VAL 2022: Ger Jimmie Åkesson Natonobben

2022 09 01

Enligt Socialdemokraterna är det otydligt vem som egentligen är statsministerkandidat inom högeroppositionen.

Uppgifter till Aftonbladet förra veckan gjorde till och med gällande att S vill möta Jimmie Åkesson (SD) i den avslutande statsministerduellen i tv.

Bakgrunden är att SD seglat om M i ett flertal opinionsundersökningar.

– Historiskt har det varit det näst största partiet som har varit på andra sidan i statsministerduellen. Nu är det tydligt, i mätning efter mätning är Sverigedemokraterna större än Moderaterna, och det är klart att det blir lite konstigt om det plötsligt är det tredje största partiet som ska vara med i statsministerduellen, säger Tobias Baudin (S), partisekreterare i Socialdemokraterna, till Svenska Dagbladet ikväll.

Utesluter SD-roll i Natoprocessen

Däremot utesluter Socialdemokraterna att låta Sverigedemokraterna ta över Moderaternas roll i andra sammanhang, där det krävs breda överenskommelser mellan båda blocken, rapporterar SvD.

Även i ett scenario där de rödgröna vinner valet och SD blir största oppositionsparti.

Som exempelvis i Natoprocessen där Magdalena Andersson (S) ofta valt att ställa sig sida vid sida om Ulf Kristersson (M), bland annat när de båda partiledarna besökte en militärövning i Norge tillsammans tidigare i år.

Men Jimmie Åkesson ska alltså inte förvänta sig någon liknande typ av inbjudan från S.

– Vi kommer inte samarbeta eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Där går vår röda linje, säger Tobias Baudin.

"En galning"

Baudin utvecklar sitt resonemang.

– Vi vill ha breda överenskommelser. Vi har också sagt att efter valet vi kan samarbeta med alla, utom Sverigedemokraterna, för Sveriges bästa. Vi har hela Natoprocessen, vi har en galning, Vladimir Putin, i närheten av Sverige och vi kommer att ha problem med ökande energipriser, ökande drivmedelpriser och inflation. 

Internt missnöje i M

Samtidigt uppges att det knorras rejält inom Moderaterna.

Källor till SVT framhäver att Ulf Kristerssons avgår om det blir en dubbel smäll i form av valförlust och att partiet tappar platsen som Sveriges näst största parti.

– Är vi mindre och förlorar så är det dubbelproblem. Då är vi inte längre näst störst och då börjar processen med att byta ut partiledningen, säger en M-källa till kanalen.

Kristersson självsäker

Huvudpersonen själv är dock säker på sin sak.

– Vi kommer att bli större, säger Ulf Kristersson till Expressen och framhäver att det inte påverkar någonting att SD passerat M i mätningarna.

Foto: Sverigedemokraterna resp Socialdemokraterna

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen