Folkhälsomyndigheten får kritik för avvecklingen av restriktioner

2021 07 26

Island svänger nu och återinför restriktioner igen och även Sverige borde stoppa avvecklingen av restriktioner anser tidigare statsepidemiologen Annika Linde.

Det uppger Expressen som talat med Linde som kritiserar Sveriges hantering av pandemin.

– Dels släpper man på restriktionerna, dels varnar man, och det förvirrar människor. Vi är i riskzonen för att det ska bli en ny våg och det är viktigt att alla förstår detta. Hela tiden har FHM haft svårtolkade och lösa råd och restriktioner för att minska smittspridningen, säger hon till Expressen.

Antalet smittfall i Sverige har ökat med cirka 24 % den senaste registrerade veckan och ökningen i storstadsregionerna är + 63 % i Skåne, + 50 % i Västra Götaland och + 44 % i Stockholm.

Risk vid skolstarten

Även matematikprofessor Tom Britton ser risker framöver.

– Det finns viss risk när skolorna startar där vaccinationsgraden är lägre. Speciellt i grundskolorna är väldigt få vaccinerade och där är risken att det kan ta fart och då kan det ju sprida sig utanför skolorna, säger han till Expressen men bedömer samtidigt att en fjärde våg troligen blir mindre är tidigare tre vågor. 

Sveriges vaccinationstäckning är nu 75,8 % men det räcker inte för flockimmunitet.

– Delta är mer smittsam än alfa, säger Britton som framhåller att man måste närma sig 90 % för att få flockimmunitet.

Island svänger

Samtidigt svänger nu Island som för fyra veckor sedan slopade alla restriktioner. Deltavarianten är både smittsammare och farligare och konstaterar landets myndigheter enligt Iceland Review.

Nu inför landet folksamlingsgräns på 200 personer, en meters distans till de man ej umgås nära med och stängningstider vid midnatt för barer och nattklubbar. Munskydd vid vissa aktiviteter ska också återinföras och badanläggningar och gym får ha max 75 % beläggning.

90 % vaccinerade

Trots att Island har Europas bästa vaccinationstäckning med 90 % som tagit dos 1 och 83 % som tagit dos 2 så har antalet fall ökat från 60 till 371 på bara åtta dagar. Ökningen hade varit betydligt värre om vaccinationstäckningen hade varit lägre.

ANALYS

Pandemin är inte över. Det viktigaste man kan göra förutom att hålla distansen och stanna hemma vid sjukdom samt följa övriga restriktioner – de som är kvar vill säga – är att se till att erhålla dos 2 av vaccinet. Dos 1 är svag mot deltavarianten men dos 2 ger ett mycket starkare skydd,.

[yop_poll id="407"]

Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen


BEKRÄFTAT: Ryskt militärplan nära Helsingfors

2024 02 29

Ett ryskt spaningsplan har tagit sig in i närheten av Helsingfors.

Det ryska militärplanet, som är av typen Il-20, ska ha flugit strax sydost om den finska huvudstaden.

Finlands försvarsmakt har lagt locket på om händelsen.

– Ryssarna använder den bästa möjliga teknik som de har till sitt förfogande, säger generalstabens talesperson Henrik Gahmberg till Helsingin Sanomat.

Natoland blixtagerade

Incidenten fick Frankrike, ett annat medlemsland i Nato, att blixtagera.

Ett franskt Mirage-jaktplan skickades upp och jagade bort det ryska planet, bekräftar både franska och tyska försvarsstyrkor på X, tidigare Twitter.

– Igår aktiverades våra stridsflyg i Laage. Ett ryskt plan, Il-20, utan resplan, identifierades sydost om Helsingfors. Operationen avslutades efter visuell kontakt utan några efterföljande incidenter, framhåller det tyska flygvapnet.

Vill inte kommentera

Även om planet befann sig nära Helsingfors ska det inte ha trätt in i finskt luftrum, enligt den finska generalstaben.

Händelsen ska ha ägt rum i måndags, men bekräftats offentligt först under onsdagskvällen.

– Planet flög utan transponder, så det måste identifieras genom en identifieringsflygning. Jag kommer inte kommentera om det finska flygvapnet var inblandat i identifieringen, säger Henrik Gahmberg.

Flyger 685 km/h

Militärplanet Il-20 är ett mycket avancerat spaningsplan som funnits i bruk sedan 1970.

I Natokretsar går planet under kodnamnet “Coot-A” och maxhastigheten uppnår 685 kilometer i timmen.

Enligt Pekka Tover, tidigare underrättelsechef för generalstaben, är flygets närvaro kring Finland inte exceptionellt, men ska tas på allvar.

– I de här lägena ska man av säkerhetsskäl åka upp och se vad de gör, säger han till Ilta-Santomat.

Väcker frågor

Jarno Limnélli, riksdagsledamot tillika docent vid Försvarshögskolan i Finland, menar att liknande incidenter kring Östersjön kan väcka frågor.

– Ryska militärflyg flyger i Östersjöområdet och det kan de göra så länge de vistas utanför statens luftrum, säger han till samma tidning.

– Närhelst speciella flygplan eller fartyg rör sig nära statsgränserna kan det finnas någon form av kraftuppvisning i bakgrunden. De visar att sådan utrustning finns och flygs så här nära.

Foto: J. Kemppainen

Text: Redaktionen