I NATT: Nya kraftiga bombattacker mot Ukraina

2023 03 09

Nya massiva missilattacker har slagit mot Ukraina i natt.

Ryssland har slagit till mot en rad ukrainska regioner och städer natten till torsdagen, enligt internationella medier och lokala myndigheter.

Bland annat har återigen mål som drabbar civilbefolkningen attackerats. Odesa och Charkiv är två av regionerna som träffats av bomber i natt.

– Stanna kvar i era skydd! Fienden slår till mot landets kritiska infrastruktur. Ta hand om er själva och era nära och kära, säger Serhiy Hamaliy, chef för Khemelytskyi-regionens militäradministration nordväst om Odesa, i ett inlägg på Telegram.

– Det finns hot om upprepade attacker! Stanna i era skydd! uppmanade Charkivs motsvarighet Oleh Syneiehubov, som uppger att det har handlat om minst 15 missiler.

Explosioner i huvudstaden

Även huvudstaden Kyiv ska ha drabbats av bombattacker i natt, rapporterar CNN.

– Det var explosioner i Holosiivskyi-distriktet i huvudstaden. Alla insatsteam har skickats till platsen. Uppdatering följer, framhåller Kyivs borgmästare Vitali Klitschko via sociala medier.

Zelenskys besked om att träffa Putin

Samtidigt som röken skingras från nattens nya bombattacker över stora delar av Ukraina släpper CNN en intervju med Volodymyr Zelensky.

Han berättar där vad som krävs för att sätta sig vid förhandlingsbordet med Ryssland.

– Vi har inga förutsättningar att prata med den Ryska Federationens president eftersom han inte håller sitt ord, säger han om möjligheten att mötas personligen med Vladimir Putin.

– Vi har inget förtroende för honom.

Måste lämna ukrainskt territorium

Enligt Zelensky krävs det att Ryssland lämnar ukrainskt territorium innan några förhandlingar kan inledas.

– Och efter det ansluter vi oss gladeligen till de diplomatiska metoderna. För att göra det kan vi hitta vilket format som helst med våra partners strax efter det, säger Zelensky och tillägger:

– Vi vill ha seger. Vi vill inte vänja oss vid krig, men vi har vant oss vid utmaningarna. Alla vi ha samma sak – att få ett slut på kriget.

Natochefen: "En paradox"

Igår uttalade sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om att det ytterst är Ukraina som måste avgöra villkoren för fredsförhandlingar samt vad som är en acceptabel fredlig lösning.

– Ukraina kan vinna i den meningen att det överlever som en självständig demokratisk stat. Paradoxen är att om kriget ska sluta vid ett förhandlingsbord där Ukraina överlever så måste vi ge militärt stöd idag. Därför att det som sker på slagfältet i dag är helt avgörande för vad som kan ske vid förhandlingsbordet, sade han i en intervju med Dagens Nyheter i samband med ett besök i Sverige.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen