Folkhälsomyndigheten får kritik för avvecklingen av restriktioner

2021 07 26

Island svänger nu och återinför restriktioner igen och även Sverige borde stoppa avvecklingen av restriktioner anser tidigare statsepidemiologen Annika Linde.

Det uppger Expressen som talat med Linde som kritiserar Sveriges hantering av pandemin.

– Dels släpper man på restriktionerna, dels varnar man, och det förvirrar människor. Vi är i riskzonen för att det ska bli en ny våg och det är viktigt att alla förstår detta. Hela tiden har FHM haft svårtolkade och lösa råd och restriktioner för att minska smittspridningen, säger hon till Expressen.

Antalet smittfall i Sverige har ökat med cirka 24 % den senaste registrerade veckan och ökningen i storstadsregionerna är + 63 % i Skåne, + 50 % i Västra Götaland och + 44 % i Stockholm.

Risk vid skolstarten

Även matematikprofessor Tom Britton ser risker framöver.

– Det finns viss risk när skolorna startar där vaccinationsgraden är lägre. Speciellt i grundskolorna är väldigt få vaccinerade och där är risken att det kan ta fart och då kan det ju sprida sig utanför skolorna, säger han till Expressen men bedömer samtidigt att en fjärde våg troligen blir mindre är tidigare tre vågor. 

Sveriges vaccinationstäckning är nu 75,8 % men det räcker inte för flockimmunitet.

– Delta är mer smittsam än alfa, säger Britton som framhåller att man måste närma sig 90 % för att få flockimmunitet.

Island svänger

Samtidigt svänger nu Island som för fyra veckor sedan slopade alla restriktioner. Deltavarianten är både smittsammare och farligare och konstaterar landets myndigheter enligt Iceland Review.

Nu inför landet folksamlingsgräns på 200 personer, en meters distans till de man ej umgås nära med och stängningstider vid midnatt för barer och nattklubbar. Munskydd vid vissa aktiviteter ska också återinföras och badanläggningar och gym får ha max 75 % beläggning.

90 % vaccinerade

Trots att Island har Europas bästa vaccinationstäckning med 90 % som tagit dos 1 och 83 % som tagit dos 2 så har antalet fall ökat från 60 till 371 på bara åtta dagar. Ökningen hade varit betydligt värre om vaccinationstäckningen hade varit lägre.

ANALYS

Pandemin är inte över. Det viktigaste man kan göra förutom att hålla distansen och stanna hemma vid sjukdom samt följa övriga restriktioner – de som är kvar vill säga – är att se till att erhålla dos 2 av vaccinet. Dos 1 är svag mot deltavarianten men dos 2 ger ett mycket starkare skydd,.

[yop_poll id="407"]