SVERIGE: Därför kan du ställa in junisemestern

2023 06 03

Sommaren är här och många ser fram emot lediga dagar i solen.

Sköna dagar, vacker väder, sommarpromenader och en lång och underbar ledighet hägrar nu för miljontals svenskar då semesterveckorna snart inleds får många.

Men nu kommer ett oroväckande besked som kan göra många semesterfirare besvikna.

I alla fall de som siktar på att vara sommarlediga i juni månad.

Har blivit kallare

Månaden riskerar dessvärre att bjuda på regn och rusk, berättar SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Kanske kan man skippa junisemestern, säger han till tv-kanalen.

I ett inslag berättar Nils Holmqvist att planeten blir varmare och varmare, men att juni i Sverige har både blivit kyligare och regnigare.

– Jämför man den förra referensperioden med den senaste, så ser man att juni blivit lite kallare i allmänhet. Men också regnigare, 20-30 procent mer regn och skurar.

”Slå upp paraplyet”

Anledningen till ett kallare klimat i juni beror enligt Nils Holmqvist på att vi har haft fler ostadiga väderlägen de senaste 30 åren, det vill säga mer regn och skurar.

Han förklarar att lågtrycken är varmare nuförtiden än vad de var förr.

Därför får man inte så stort avtryck på temperaturkartan. Men 20-30 procent mer regn är ganska påtagligt och man får användning för paraplyet oftare under juni dessa dagar än vad som var fallet förr, framhåller han.

Då ska man ta semester

Har du däremot planerat in att ta semester längre fram så har du anledning att vara nöjd.

I alla fall rent statistiskt.

Juli och augusti har nämligen passerat juni med råge som ”bästa semestermånader”, konstaterar meteorologen Per Stenborg.

– Eftersom både juli och augusti blivit varmare medan juni i snitt är oförändrad har temperaturskillnaden ökat mellan juni och de övriga två sommarmånaderna, fastlår han i SVT.

Krävt för mycket sol

Han menar att han av erfarenhet vet om vad svenska semesterfirare är ute efter

– En huttrande semesterfirare är ingen glad semesterfirare, det vet jag efter år av klagomål från de som hoppats och ”krävt” för mycket sol, torka och värme av det svenska sommarvädret.

Foto: RC Mendez

Info: Meteorologernas besked gavs redan inför sommaren 2022 men de dystra väderbeskeden  gäller dessvärre även för sommaren 2023.

Text: Redaktionen