JUST NU: Försvarsmakten avfärdar inte ryskt militärt angrepp

2022 05 03

Försvarsmakten menar att det inte går att avvisa ryskt angrepp, men ett angrepp behöver samtidigt inte ske militärt.

Enligt Försvarsmakten bedöms risken för att Ryssland skulle attackera Sverige militärt vara låg. Den går däremot inte att avvisa, säger Jonas Haggren, chef för Försvarsmaktens ledningsstab.

“Sänkt tröskeln”

– Ryssland har sänkt en tröskel för att nyttja militärt våld och få sin vilja igenom. Därför kan vi inte avfärda de ryska hoten, säger Jonas Haggren i SVT:s särskilt insatta program om Nato.

“Stor verktygslåda”

En eventuell attack från Ryssland måste dock inte ske med militära medel, även om landet flera gånger har insinuerat den typen av hot mot Sverige.

– Det behöver inte vara en militär attack. Det kan vara allt från cyber till diplomatiska åtgärder. De har en stor verktygslåda, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert, till kanalen.

Hoten har avlöst varandra

Flera hätska och hotfulla utspel från Putinregimen har riktats mot Sverige sedan kriget i Ukraina bröt ut. 

Hoten har på flera sätt intensifieras i takt med att Sverige allt mer lutar åt att lämna in en ansökan till militäralliansen Nato.

“Missiler längs gränsen”

I mitten på april meddelade det ryska parlamentets vice ordförande Pyotr Tolstoy att Ryssland står redo mot missiler mot bland annat Sverige om de gör verklighet av potentiella Natoplaner.

– Vi har missiler som vi kommer sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, sade han till brittiska ITV.

“Fått alla varningar”

– De har fått alla varningar, konstaterade även ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i en intervju med ryska tv-kanalen Rysslands-24. om ett svenskt medlemskap i Nato. Även det i april.

“De har hotat Sverige”

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommenterade det ryska hotet i slutet förra månaden angående en svensk Natoansökan.

– Ryssland har med all önskvärd tydlighet gjort klart att det är inget de önskar. De kommer att reagera på olika sätt, de har hotat Sverige och oss flera gånger genom att uttrycka detta, sade hon på en pressträff.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen