Försvarar terrorbombning

2023 03 09

Kreml hävdar att torsdagens massiva robotattacker mot hela Ukraina var en rysk ”hämndattack”.

Hittills har nio civila bekräftats döda.

Dödssiffran väntas stiga.

Moskva uppges ha avfyrat 81 robotar mot Ukraina, varar sex hypersoniska Kinzhal-robotarna som kan flyga upp till tio gånger ljudets hastighet, har en räckvidd på 2 000 kilometer, kan bära kärnstridsspetsar och är mycket svåra att skydda sig mot.

– Jag tror inte, helt ärligt, att det förekommit en liknande attack tidigare, säger en företrädare för Ukrainas flygvapen enligt Sky News.

Hämndattack

Rysslands försvarsdepartement har uttalat sig om torsdagens hänsynslösa bombningar.

Enligt Kreml handlar det om en ”hämndattack”

Den ryska militärledningen kallar torsdagens bombningar för ett svar på en påstådd terrorattack mot den ryska Brjansk-regionen.

Förra veckan hävdade Rysslands diktator Vladimir Putin att en pro-ukrainsk grupp tagit sig över den ryska gränsen och dödat flera civila, inklusive barn.

– De öppnade eld mot civila, sa Putin i ett tv-tal och svor att hämnas och ”krossa nynazismen”.

Gruppen som påståtts ha tagit sig över gränsen kallar sig själva för Ryska frivilligkåren och bildades av uttalade nynazister från Ryssland, som enligt dem själva stridit på Ukrainas sida sedan den ryska annekteringen av Krymhalvön 2014.

Ukraina förnekar kopplingar

Den ukrainska regeringen har bestämt förnekat att det finns någon koppling mellan landets väpnade styrkor och den Ryska frivilligkåren.

President Volodymyr Zelenskys rådgivare Myhalio Podylak har kallat aktionen i Brjansk för en ”rysk provokation”.

– Detta är antingen en provokation från den ryska sidan eller ryska partisaner som börjar avveckla Putinregimen. För att de fortfarande vill bevara vissa politiska chanser för Rysslands framtid efter kriget, för de kommer förlora kriget, sa han efter händelsen i Brjansk.

Har uttalat sig 

Inga västerländska medier har kunnat verifierat Putins och Kremls påståenden.

Den Ryska frivilligkåren har dock själva uttalat sig om gränsöverträdelsen.

– Vi strider inte mot civila. Vi dödar inte obeväpnade. Kom ihåg det.  Vi är till skillnad från Putins armé inte bödlar och våldtäktsmän. Vi är här för att befria er, sa en representant för gruppen i ett videoklipp som publicerades på sociala medier.

Läs mer om torsdagens robotattack: 

I NATT: Nya kraftiga bombattacker mot Ukraina

Varnar för kärnkraftsolycka – "nedräkningen har börjat"

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen