera att vi tar regeringsfrågan på största allvar och kommer hantera den utifrån det, säger SD-ledaren. Han förklarade att ett samarbete mellan partier som delar samma problemanalys måste bygga på följande:

✅ Kompromissvilja

✅ Respekt för att olikheter finns

✅ Tillit till att man är överens om att Sverige ska göras bättre

– Vi kommer göra allt vi kan för att vara en god samarbetspartner som håller fast vid överenskommelser. Vår ambition är inte att skapa oreda och kaos. Tvärtom, vi vill vara en konstruktiv och central partner som man kan lita på. Vårt ingångsvärde är att de partier som tillsammans avser rösta fram en statsministerkandidat bör gå in i ett samarbete på lika villkor - där inflytandet fördelas utifrån varje partis storlek. Statsrådsposter har aldrig varit ett självändamål för oss. Det avgörande är politiskt innehåll och inriktning, säger Jimmie Åkesson.

SD betonade även att om man inte ingår i regeringen så ställer det extra höga krav på ett förtroendefullt samarbete. Jimmie (SD) underströk att Sverige skulle vara förtjänt av en majoritetsregering vilket skulle öka reformkraften betydligt. Han tog januariavtalet som ett varnande exempel på motsatsen.

ANALYS

SD:s besked är exakt det besked som på bästa sätt främjar ett framtida M-KD-SD-samarbete med möjlig medverkan av L. Inga hårda krav, inga tuffa ord och inga negativa ingångsvärden gentemot de tilltänkta samarbetspartierna.

Istället var ödmjukhet, tillit och respekt ingångsvärdet i SD-ledarens besked om ett framtida samarbete med i första hand M och KD. Jimmies besked idag ökar sannolikheten för att ett eventuellt M-KD-SD-styre med möjlig medverkan av Liberalerna blir framgångsrikt. Det var även ett välkommet besked för M och KD men en besvikelse för de som möjligen hade väntat sig en rad strama krav vilket hade försämrat partiernas chans till samarbete. Sammantaget ökar dagens SD-besked även sannolikheten för M-KD-SD och eventuellt L att vinna valet 2022 eftersom det fokuserar på samarbete och respekt för partiernas olikheter.

[yop_poll id="12"]

Kina rasar mot Sverige

2024 02 25

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Trumps attack: ”Förlorar tredje världskriget”

2024 02 24

Donald Trump höll ett ursinnigt tal under lördagen, där han bland annat hävdade att USA kan komma att förlora ett tredje världskrig.

Donald Trump höll tal för sina supportrar under lördagen.

Talet ägde rum inför primärvalet i South Carolina, som hålls under kvällen och natten, svensk tid.

I sitt tal gjorde Trump flera märkbara uttalanden – inte minst om USA:s sittande president, Joe Biden.

Talet var minst sagt alarmistiskt.

– Det enda som står mellan er och Amerikas utplånande är jag, utropade Trump till sina supportrar, rapporterar tidningen Metro.

”Kommer att kollapsa”

Trump målade upp en mycket svart bild av vad som kommer att hända om Joe Biden vinner presidentvalet i november.

Han riktade bland annat udden mot Bidens invandringspolitik.

– Med fyra år till av Biden kommer horderna av illegala invandrare som trampar över våra gränser att överstiga 40 till 50 miljoner människor, hävdade Trump.

Allting kommer att kollapsa med Bidens politik, påstod Trump i talet.

– Medicare, social trygghet, sjukvård och offentlig utbildning kommer att ge vika och kollapsa, sade han.

”Tredje världskriget”

Dessutom hävdade Trump att en Biden-seger kommer att få allvarliga konsekvenser för det amerikanska folkets säkerhet.

– Hamas kommer att terrorisera våra gator, sade Trump.

Han kallade också Biden för ”den mest inkompetente presidenten i vårt lands historia”.

– Han kommer att få oss att förlora tredje världskriget.

Fokuserar på Biden

Donald Trump har en klar ledning i primärvalet mot Nikki Haley, och ser just nu ut att bli det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i USA den 5 november.

Det kan vara skälet till att han redan nu väljer att fokusera på Biden som motståndare.

Och strategin tycks alltså vara att måla upp en mycket svart bild av vad som händer om Biden vinner.

– Vårt land kommer att sjunka till en nivå som varit oföreställbar, sade Trump i sitt tal.

Foto: Nato

Text: Redaktionen