JUST NU: Hårdaste åtgärden hittills på Arlanda

2022 06 17

Flygplatsen sätter in ytterligare en åtgärd för att stävja det eskalerande kökaoset.

Swedavia inför ett omedelbart tillträdesstopp till terminal 5 på Arlanda.

Resenärer som dyker upp mer än tre timmar före avgång kommer att avvisas av säkerhetsvakter och förpassas till ett särskilt väntrum, rapporterar Expressen.

Börjar i natt

Beslutet träder i kraft natten till imorgon.

– Det stämmer att vi kommer börja i natt. Det handlar om att hindra onödig trängsel och långa köer, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till tidningen.

Väktare sätter stopp

Tidigare under veckan har det rapporterats om resenärer som dykt upp på Arlanda hela 5-7 timmar före avgångstid i försök att hinna med sina flyg. 

Sådana tendenser kommer nu Swedavia att sätta stopp för med hjälp av väktare.

– Vi har väktare som kommer att vara vid entréerna  just för att jobba med den här frågan inflödet. Det är just för att det inte ska bli så långa köer och också för dem som har kommit till flygplatsen så pass långt innan, innan de behöver det, säger Ellen Laurin.

Preciserar riktlinjer

Dyker man upp mer än tre timmar före avgång kommer man alltså inte släppas in på terminalen, utan istället placeras i ett förberett väntrum.

I en intervju med Sveriges Radio förklarar Ellen Laurin också att resenärer kan behöva vänta utanför flygplatsen innan de får lov att komma in, men att det kommer att visa sig på plats.

De nya direktiven innebär också att Swedavia preciserat sina rekommendationer, det vill säga tre timmar före avgång, till skillnad från tidigare när man enbart uppmanat resenärer att “vara ute i god tid”, uppger SR.

Tre terminaler

Terminal 5 är den som varit högst belastad, och är också den terminal som används för utrikesresor. I veckan öppnade ytterligare en terminal vilket gör att det finns tre stycken till förfogande på Arlanda.

Även flygtrafiken har påverkats – och förseningar har blivit än värre på grund av köerna till säkerhetskontrollen.

– Det har det definitivt blivit. Det gäller nog alla flygbolag. Det är en väldigt besvärlig situation. För Swedavia och alla flygbolag – men framför allt för passagerarna, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till Dagens Nyheter.

Ingen prognos

Flygkaoset lär fortsätta.

Ingen ansvarig kan i dag ge något besked om när kaoset på Sveriges största flygplats kan vara över.

– Det är svårt att säga eftersom antalet resenärer ökar hela tiden. Jag kan inte göra några utfästelser, säger Swedavias styrelseordförande Åke Svensson, till Expressen.

Foto: M. Rosenqvist

Text: Redaktionen