JUST NU: Glädjebesked från Arlanda

2022 06 21

De omtalade köerna på Sveriges största flygplats har halverats.

Under gårdagen var köerna på Arlanda fortsatt långa, men nu kommer glädjande besked från flygplatsen.

Kötiderna har nämligen halverats under tisdagsmorgonen, rapporterar Expressen.

10-20 minuters kö

För närvarande kan resenärerna känna sig lättade av så kort kötid som 10 – 20 minuter.

– Det är inga långa köer i nuläget. Det flyter på bra och ser ut att fortsätta så nu under morgonpeaken. Vi kan dock räkna med kanske 30 minuters kötid längre fram, men det är inte så stor skillnad här vid sju-/åttatiden, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till tidningen.

Åtgärder har gett effekt

Efter månader av kökaos som eskalerat under juni månad satte flygplatsen i fredags in sin hårdaste åtgärd hittills

Resenärer som anlände till Arlanda mer än tre timmar före avgångstid portades från flygplatsen och fick vänta antingen utanför eller i särskilda väntrum.

Hyllar resenärerna: “Tacksamma”

Swedavia hyllar nu passagerarnas tålmodighet och samarbetsvilja.

– Vi märker att resenärer har lyssnat till rekommendationerna och det är vi väldigt tacksamma för. Vi har mera kapacitet, större ytor också. Trafik har flyttats från terminal 5 så vi har ungefär 25 flighter som flyttats från 5 till 4. Det gör skillnad, säger Ellen Laurin.

Tre terminaler

Att flygplatsen numera har sina tre största terminaler, 2, 4 och 5, sker för första gången sedan pandemin slog till.

– Flygresandet fortsätter att öka kraftigt vilket är väldigt roligt och vi anpassar nu vår verksamhet ytterligare för att välkomna fler resenärer. Att ytterligare en terminal öppnas blir en viktig åtgärd när nu står inför en intensiv reseperiod under sommaren, säger säger Peder Grunditz, Chief Operations Officer på Swedavia, i ett pressmeddelande.

Varnar för midsommartryck

Samtidigt varnas flygplatsen för att det kan bli ett fortsatt högt tryck i samband med midsommarhelgen, skriver Expressen.

Ellen Laurin rekommenderar att resenärer kontrollerar med sina flygbolag när det är möjligt att checka in, och att checka in online om det är möjligt. 

Hon meddelar även att riktlinjen om att inte komma till Arlanda mer än tre timmar före flygets avgång ligger kvar.

Problem med köbevakning

Enligt Swedavia kan resenärerna bevaka kötiderna företagets app. Problemet är dock att funktionen upphör om köerna blir för långa.

– Aktuell väntetid visas här på webben/appen. När väntetiden överstiger 45 minuter stämmer inte längre tidsangivelserna och vi väljer då att tillfälligt slå av tjänsten, skriver Swedavia på sin hemsida.

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen