Föreslår krisåtgärd för Sveriges arbetare

2023 05 01

Vänsterpartiet vill gå fram med ett förslag, som enligt V skulle innebära 10 000 kronor extra till hushållskassan per år.  

Partiet vill återinföra karensersättningen.

Det skulle innebära att arbetare får rätt att ansöka om ersättning för karensavdrag.

– Varför ska arbetare som inte kan jobba hemma straffas med karensavdrag när de är sjuka? För många som kan jobba hemifrån är det enklare att undvika karensavdraget i dag, därför uppstår en orättvisa, framhåller Vänsterns partiledare Nooshi Dadgostar.

Ersatte karensdagen

Karensavdraget ersatte i januari 2019 den så kallade karensdagen.

Avdraget innebär att en arbetsgivare kan dra av  20 procent av den sjuklön som den anställde skulle ha fått under en genomsnittlig arbetsvecka.

För den som arbetar lika många timmar varje dag, fem dagar i veckan, blir effekten densamma som när karensdagens gällde. Då fick den som sjukanmält sig inte lön den första dagen.

”Oroliga tider”

Nooshi Dadgostar anser att det rådande ekonomiska läget i Sverige motiverar ett återinförande av karensersättningens.

– Det är oroliga tider i Sverige och situationen för många familjer och hushåll är svår. Varje extra krona till hushållskassan gör skillnad.

– I dagsläget blir det en omöjlighet för arbetare att vara sjuka när de är det – eftersom varje sjukdag innebär många hundralappar mindre i slutet av månaden. Sjuknärvaro leder dessutom till fler och längre sjukskrivningar, framhåller V-ledare och tillägger:

– Detta är ett förslag som alla politiska partier i riksdagen borde kunna vara överens om.

Enligt V skulle förslaget kosta staten 1,6 miljarder kronor. Ett genomsnittligt svenskt hushåll skulle enligt partiet spara cirka 10 000 kronor per år om karensersättningen återinförs.

Infördes tillfälligt 2020

Under 2020, när covid-19 härjade som värst, slopade den dåvarande S-regeringen karensavdraget tillfälligt och införde karensersättningen. Då var syftet att hindra folk från att gå till jobbet med förkylningssymptom.

Anställda som sjukskrev sig kunde ansöka om en ersättning hos Försäkringskassan på 700 kronor före skatt.

Egenföretagare kunde ansöka om 804 kronor före skatt.

Efter att regeringen lanserade förslaget fick Försäkringskassan in drygt 700 000 ansökningar på två månader, uppger SVT.

Foto: A. Choi resp C. Creators

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen