Talmannen har gett nytt besked till Ulf Kristersson

2022 10 12

Talmannen har gått med på att ge Moderaternas partiledare ytterligare tid att bilda regering.

Det meddelar talmannen Andreas Norlén via ett pressmeddelande på Sveriges Riksdags hemsida.

Beskedet innebär att Ulf Kristersson (M) får två dagar till på sig med regeringsförhandlingar och ska inkomma med nytt besked fredagen den 14 oktober.

Under vårt möte informerades jag om att sonderingsuppdraget går framåt men behöver ytterligare en kort tid. Jag är mån om att Sverige ska få en ny regering så snart som möjligt men arbetet bör samtidigt inte forceras, säger Andreas Norlén.

Jämför med Löfven

Han tillägger:

–  På samma sätt som Stefan Löfven fick förlängt uppdrag med två dagar i januari 2019 innan han slutrapporterade har jag nu givit Ulf Kristersson ytterligare två dagar.

Kan bli statsminister på måndag

Klockan 11 på fredag blir alltså M-ledarens nya deadline. 

Vid händelse av att talmannen samtidigt bedömer att Kristersson har goda möjligheter att bli statsminister kommer även ett sådant förslag att läggas fram.

Statsministeromröstningen kommer i så fall att äga rum måndag 17 oktober.

Detaljer återstår

Ulf Kristersson själv är övertygad om att Sverige bara är dagar från en ny regering.

– Vi har kommit i mål och är överens, men det finns detaljer kvar som ännu måste redas ut, säger han på en pressträff enligt Expressen.

Tidningen uppger också att en källa inom Liberalerna dock har hävdat att partiets riksdagsgrupp ännu inte fått ta del av ett heltäckande förslag, utan enbart delar av den slutprodukt som förhandlats fram.

Känsligt mellan SD och L

Det är inte känt vad det är som återstår i förhandlingarna.

En känslig fråga är de olika uppfattningarna inom SD och L kring vilken politik som gälla i migrationsfrågan, och inte minst huruvida Liberalerna ska ingå i regeringen eller inte.

M-ledaren känner dock ingen stress inför att lämna besked på fredag.

– Jag uppfattar inte att någon är stressad. Däremot om vi ska vara allvarliga, uppfattar ajg att alla tycker att det är ett läge i vår omvärld just nu som ger skäl till driv i steget. Som inte ger skäl till att upprepa tidigare regeringars oändliga långdragenhet, säger Ulf Kristersson på pressträffen.

Foto: Sveriges Riksdag resp Moderaterna

Text: Redaktionen