Glada nyheter för dig som ska semestra i Sverige
2023 06 05
Den som planerar att åka på sol- och badsemester utomlands kanske ska tänka om.
Att till exempel bada i Medelhavet innebär att man doppar sig i det vatten med högst koncentration av plastskräp i hela världen.
Enligt en rapport från WWF är andelen skräp i just Medelhavet fyra gånger större än den gigantiska plastsoppan som finns i nordöstra Stilla havet.
Toppbetyg i Sverige
För den som är ute efter att bada i sommar finns det därför starka skäl att stanna hemma i Sverige.
Här är nämligen vattenkvaliteten strålande.
– 91 procent av de svenska EU-baden har utmärkt, bra eller tillfredsställande vattenkvalitet, framhåller Havs- och vattenmyndigheten, HaV, i ett pressmeddelande på måndagen.
Antalet bad som klassificeras utmärkt har dessutom ökat jämfört med förra året.
Testas regelbundet
Underlaget till de uppdaterade uppgifterna är det underlag som kommunerna rapporterat in under badsäsongerna mellan 2019 och 2022.
– De senaste åren har vi sett att antalet EU-bad fortsätter att öka. Det är bra eftersom det då tas regelbundna vattenprover, säger Ema Glad som är utredare på HaV, i samma meddelande.
Turismen förorenar
När det gäller Medelhavet är det just de cirka 200 miljoner turisterna varje år, tillsammans med kraftig industri och intensiv fartygstrafik, som bidrar till föroreningarna.
Varje år dumpas makroplast motsvarande tiotusentals sopbilar i Medelhavet.
De största bovarna är Turkiet, Spanien, Italien, Egypten och Frankrike, enligt WWF.
– Vår kärlek till Medelhavet är stor, men vi gör alldeles för lite för att minska utsläppen och skydda havsmiljön, säger Håkan Wirtén i ett av organisationens pressmeddelanden.
"Svemestertipset"
Ett argument till att åka utomlands på sommaren är ofta vädret.
Den svenska sommaren kan vara oförutsägbar och i värsta fall nästan regna bort helt.
Men enligt Svenska Turistföreningen, STF, är det nog mest en myt. Organisationen har gjort undersökningar som pekar på att väderfaktorn är överdriven.
– Det tyder på att vi nog pratar mer väder än vi faktiskt oroar oss för det. Mitt personliga “svemestertips” är att ta en Sverigekarta, blunda, peka och åk dit. Svårare än så är det inte, säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig i föreningen, till STF:s sajt.
LÄS MER: Därför kan du ställa in junisemestern
Foto: K. Sikkema
Text: Redaktionen