Flera svenskar har fått mystiska bluffsamtal från Kina

2021 11 22

Har du ett missat samtal från ett svenskt nummer och har fått ett långt meddelande på kinesiska?

Nu har en internationell bluffvåg bestående av kinesiska telefonsamtal även drabbat konsumenter i Sverige.

Lämnar röstmeddelande

Även om det är en kinesisk kvinna som ringer så kommer samtalet från ett svenskt nummer förklarar SVT. Och jämfört med många andra bluffsamtal är denna variant extra lurig eftersom de lämnar röstmeddelanden.

Samtalet kan ha kommit mitt i natten när man låg och sov men när man vaknar har man ett missat nummer – och ett inspelat röstmeddelande.

Kinesisk kvinna som talar länge

– Man ringer från utlandet, men visar ett nummer som ser ut att komma från Sverige, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter till SVT.

Om man sedan lyssnar av samtalet så hör man den kinesiska kvinnan tala i långa ordalag. SVT har tagit reda på vad hon egentligen säger.

Osammanhängande

– För att diskutera ert uppehållstillstånd behöver vi få kontakt med er. Mer information får ni genom att trycka på 9. Tryck 9 om ni vill att en person förklarar för er. Kinas tjänstekontor meddelar att ni har en brådskande försändelse att hämta. Lämna er adress så kan ni smidigt kontaktas personligen. Mer information får ni genom att trycka på 9, inleds bluffsamtalet.

Försöker lura till sig pengar

– Med andra ord en bluff som tidigare uppmärksammats i USA och som går ut på att få kineser i väst att föra över pengar till en bank i Hongkong, uppger SVT.

Polisen berättar att det främst har drabbat andra länder än Sverige tidigare och polisens rekommendation är att man inte ringer tillbaka till det missade numret.

Får samtalet slumpmässigt

Polisen förklarar vad som händer om man svarar på samtalet.

– Inget bara för att du svarar på samtalet. Har du ingen som helst koppling till Kina då förstår jag inte varför du skulle behöva bli orolig. Har du fått samtalet är det förmodligen bara helt slumpmässigt, säger man vid polisens nationella bedrägericenter till SVT.

Foto: H. Ouasbir