JUST NU: Hårdaste åtgärden hittills på Arlanda

2022 06 17

Flygplatsen sätter in ytterligare en åtgärd för att stävja det eskalerande kökaoset.

Swedavia inför ett omedelbart tillträdesstopp till terminal 5 på Arlanda.

Resenärer som dyker upp mer än tre timmar före avgång kommer att avvisas av säkerhetsvakter och förpassas till ett särskilt väntrum, rapporterar Expressen.

Börjar i natt

Beslutet träder i kraft natten till imorgon.

– Det stämmer att vi kommer börja i natt. Det handlar om att hindra onödig trängsel och långa köer, säger Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia, till tidningen.

Väktare sätter stopp

Tidigare under veckan har det rapporterats om resenärer som dykt upp på Arlanda hela 5-7 timmar före avgångstid i försök att hinna med sina flyg. 

Sådana tendenser kommer nu Swedavia att sätta stopp för med hjälp av väktare.

– Vi har väktare som kommer att vara vid entréerna  just för att jobba med den här frågan inflödet. Det är just för att det inte ska bli så långa köer och också för dem som har kommit till flygplatsen så pass långt innan, innan de behöver det, säger Ellen Laurin.

Preciserar riktlinjer

Dyker man upp mer än tre timmar före avgång kommer man alltså inte släppas in på terminalen, utan istället placeras i ett förberett väntrum.

I en intervju med Sveriges Radio förklarar Ellen Laurin också att resenärer kan behöva vänta utanför flygplatsen innan de får lov att komma in, men att det kommer att visa sig på plats.

De nya direktiven innebär också att Swedavia preciserat sina rekommendationer, det vill säga tre timmar före avgång, till skillnad från tidigare när man enbart uppmanat resenärer att “vara ute i god tid”, uppger SR.

Tre terminaler

Terminal 5 är den som varit högst belastad, och är också den terminal som används för utrikesresor. I veckan öppnade ytterligare en terminal vilket gör att det finns tre stycken till förfogande på Arlanda.

Även flygtrafiken har påverkats – och förseningar har blivit än värre på grund av köerna till säkerhetskontrollen.

– Det har det definitivt blivit. Det gäller nog alla flygbolag. Det är en väldigt besvärlig situation. För Swedavia och alla flygbolag – men framför allt för passagerarna, säger Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, till Dagens Nyheter.

Ingen prognos

Flygkaoset lär fortsätta.

Ingen ansvarig kan i dag ge något besked om när kaoset på Sveriges största flygplats kan vara över.

– Det är svårt att säga eftersom antalet resenärer ökar hela tiden. Jag kan inte göra några utfästelser, säger Swedavias styrelseordförande Åke Svensson, till Expressen.

Foto: M. Rosenqvist

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen