REGERINGSBILDNINGEN: Glatt besked för Ulf Kristersson

2022 10 13

Enligt talman Andreas Norlén finns det mycket som tyder på att Ulf Kristersson (M) kan presentera en överenskommelse om en regeringsbildning i morgon, fredag.

– Det är bara vissa frågor som behöver lösas ut, säger Norlén i SVT:s Morgonstudio och tillägger:

– Utifrån den rapporten jag fick, och som stämmer väl överens med det Ulf Kristersson sa i media efteråt, så är min bedömning att det finns väldigt goda förutsättningar för att det här är klart i morgon. Då kan jag gå till kammaren och föreslå honom som Sveriges nästa statsminister.

Statsministeromröstning

Om Ulf Kristersson kan lämna ett regeringsbesked till talmannen på fredag väntar en statsministeromröstning i riksdagen nästa vecka. Omröstningen kommer i så fall att ske på måndagen.

Vilka partier som väntas ingå i den kommande högerregering vill inte Andreas Norlén kommentera.

– Det är bäst att de här samtalen mellan talmannen och regeringspersoner förblir mellan fyra ögon. Jag tror allting kommer att klarna i morgon, säger han till SVT.

Två dagar extra

I går, onsdag, meddelade talmannen att han gått med på att ge Ulf Kristersson två extra dagar för att bilda regering.

– Under vårt möte informerades jag om att sonderingsuppdraget går framåt men behöver ytterligare en kort tid. Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras, sa Andreas Norlén efter beskedet.

Han jämförde processen med januari 2019 då Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar.

Detaljer återstår

Ulf Kristersson är övertygad om att Sverige bara är dagar från en ny regering.

– Vi har kommit i mål och är överens, men det finns detaljer kvar som ännu måste redas ut, sa han på en pressträff under gårdagen.

Han tillade:

– Jag uppfattar inte att någon är stressad. Däremot om vi ska vara allvarliga, uppfattar ajg att alla tycker att det är ett läge i vår omvärld just nu som ger skäl till driv i steget. Som inte ger skäl till att upprepa tidigare regeringars oändliga långdragenhet.

Det är inte känt vad som återstår i förhandlingarna, men enligt uppgifter är splittringen mellan SD och L en bromskloss.

– En känslig fråga är de olika uppfattningarna inom SD och L kring vilken politik som gälla i migrationsfrågan, och inte minst huruvida Liberalerna ska ingå i regeringen eller inte, framhöll Expressen under gårdagen med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna.

Foto: Sveriges Riksdag resp Moderaterna

Text: Redaktionen