GROVA BROTTSLIGHETEN: Förutspår katastrofal utveckling

2023 01 27

Skärpta straff, fler poliser och nya lagar.

Trots flera åtgärder fortsätter de dödliga skjutningarna att nå rekordnivåer i Sverige.

Och trenden är uppåtgående.

Det menar Gunnar Appelgren, polis och gängexpert.

– Vi har unga pojkar som lever för våldet, som ser fram emot att mörda, säger han till DN.

Han förutspår att antal döda per år kan öka dramatisk de kommande åren. Under 2022 avled 61 personer i samband med skjutningar.

– Folk tror att vi ligger i topp men vi är inte i närheten. I USA åker man in i ett område och pepprar vem som helst. Om Sverige får ”drive by shootings” kanske det blir 200 döda på ett år, framhåller Gunnar Appelgren.

Han varnar för att nästa generation gängkriminella kan ”ta det en nivå till” och att Sverige inte haft sitt ”nine eleven” ännu.

Måste in bakom lås och bom

Gängexperten anser att det finns flera gängkriminella som inte är mottagliga för sociala insatser. Endast inlåsning hjälper.

– Så kanske polisen också måste tänka. Vilka kriminella är mottagliga för insatser och vilka är så skadade att bara inlåsning hjälper för att de ska sluta mörda?

Nya våldsdåd

Samtidigt fortsätter våldsdåden att skaka Sveriges huvudstad Stockholm.

I natt inträffade en kraftig explosion vid ett flerfamiljshus i Akalla. Ingen person uppges ha skadats, däremot rapporteras det om omfattande materiella skador.

Polisens nationella bombskydd anlände till platsen under natten.

– Ingen person är i nuläget gripen men polisen har information som vi arbetar vidare med. Det hålls förhör och andra utredningsåtgärder på platsen, framhåller Stockholmspolisen.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse är inledd.

Larmet: Rekryterar tolvåringar

Enligt uppgifter till Sveriges Radio använder flera kriminella nätverk i Stockholm barn, så unga som 12 år, i brottsuppläggen.

– Barnen lockas med pengar, men det finns även uppgifter om att äldre kriminella hotar att skada deras familjer om de inte utför uppdrag åt gängen, rapporterar radiokanalen.

Torsten Alm, utredare av grov brottslighet i södra Stockholm, bekräftar utvecklingen.

– Det märks mer och mer, säger han till SR.

Foto: M. Förtsch

Text: Redaktionen