JUST NU: Fördel Andersson – jämnt läge inför valet

2022 06 08

Magdalena Andersson (S) har störst chans att vinna valet 2022.  

Det indikerar en ny mätning från SvD/Newsworthly.

Enligt undersökningen har Magdalena Andersson 58 procent chans att behålla postens som statsminister efter höstens val.

Men oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) är inte uträknad. Han har 42 procents chans att ta makten i Rosenbad efter valet i september.

Helt öppet

– Som statistiker skulle jag säga att 58 mot 42 procents sannolikhet är som att singla slant, säger Måns Magnusson, docent i statistik vid Uppsala universitet, till SvD.

Tillsammans med Jonas Wallin, docent i statistik vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har han tagit fram den helt nya statistiska modellen som den nya mätningen baseras på.

– Modellen analyser mönster i de senaste 20 årens opinionsmätningar och valresultat. Genom att simulera 1 000 val varje vecka får vi en sammanvägd bedömning av partiernas väljarstöd, konstaterar tidningen.

Ingen majoritet

Enligt statistikernas beräkningar skulle Magdalena Andersson i dag få ihop ett regeringsunderlag (S, C, V och MP) med 158 mandat. Långt ifrån de 175 mandat som krävs för att få majoritet i riksdagen.

Vid ett bästa scenario skulle statsministern skrapa ihop hela 194 mandat efter höstens val. Men det troligaste scenariot är att hon lyckas landa på 176 mandat. Minsta möjliga majoritet.

Högerkoalitionen M, SD, L och KD landar troligtvis på 173 mandat, enligt simuleringarna.

– Om jag hade behövt gissa skulle jag säga att Anderssons underlag får flest mandat, men vi är långt ifrån säkra, säger Måns Magnusson till tidningen.

Spänt tonläge

Efter misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgan Johansson har tonläget mellan statsministerkandidaterna hårdnat.

Efter tisdagens omröstning riktade statsminister Magdalena Andersson skarp kritik mot oppositionsledaren och Moderaternas agerande.

– SD tog initiativet till en misstroendeförklaring, och sen valde M att följa efter inom några minuter. Det är uppenbart att beslutet inte grundades på en noggrann analys av vilka effekter detta hade kunnat få. M och KD:s lättvindiga beslut hade kunnat få allvarliga konsekvenser, eftersom vi befinner oss i ett säkerhetspolitiskt känsligt läge, sa hon på en pressträff.

Ingen Natofråga

Ulf Kristersson kritiserade i sin tur regeringen och Magdalena Andersson för att ha gjort misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson till en Natofråga.

– Den enda som har väckt frågan om regeringskris och Nato, det var regeringen. Vi ville diskutera brottsligheten i Sverige, sa han i tisdagskvällens Aktuellt.

Foto: Moderaterna o Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen