JUST NU: Förutspår fortsatt höga elpriser

2022 06 20

Elpriserna i Sverige nådde rekordnivåer under måndagsmorgonen.

Efter en lugn helg skenade priskurvan i väg.

Dramatisk ökning

I elområde tre och fyra, från Gävle och söderut, kostade en kilowattimme drygt fem kronor på måndagsmorgonen, rapporterar DN med hänvisning till elbörsen Nord Pool.

En rejäl ökning.

Stundtals har priset per kilowattimme kostat mellan fem och tio öre. Även i södra Sverige som normalt sätt har högre elpriser än norra Sverige.

Varningen: ”Extremt ovanligt”

Energimarknadsinspektionens analytiker Jonas Lindström kallar måndagens prischock för "extremt ovanlig". 

– Jag tror inte vi har sett fem kronor någon gång förut. Vi kan ha sett någon enstaka timme i vintras men jag tvivlar på det. Detta är extremt ovanligt, säger han till DN.

Flera faktorer

Enligt Jonas Lindström beror den kraftiga prisökningen på flera faktorer.

Främst handlar det om en begränsad gasexport från Ryssland och att det blåser dåligt. Han påpekar också att kärnkraften, i till exempel Frankrike, har gått dåligt under en längre tid.

– Det är sommar och revisioner i många kärnkraftverk där man måste stoppa för bränslebyten och sådant som ger en påverkan under vissa timmar, säger Jonas Lindström till DN och förklarar att dyrare anläggningar är tvungna att användas för att tillföra den kraft som behövs för behovet. 

Fortsatt höga priser

Jonas Lindström förutspår fortsatt höga elpriser under resten av sommaren, förutsatt att Ryssland inte ändrar sig gällande gasexporten.

Nyligen beslutade det ryska statskontrollerade företaget Gazprom att strypa gasleveransen till Tyskland med hela 40 procent.

Värst för södra Sverige

Ryssland beslut påverkar främst elområdena i södra Sverige.

– Det ökar osäkerheten på marknaden. Prispåverkan är höjande. Det får en påverkan på elpriserna på kontinenten och det spiller över på framför allt de två södra elområdena i Sverige, SE4 och SE3, sa Samuel Ciszuk, energimarknadsexpert på ELS Analysis, till SR Ekot i samband med att Ryssland meddelat att landet stänger gasleveransen till Polen och Bulgarien.

– Det är Sveriges södra elområden som av och till har ett underskott när det inte blåser så mycket och vi inte har sol. Då måste dessa områden importera och förhålla sig till de kontinentala priserna, förklarar Samuel Ciszuk.

Foto: F. Sonneveld

Text: Redaktionen