Förskolebarn och lågstadiebarn skjutna i Stockholm

2021 07 19

Ett barn i förskoleåldern och ett barn i lågstadieåldern blev skottskadade vid en skjutning i Stockholm igår.

Det rapporterar SVT. Klockan 20.16 fick polisen larm om skottlossning i Flemingsberg utanför Stockholm och två personer fördes med ambulans till sjukhus. En stor polisjakt efter gärningsmännen inleddes och nu uppger Expressen att hela 9 personer har anhållits skäligen misstänkta för grovt vållande till kroppsskada och vapenbrott enligt Åklagarmyndigheten.

Motivet okänt

Polisen uppger att motivet till skottlossningen ännu inte är klarlagt och de båda barnen vårdas på sjukhus.

– Under natten var de inte livshotande skadade och jag har inte fått in några uppgifter om att läget har förvärrats, säger Helena Boström Thomas vid Stockholmspolisen till Expressen.

Slagen med pistol

Aftonbladet har fått uppgifter om att barnen inte ska vara måltavlor för skjutningen. Tidningen rapporterar att det ska ha uppstått ett bråk vid en bro innan skottlossningen ägde rum. En person skall ha blivit slagen med kolven till en pistol och därefter ska skjutningen ha inletts enligt uppgifter till tidningen.

– Jag hörde ett skott. Det är obehagligt eftersom jag har barn. Man vågar inte låta barnen leka själva, säger en boende i området till Aftonbladet.

ANALYS

Det är fruktansvärt med skjutningar och ännu värre när oskyldiga barn drabbas. Brottsligheten och gängkriminaliteten har inte tagit semester utan gör sig tyvärr påmind som aldrig förr. Ur ett politiskt perspektiv råder det ingen tvekan om att frågan blir en av de 2-3 största till valet och S-MP-regeringen kan väntas å ena sidan få omfattande kritik för det rådande läget, å andra sidan kan regeringen även väntas lyfta fram vilka förändringar de gjort under mandatperioden.

M-SD och integrationen

Moderaterna och Sverigedemokraterna  kopplar samman brottsligheten med integrationen och det råder ingen tvekan om att kopplingen är tydlig. Det är S-MP-regeringen svagaste kort inför valet.

Det allra viktigaste är dock inte den politiska fajten utan verkligheten och många väljare hade uppskattat om partierna kunde gå samma och enas om en rad nya reformer för att motverka brottsligheten.

Foto: Polisen Norrmalm, FB

[yop_poll id="370"]