VAL 2022: Ger Jimmie Åkesson Natonobben

2022 09 01

Enligt Socialdemokraterna är det otydligt vem som egentligen är statsministerkandidat inom högeroppositionen.

Uppgifter till Aftonbladet förra veckan gjorde till och med gällande att S vill möta Jimmie Åkesson (SD) i den avslutande statsministerduellen i tv.

Bakgrunden är att SD seglat om M i ett flertal opinionsundersökningar.

– Historiskt har det varit det näst största partiet som har varit på andra sidan i statsministerduellen. Nu är det tydligt, i mätning efter mätning är Sverigedemokraterna större än Moderaterna, och det är klart att det blir lite konstigt om det plötsligt är det tredje största partiet som ska vara med i statsministerduellen, säger Tobias Baudin (S), partisekreterare i Socialdemokraterna, till Svenska Dagbladet ikväll.

Utesluter SD-roll i Natoprocessen

Däremot utesluter Socialdemokraterna att låta Sverigedemokraterna ta över Moderaternas roll i andra sammanhang, där det krävs breda överenskommelser mellan båda blocken, rapporterar SvD.

Även i ett scenario där de rödgröna vinner valet och SD blir största oppositionsparti.

Som exempelvis i Natoprocessen där Magdalena Andersson (S) ofta valt att ställa sig sida vid sida om Ulf Kristersson (M), bland annat när de båda partiledarna besökte en militärövning i Norge tillsammans tidigare i år.

Men Jimmie Åkesson ska alltså inte förvänta sig någon liknande typ av inbjudan från S.

– Vi kommer inte samarbeta eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Där går vår röda linje, säger Tobias Baudin.

"En galning"

Baudin utvecklar sitt resonemang.

– Vi vill ha breda överenskommelser. Vi har också sagt att efter valet vi kan samarbeta med alla, utom Sverigedemokraterna, för Sveriges bästa. Vi har hela Natoprocessen, vi har en galning, Vladimir Putin, i närheten av Sverige och vi kommer att ha problem med ökande energipriser, ökande drivmedelpriser och inflation. 

Internt missnöje i M

Samtidigt uppges att det knorras rejält inom Moderaterna.

Källor till SVT framhäver att Ulf Kristerssons avgår om det blir en dubbel smäll i form av valförlust och att partiet tappar platsen som Sveriges näst största parti.

– Är vi mindre och förlorar så är det dubbelproblem. Då är vi inte längre näst störst och då börjar processen med att byta ut partiledningen, säger en M-källa till kanalen.

Kristersson självsäker

Huvudpersonen själv är dock säker på sin sak.

– Vi kommer att bli större, säger Ulf Kristersson till Expressen och framhäver att det inte påverkar någonting att SD passerat M i mätningarna.

Foto: Sverigedemokraterna resp Socialdemokraterna

Text: Redaktionen