JUST NU: Glädjebesked från Arlanda

2022 06 21

De omtalade köerna på Sveriges största flygplats har halverats.

Under gårdagen var köerna på Arlanda fortsatt långa, men nu kommer glädjande besked från flygplatsen.

Kötiderna har nämligen halverats under tisdagsmorgonen, rapporterar Expressen.

10-20 minuters kö

För närvarande kan resenärerna känna sig lättade av så kort kötid som 10 – 20 minuter.

– Det är inga långa köer i nuläget. Det flyter på bra och ser ut att fortsätta så nu under morgonpeaken. Vi kan dock räkna med kanske 30 minuters kötid längre fram, men det är inte så stor skillnad här vid sju-/åttatiden, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till tidningen.

Åtgärder har gett effekt

Efter månader av kökaos som eskalerat under juni månad satte flygplatsen i fredags in sin hårdaste åtgärd hittills

Resenärer som anlände till Arlanda mer än tre timmar före avgångstid portades från flygplatsen och fick vänta antingen utanför eller i särskilda väntrum.

Hyllar resenärerna: “Tacksamma”

Swedavia hyllar nu passagerarnas tålmodighet och samarbetsvilja.

– Vi märker att resenärer har lyssnat till rekommendationerna och det är vi väldigt tacksamma för. Vi har mera kapacitet, större ytor också. Trafik har flyttats från terminal 5 så vi har ungefär 25 flighter som flyttats från 5 till 4. Det gör skillnad, säger Ellen Laurin.

Tre terminaler

Att flygplatsen numera har sina tre största terminaler, 2, 4 och 5, sker för första gången sedan pandemin slog till.

– Flygresandet fortsätter att öka kraftigt vilket är väldigt roligt och vi anpassar nu vår verksamhet ytterligare för att välkomna fler resenärer. Att ytterligare en terminal öppnas blir en viktig åtgärd när nu står inför en intensiv reseperiod under sommaren, säger säger Peder Grunditz, Chief Operations Officer på Swedavia, i ett pressmeddelande.

Varnar för midsommartryck

Samtidigt varnas flygplatsen för att det kan bli ett fortsatt högt tryck i samband med midsommarhelgen, skriver Expressen.

Ellen Laurin rekommenderar att resenärer kontrollerar med sina flygbolag när det är möjligt att checka in, och att checka in online om det är möjligt. 

Hon meddelar även att riktlinjen om att inte komma till Arlanda mer än tre timmar före flygets avgång ligger kvar.

Problem med köbevakning

Enligt Swedavia kan resenärerna bevaka kötiderna företagets app. Problemet är dock att funktionen upphör om köerna blir för långa.

– Aktuell väntetid visas här på webben/appen. När väntetiden överstiger 45 minuter stämmer inte längre tidsangivelserna och vi väljer då att tillfälligt slå av tjänsten, skriver Swedavia på sin hemsida.

Foto: J. McArthur

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen