JUST NU: Rysslands gasstopp kan slå hårt mot Sverige

2022 05 06

Under gårdagen meddelade Ryssland att man stänger gasleveransen till Polen och Bulgarien.

Beslutet trädde i kraft i dag.

Den ryska energijätten Gazprom bekräftar att de har strypt gastillförseln för Bulgarien och Polen, eftersom länderna enligt företaget inte betalat i rubel, rapporterar Reuters.

Ett beslut som även kan påverka elpriserna i Sverige.

Kan bli dyrare

Elen kan återigen bli dyrare i Sverige efter Rysslands stopp.

Det konstaterar Samuel Ciszuk, energimarknadsexpert på ELS Analysis.

– Det här ökar osäkerheten på marknaden. Prispåverkan är höjande. Det får en påverkan på elpriserna på kontinenten och det spiller över på framför allt de två södra elområdena i Sverige, SE4 och SE3, säger han till SE Ekot.

Integrerad marknad

Rysslands besked har lett till en kraftig prisökning på gas i Europa och eftersom den europeiska elmarknaden är integrerad, så kommer även elpriserna i Sverige att påverkas.

Framför allt i södra Sverige.

– Det är Sveriges södra elområden som av och till har ett underskott när det inte blåser så mycket och vi inte har sol. Då måste dessa områden importera och förhålla sig till de kontinentala priserna, säger Samuel Ciszuk, som förutspår att den stora effekten av Rysslands gasstopp kan dröja några månader. 

Då kommer smällen 

Både Bulgarien och Polen har utryckt att de har lager att ta ifrån och att det ryska stoppet inte kommer att leda till en akut kris. Men om lagren sinar kommer konsekvenser märkas senare i år, även i Sverige.

– De största konsekvenserna kommer under hösten och vintern, säger Samuel Ciszuk till SR.

Foto: Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen