I NATT: Nya kraftiga bombattacker mot Ukraina

2023 03 09

Nya massiva missilattacker har slagit mot Ukraina i natt.

Ryssland har slagit till mot en rad ukrainska regioner och städer natten till torsdagen, enligt internationella medier och lokala myndigheter.

Bland annat har återigen mål som drabbar civilbefolkningen attackerats. Odesa och Charkiv är två av regionerna som träffats av bomber i natt.

– Stanna kvar i era skydd! Fienden slår till mot landets kritiska infrastruktur. Ta hand om er själva och era nära och kära, säger Serhiy Hamaliy, chef för Khemelytskyi-regionens militäradministration nordväst om Odesa, i ett inlägg på Telegram.

– Det finns hot om upprepade attacker! Stanna i era skydd! uppmanade Charkivs motsvarighet Oleh Syneiehubov, som uppger att det har handlat om minst 15 missiler.

Explosioner i huvudstaden

Även huvudstaden Kyiv ska ha drabbats av bombattacker i natt, rapporterar CNN.

– Det var explosioner i Holosiivskyi-distriktet i huvudstaden. Alla insatsteam har skickats till platsen. Uppdatering följer, framhåller Kyivs borgmästare Vitali Klitschko via sociala medier.

Zelenskys besked om att träffa Putin

Samtidigt som röken skingras från nattens nya bombattacker över stora delar av Ukraina släpper CNN en intervju med Volodymyr Zelensky.

Han berättar där vad som krävs för att sätta sig vid förhandlingsbordet med Ryssland.

– Vi har inga förutsättningar att prata med den Ryska Federationens president eftersom han inte håller sitt ord, säger han om möjligheten att mötas personligen med Vladimir Putin.

– Vi har inget förtroende för honom.

Måste lämna ukrainskt territorium

Enligt Zelensky krävs det att Ryssland lämnar ukrainskt territorium innan några förhandlingar kan inledas.

– Och efter det ansluter vi oss gladeligen till de diplomatiska metoderna. För att göra det kan vi hitta vilket format som helst med våra partners strax efter det, säger Zelensky och tillägger:

– Vi vill ha seger. Vi vill inte vänja oss vid krig, men vi har vant oss vid utmaningarna. Alla vi ha samma sak – att få ett slut på kriget.

Natochefen: "En paradox"

Igår uttalade sig Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om att det ytterst är Ukraina som måste avgöra villkoren för fredsförhandlingar samt vad som är en acceptabel fredlig lösning.

– Ukraina kan vinna i den meningen att det överlever som en självständig demokratisk stat. Paradoxen är att om kriget ska sluta vid ett förhandlingsbord där Ukraina överlever så måste vi ge militärt stöd idag. Därför att det som sker på slagfältet i dag är helt avgörande för vad som kan ske vid förhandlingsbordet, sade han i en intervju med Dagens Nyheter i samband med ett besök i Sverige.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen