JUST NU: Försvarsmakten avfärdar inte ryskt militärt angrepp

2022 05 03

Försvarsmakten menar att det inte går att avvisa ryskt angrepp, men ett angrepp behöver samtidigt inte ske militärt.

Enligt Försvarsmakten bedöms risken för att Ryssland skulle attackera Sverige militärt vara låg. Den går däremot inte att avvisa, säger Jonas Haggren, chef för Försvarsmaktens ledningsstab.

“Sänkt tröskeln”

– Ryssland har sänkt en tröskel för att nyttja militärt våld och få sin vilja igenom. Därför kan vi inte avfärda de ryska hoten, säger Jonas Haggren i SVT:s särskilt insatta program om Nato.

“Stor verktygslåda”

En eventuell attack från Ryssland måste dock inte ske med militära medel, även om landet flera gånger har insinuerat den typen av hot mot Sverige.

– Det behöver inte vara en militär attack. Det kan vara allt från cyber till diplomatiska åtgärder. De har en stor verktygslåda, säger Gudrun Persson, Rysslandsexpert, till kanalen.

Hoten har avlöst varandra

Flera hätska och hotfulla utspel från Putinregimen har riktats mot Sverige sedan kriget i Ukraina bröt ut. 

Hoten har på flera sätt intensifieras i takt med att Sverige allt mer lutar åt att lämna in en ansökan till militäralliansen Nato.

“Missiler längs gränsen”

I mitten på april meddelade det ryska parlamentets vice ordförande Pyotr Tolstoy att Ryssland står redo mot missiler mot bland annat Sverige om de gör verklighet av potentiella Natoplaner.

– Vi har missiler som vi kommer sätta längs gränsen till Finland, Sverige, Polen och i Kaliningrad, sade han till brittiska ITV.

“Fått alla varningar”

– De har fått alla varningar, konstaterade även ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova i en intervju med ryska tv-kanalen Rysslands-24. om ett svenskt medlemskap i Nato. Även det i april.

“De har hotat Sverige”

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommenterade det ryska hotet i slutet förra månaden angående en svensk Natoansökan.

– Ryssland har med all önskvärd tydlighet gjort klart att det är inget de önskar. De kommer att reagera på olika sätt, de har hotat Sverige och oss flera gånger genom att uttrycka detta, sade hon på en pressträff.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen