Främlingsfientligt sa S-minister – Men har nu ändrat sig

2021 09 23

Migrationsminister Morgan Johansson (S) dömde tidigare ut förslag om språkkrav som främlingsfientliga. Men nu ändrar han sig och vill själv genomföra samma sak.

– Jag har tänkt om, säger han till SVT i samband med att S-MP-regeringens nya migrationsförslag innehåller just språkkrav och krav om förståelse för det svenska samhället för att få permanent uppehållstillstånd.

Magnet för främlingsfientliga

Men 2008 dömde han ut den dåvarande moderatledda regeringens förslag om språkkrav och kallade det för en ”magnet för främlingsfientliga väljare”, rapporterar Expressen.

– Jag har tänkt om. Språkmöjligheter och möjligheter att tala det språk som alla andra gör i vårt land är nyckeln till integrationen, säger Johansson till SVT uppger Expressen.

Vill se skyldigheter och plikt

Johansson (S) betonar att hans syfte är att få till en bättre integration.

– I det läget när vi har ett stort integrationsproblem, och det har vi faktiskt, då måste man skilja på balansen mellan rättigheter och skyldigheter. Vi upprätthåller asylrätten med den nya lagstiftningen men trycker också hårdare på skyldigheter och plikter, säger han till SVT.
ANALYS

Det är mycket bra att politiker kan ändra sig. Politik handlar i grunden om att man vill förändra och utveckla befintliga lagar och regler. Dessutom var 2008 väldig tlänge sedan, hela 13 år.

Samtidigt kan det framstå som märkligt att vara för samma förslag som man tidigare var emot. Särskilt då ett genomförande av förslaget enligt ministerns eget resonemang hade motverkat det problem som nu har uppstått.

Om språkkrav hade införts för många år sen torde ju Sveriges stora integrationsproblem i dag 2021 ha varit mindre – enligt Morgan Johanssons eget resonemang. Han lär få kritik för att vakna till för sent.

Foto: Morgan Johansson, FB

[yop_poll id="618"]