Grova påhopp på svensk EU-parlamentariker på besök i Ungern

2021 10 01

– Det är obehagligt att vi blivit beskrivna i orbanska medier, med namn och bild. Jag hängs ut som feminist och lesbisk.

Den svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V) attackeras och drabbas av personangrepp i medier närstående den ungerska regimen rapporterar DN.

EU-parlamentariker anklagas

Hon ingår i en grupp EU-parlamentariker som inkluderar allt från franska Marine Le Pens nationalkonservativa högerparti till svenska Vänsterpartiet och som nu är på officiellt besök i Ungern med syfte att träffa bland annat Amnesty, Reportrar utan gränser, regeringssidan och oppositionen för att studera bland annat pressfrihet, akademisk frihet och minoriteters rättigheter.

Men i ungersk media målas gruppen ut som migrant- och HBTQ-aktivister.

Känns obehagligt

– Det är obehagligt att vi blivit beskrivna i orbanska medier, med namn och bild, hur jävliga vi är och att det hela är en konspiration från vänster. Jag hängs ut som feminist och lesbisk, säger Malin Björk till DN.

Det första som hände när hon kom till Budapest var att taxichauffören kände igen henne och representanter från civilsamhället som de träffar lämnar mötena via garaget för att inte drabbas av mediemobben.  

– Om vi som blir utsatta nu tycker att det känns lite obehagligt och att det inte går att verka politiskt, tänk då på dem som varje dag faktiskt försöker navigera i det här systemet, säger Malin Björk till DN.

ANALYS

Det är rent förfärligt att svenska EU-parlamentariker drabbas av vad som uppenbart är tänkt att fungera som grova påhopp och källor till hat i ungersk media. Det är självfallet oacceptabelt när det gäller politiker på alla nivåer och från alla länder inom EU men när det gäller svenska politiker så blir det ett särskilt ansvar för Sverige att agera och att markera.

Mörker och förföljelsediktaturer

Att hänga ut människor i media med namn och bild för deras sexuella läggning eller för att de värnar om jämställdhet för tankarna till väldigt mörka regimer, till förföljeslediktaturer och till allt annat än de demokratiska värderingar och grundpelare av frihet och mänskliga rättigheter som EU vilar på.

Passerat en gräns – igen

Ungern har återigen passerat en gräns och vore det inte för att bästa sättet att rädda landets vacklande demokrati sannolikt är att behålla landet inom EU så skulle nog många EU-regeringschefer gärna se att landet åker ut med huvudet före.

När svenska politiker drabbas av sådant här behöver Sverige överväga att agera på hög nivå i regeringskansliet.

Foto: Vänsterpartiet resp. E. Lukacs


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 27

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen