JUST NU: Glädjebesked från Arlanda

2022 06 21

De omtalade köerna på Sveriges största flygplats har halverats.

Under gårdagen var köerna på Arlanda fortsatt långa, men nu kommer glädjande besked från flygplatsen.

Kötiderna har nämligen halverats under tisdagsmorgonen, rapporterar Expressen.

10-20 minuters kö

För närvarande kan resenärerna känna sig lättade av så kort kötid som 10 – 20 minuter.

– Det är inga långa köer i nuläget. Det flyter på bra och ser ut att fortsätta så nu under morgonpeaken. Vi kan dock räkna med kanske 30 minuters kötid längre fram, men det är inte så stor skillnad här vid sju-/åttatiden, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till tidningen.

Åtgärder har gett effekt

Efter månader av kökaos som eskalerat under juni månad satte flygplatsen i fredags in sin hårdaste åtgärd hittills

Resenärer som anlände till Arlanda mer än tre timmar före avgångstid portades från flygplatsen och fick vänta antingen utanför eller i särskilda väntrum.

Hyllar resenärerna: “Tacksamma”

Swedavia hyllar nu passagerarnas tålmodighet och samarbetsvilja.

– Vi märker att resenärer har lyssnat till rekommendationerna och det är vi väldigt tacksamma för. Vi har mera kapacitet, större ytor också. Trafik har flyttats från terminal 5 så vi har ungefär 25 flighter som flyttats från 5 till 4. Det gör skillnad, säger Ellen Laurin.

Tre terminaler

Att flygplatsen numera har sina tre största terminaler, 2, 4 och 5, sker för första gången sedan pandemin slog till.

– Flygresandet fortsätter att öka kraftigt vilket är väldigt roligt och vi anpassar nu vår verksamhet ytterligare för att välkomna fler resenärer. Att ytterligare en terminal öppnas blir en viktig åtgärd när nu står inför en intensiv reseperiod under sommaren, säger säger Peder Grunditz, Chief Operations Officer på Swedavia, i ett pressmeddelande.

Varnar för midsommartryck

Samtidigt varnas flygplatsen för att det kan bli ett fortsatt högt tryck i samband med midsommarhelgen, skriver Expressen.

Ellen Laurin rekommenderar att resenärer kontrollerar med sina flygbolag när det är möjligt att checka in, och att checka in online om det är möjligt. 

Hon meddelar även att riktlinjen om att inte komma till Arlanda mer än tre timmar före flygets avgång ligger kvar.

Problem med köbevakning

Enligt Swedavia kan resenärerna bevaka kötiderna företagets app. Problemet är dock att funktionen upphör om köerna blir för långa.

– Aktuell väntetid visas här på webben/appen. När väntetiden överstiger 45 minuter stämmer inte längre tidsangivelserna och vi väljer då att tillfälligt slå av tjänsten, skriver Swedavia på sin hemsida.

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen