Glädjebesked för Sverige

2021 07 24

Förutom minilandet Malta så har Sverige just nu det lägsta dödstalet i corona i hela EU – och en bidragande orsak är att många svenskar vaccinerat sig.

Senaste siffrorna från EU:s Smittskyddsmyndighet ECDC utgör ett rejält glädjebesked för Sverige.

– Sverige är just nu bland de länder i Europa som har lägst andel dödsfall till följd av covid-19. Sverige har haft 0.19 dödsfall per en miljon invånare under vecka 27 och 28. Det är näst lägst av alla länder inom EU, rapporterar Ekot.

Tack vare Sveriges vaccinering

Bara önationen Malta med sina 0,5 miljoner invånare har färre dödsfall sett till befolkningsmängden. Även icke-EU-länderna Liechtenstein och Island har färre döda.

– Det är en spegling av att vi har nått väldig högt i vaccinationstäckning i de grupper som har störst risk att gå bort. Vi är ju en bra bit över 90 % i många av de grupperna så det är ju det som får det stora genomslaget nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Fira inte i förskott

Anders Tegnell vill dock inte ta ut något i förskott.

– Sverige har konstant legat lite efter många andra länder. Det är jätteviktigt att fortsätta följa råden om att hålla avstånd och hålla sig hemma om man är sjuk, säger Tegnell.

Analys 

Det är förstås ett mycket härligt besked att vi just nu har de näst lägsta dödstalen i hela EU. Men nyckelfrasen är "just nu". Läget kan förändras och ansvariga myndigheter i Sverige har vid flera tidigare tillfällen signalerat att ljuset är nära för att bara en kort tid senare inse att det var det inte alls.

Slutsatsen är att det är fortsatt mycket viktigt att hålla distansen och stanna hemma om man är sjuk. Den smittsammare och farligare deltavarianten är på frammarsch och det gäller därför att hålla i och hålla ut.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="403"]