Fyra nya illdåd mot hundar senaste dygnet – Sjukt och otäckt

2021 09 29

Attackerna mot hundar i Malmö förvärras och bara det senaste dygnet har ytterligare fyra illdåd inträffat.

– Ser man något som har med detta att göra så kan jag inte nog betona – ring 112, säger Malmöpolisens operativa samordnare Daniel Schultz till TT, rapporterar SvD.

Rakblad, spikar, glasskärvor

Denna sida kunde redan igår berätta att TV3:s Efterlyst gick ut med information för att försöka gripa de extremt sjuka gärningsmännen som ligger bakom de otäcka illdåden mot värnlösa hundar i Malmö. Det handlar om 60-talet anmälningar som avser livsmedel med farliga föremål som placerats vid områden där många hundar vistas med sina ägare:

🔺 Bullar med rakblad och glasskärvor

🔺 Kycklingklubbor med spikar

🔺 Korvbitar med häftklamrar

Geografisk profilering

Hundägare i Malmö är i skräck och polisen satsar nu rejält på att fånga gärningsmännen genom att producera en geografisk profilering förklarar SvD.

De områden som drabbats är bland annat Slottsparken, Amiralsgatan i Rörsjöstaden och intilliggande tvärgator, rastplatser, hundrastgårdar och grönytor. Totalt har 60-talet anmälningar kommit in från drabbade hundägare och flera hundar har även skadats.

Sannolikt har även andra djur drabbats och plågats på grund av dessa sjuka gärningar.

Kan ge fängelse

– Vi ser allvarligt på brottet. Det riktar sig mot en bred massa och skapar oro hos djurägare, säger polisen till TT enligt SvD.

Brottet är så pass allvarligt att det enligt lagen kan leda till fängelse. Dessvärre är jakten på förövarna inte enkel för polisen och det är närmast helt avgörande att man får mer hjälp från allmänheten. Polisen behöver direkta iakttagelser och så fort man upptäcker något bör man larma polisen.

ANALYS

Det är knappt man tror att det är sant – att det finns så hemska människor att de ger sig på värnlösa och oskyldiga hundar. Det handlar om grovt djurplågeri och är riktigt sjukt och otäckt. Att lägga rakblad i bullar som placeras ut där alla vet att hundar visas är inget annat än rena rama mordförsök på hundarna. Illdåden kan leda till en plågsam och grym död.

Förhoppningsvis leder uppmärksamheten till att allmänheten har ögon och öron öppna och att denna vettvilling fångas in så snart som möjligt.

Foto: A Turner, M Anderson, J Street.

[yop_poll id="655"]

Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen