JUST NU: Hårdaste åtgärden hittills på Arlanda

2022 06 17

Flygplatsen sätter in ytterligare en åtgärd för att stävja det eskalerande kökaoset.

Swedavia inför ett omedelbart tillträdesstopp till terminal 5 på Arlanda.

Resenärer som dyker upp mer än tre timmar före avgång kommer att avvisas av säkerhetsvakter och förpassas till ett särskilt väntrum, rapporterar Expressen.

Börjar i natt

Beslutet träder i kraft natten till imorgon.

– Det stämmer att vi kommer börja i natt. Det handlar om att hindra onödig trängsel och långa köer, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till tidningen.

Väktare sätter stopp

Tidigare under veckan har det rapporterats om resenärer som dykt upp på Arlanda hela 5-7 timmar före avgångstid i försök att hinna med sina flyg. 

Sådana tendenser kommer nu Swedavia att sätta stopp för med hjälp av väktare.

– Vi har väktare som kommer att vara vid entréerna  just för att jobba med den här frågan inflödet. Det är just för att det inte ska bli så långa köer och också för dem som har kommit till flygplatsen så pass långt innan, innan de behöver det, säger Ellen Laurin.

Preciserar riktlinjer

Dyker man upp mer än tre timmar före avgång kommer man alltså inte släppas in på terminalen, utan istället placeras i ett förberett väntrum.

I en intervju med Sveriges Radio förklarar Ellen Laurin också att resenärer kan behöva vänta utanför flygplatsen innan de får lov att komma in, men att det kommer att visa sig på plats.

De nya direktiven innebär också att Swedavia preciserat sina rekommendationer, det vill säga tre timmar före avgång, till skillnad från tidigare när man enbart uppmanat resenärer att “vara ute i god tid”, uppger SR.

Tre terminaler

Terminal 5 är den som varit högst belastad, och är också den terminal som används för utrikesresor. I veckan öppnade ytterligare en terminal vilket gör att det finns tre stycken till förfogande på Arlanda.

Även flygtrafiken har påverkats – och förseningar har blivit än värre på grund av köerna till säkerhetskontrollen.

– Det har det definitivt blivit. Det gäller nog alla flygbolag. Det är en väldigt besvärlig situation. För Swedavia och alla flygbolag – men framför allt för passagerarna, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till Dagens Nyheter.

Ingen prognos

Flygkaoset lär fortsätta.

Ingen ansvarig kan i dag ge något besked om när kaoset på Sveriges största flygplats kan vara över.

– Det är svårt att säga eftersom antalet resenärer ökar hela tiden. Jag kan inte göra några utfästelser, säger Swedavias styrelseordförande Åke Svensson, till Expressen.

Foto: M. Rosenqvist

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen