JUST NU: Förutspår fortsatt höga elpriser

2022 06 20

Elpriserna i Sverige nådde rekordnivåer under måndagsmorgonen.

Efter en lugn helg skenade priskurvan i väg.

Dramatisk ökning

I elområde tre och fyra, från Gävle och söderut, kostade en kilowattimme drygt fem kronor på måndagsmorgonen, rapporterar DN med hänvisning till elbörsen Nord Pool.

En rejäl ökning.

Stundtals har priset per kilowattimme kostat mellan fem och tio öre. Även i södra Sverige som normalt sätt har högre elpriser än norra Sverige.

Varningen: ”Extremt ovanligt”

Energimarknadsinspektionens analytiker Jonas Lindström kallar måndagens prischock för "extremt ovanlig". 

– Jag tror inte vi har sett fem kronor någon gång förut. Vi kan ha sett någon enstaka timme i vintras men jag tvivlar på det. Detta är extremt ovanligt, säger han till DN.

Flera faktorer

Enligt Jonas Lindström beror den kraftiga prisökningen på flera faktorer.

Främst handlar det om en begränsad gasexport från Ryssland och att det blåser dåligt. Han påpekar också att kärnkraften, i till exempel Frankrike, har gått dåligt under en längre tid.

– Det är sommar och revisioner i många kärnkraftverk där man måste stoppa för bränslebyten och sådant som ger en påverkan under vissa timmar, säger Jonas Lindström till DN och förklarar att dyrare anläggningar är tvungna att användas för att tillföra den kraft som behövs för behovet. 

Fortsatt höga priser

Jonas Lindström förutspår fortsatt höga elpriser under resten av sommaren, förutsatt att Ryssland inte ändrar sig gällande gasexporten.

Nyligen beslutade det ryska statskontrollerade företaget Gazprom att strypa gasleveransen till Tyskland med hela 40 procent.

Värst för södra Sverige

Ryssland beslut påverkar främst elområdena i södra Sverige.

– Det ökar osäkerheten på marknaden. Prispåverkan är höjande. Det får en påverkan på elpriserna på kontinenten och det spiller över på framför allt de två södra elområdena i Sverige, SE4 och SE3, sa Samuel Ciszuk, energimarknadsexpert på ELS Analysis, till SR Ekot i samband med att Ryssland meddelat att landet stänger gasleveransen till Polen och Bulgarien.

– Det är Sveriges södra elområden som av och till har ett underskott när det inte blåser så mycket och vi inte har sol. Då måste dessa områden importera och förhålla sig till de kontinentala priserna, förklarar Samuel Ciszuk.

Foto: F. Sonneveld

Text: Redaktionen


Flygplan har kraschat – 179 befaras döda

2024 12 29

179 människor befaras ha dött efter en flygplanskrasch.

Ett flygplan har kraschat på Muan International Airport i Sydkorea på söndagsmorgonen.

179 av planets 181 passagerare befaras ha dött, rapporterar The Guardian.

Planet ska ha kraschat efter en nödlandning på flygplatsen.

Landningshjulen fälldes inte ut

Planet uppges ha glidit på buken på landningsbanan efter att landningshjulen inte fällts ut.

Därefter har planet kraschat in i en mur, brutits i två bitar och börjat brinna.

Vittnen uppger att de har hört smällar innan planet kraschade in i muren.

Bilder tycks också visa hur planet krockar med en flock med fåglar innan det kraschar. Enligt en teori kan kollisionen med fåglarna ha orsakat mekaniska problem, rapporterar AP.

Orsaken till kraschen utreds, samtidigt som arbetet på olycksplatsen fortsätter.

”Våra djupaste kondoleanser”

Planet uppges ha varit ett 15 år gammlt Boeing 737-800 och flög för flygbolaget Jeju Air, enligt nyhetsbyrån.

– Vi uttrycker våra djupaste kondoleanser och ber om ursäkt till familjerna till de passagerare som mist livet i denna olycka. För närvarande är orsaken till olyckan svår att fastställa och vi måste avvakta de officiella utredningsresultaten från berörda statliga myndigheter, kommenterar Jeju Air efter olyckan.

Sydkoreas president Choi Sang-mok har anlänt till platsen, uppger The Guardian.

– Inga ord av tröst kommer att räcka för de familjer som har drabbats av en sådan tragedi, säger den tillförordnade presidenten, enligt tidningen.

Planet kom från Bangkok och många av passagerarna uppges ha varit människor som återvände från en julsemester i den thailändska staden.

Olyckan beskrivs som en av de värsta flygolyckorna i Sydkoreas historia. Senast landet drabbades av en stor flygolycka var 1997. Då kraschade ett plan i Guam, och 228 människor dog.

Foto: P. Nicolello

Text. Redaktionen


SMHI: Besvärligt väder drar in över Sverige

2024 12 29

Ett lågtryck drar snart in över landet.

Under den senaste tiden har det varit förhållandevis milt väder.

Det har varit något kallare i norra Sverige men i stort har det varit en ganska varm julperiod.

Nu drar dock ett lågtryck in över landet - och det medför vad SMHI beskriver som besvärligt väder.

Redan i morgon

Redan i morgon söndag kommer lågtrycket till norra Skandinavien.

I Götaland väntas på en del platser regn och i norra och mellersta Norrland kan snöfall passera, däremellan mest uppehåll och en del klara områden.

Först framåt nästa vecka ser det ut att bli ordentligt kyligt och snöigt.

“Besvärligt väder”

SMHI förklarar.

– I nästa vecka sveper kallare luft ner över stora delar av Sverige. Över Norrland och norra Svealand etablerar sig kalluften. I gränsen mellan den kalla och den milda luften väntas lågtryck dra in över södra Sverige lagom till nyårsafton. 

– Det ser i Götaland och Svealand ut att kunna medföra ganska besvärligt väder med både snö, regn och blåst, men detaljerna kring utvecklingen är fortfarande osäkra. I nuläget ser gränsen mellan snö och regn ut att gå någonstans över norra Götaland.

Så börjar 2025

Det nya året kommer enligt SMHI inledas med kall luft över hela landet och framåt första helgen i januari ser minusgraderna även ut att nå ner till landets sydspets.

I dag lördag

Under lördagen väntas dock mer av det som redan har varit.

För det mesta innebär det mulet väder och en fortsättning av det väderslag som har varit under julperioden.

I de norra delarna av landet kan det dock vara något kallare än det har varit under den senaste tiden, förklarar vädermyndigheten.

– Götaland och Svealand täcks av mild och fuktig luft med mulet väder och lokalt dimma. Där sker det ingen förändring av vädret under dagen, framhåller SMHI.

– I norra Sverige har det i allmänhet blivit lite kallare jämfört med i går med mer allmänt temperaturer på minussidan. Öster om fjällkedjan väntas varierande molnighet och i Lapplandsfjällen snö eller snöbyar.

Foto: G. Shalan

Text: Redaktionen