FN pekar ut Sverige – “saknar motstycke”

2023 12 13

Nästan en halv miljon människor dödas på ett år.

Det konstaterar FN:s avdelning för narkotika och brott, UNODC, i en ny rapport.

Organisationen har granskat dödstalen för 2021 och kommit fram till att det totalt mördades uppskattningsvis 458 000 personer i hela världen – 52 personer varje timme.

– Studien visar att 2021 var ett exceptionellt dödligt år, framhåller UNODC i sin rapport.

Pekar ut Sverige

I sammanställningen fastnar organisationen specifikt vid Sverige – som man kallar för ett “märkbart undantag”.

FN-kontoret har förutom dödstal från 2021 delvis även tittat på motsvarande siffror från fjolåret, vilket gör att underlaget samlar det dödliga våldet både under den förra S-regeringen och den nuvarande M-KD-L-regeringen med SD som samarbetspartner.

– Sverige har upplevt nivåer av gängvåld och vapenrelaterade dödsfall på senare år som saknar motstycke, uttrycks i UNODC:s rapport.

– Det förekom 391 skjutningar i Sverige, 63 av dem var dödliga under 2022.

"Ser ingenting liknande"

I rapporten tas det då inte heller hänsyn till den våldsvåg som Sverige upplevt under hösten, där statsminister Ulf Kristersson slog fast att det som förekommer här inte sker någon annanstans i EU.

– Nu drabbas allt fler barn och helt oskyldiga människor av det grova våldet. Jag kan inte nog understryka hur allvarligt läget är, sade Ulf Kristersson i sitt tal till nationen i slutet av september.

– Sverige har aldrig förr sett något liknande. Inget annat land i Europa ser något liknande.

Vill dra lärdomar

Experterna är dock inte förvånade över att Sverige får sådan uppmärksamhet i FN:s dödsrapport.

– Det internationella intresset för utvecklingen i Sverige har varit ganska högt. Förenklat handlar det om att händer det i Sverige kan det hända var som helst, säger Amir Rostami, som är professor i kriminologi vid högskolan i Gävle tillika forskare vid Institutet för framtidsstudier, till Göteborgs-Posten.

Att Sverige, med robusta institutioner och med en stark välfärd, drabbas i så hög utsträckning gör att andra länder vill förstå vad som trappar upp det dödliga våldet.

– Då vill man dra lärdomar om det som händer här för att inte få samma utveckling i sina länder, säger Amir Rostami.

Unga män

I en särskild fakturaruta tillägnad Sverige skriver UNODC att ökningen av antalet dödsskjutningar i Sverige är kopplad till kriminella miljöer i socialt utsatta områden.

Omkring 8 av 10 mord sker i just en kriminell miljö, enligt rapporten.

– Dessutom begås en betydande andel av alla rapporterade mord av unga män i åldern 20-29, framhåller UNODC.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen