JUST NU: Finlands statsminister ger tydligt Natobesked

2023 02 02

Sverige och Finland ska ansluta till Nato tillsammans.

Det betonar Finlands statsminister Sanna Marin på en gemensam pressträff med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det är i hela alliansens intresse att vi blir medlemmar samtidigt. Vi litar på att alla Natomedlemmar kan ratificera vårt medlemskap snart, säger Sanna Marin enligt Svenska Yle.

– Jag tycker inte om den här atmosfären där Sverige presenteras som bråkmakare. Också Sverige uppfyller alla kriterier för att bli medlem i Nato. Nu väntar vi på att två länder ska ratificera oss och det är i Natos intresse att vi accepteras samtidigt, fortsätter Marin.

– Jag uppskattar det väldigt tydliga budskapet från både dig och Pekka Haavisto om att Finland och Sverige gör den här resan tillsammans, svarar Ulf Kristersson.

Komplicerat läge med Turkiet

Vidare kommenterade den svenska statsministern Sveriges relation med Turkiet.

Han medger att dialogen har försämrats efter de senaste veckornas turbulens.

En koranbränning och en upphängd Erdogandocka har väckt stor ilska i Turkiet.

–  Vi förstår och delar frustrationen som aktionerna leder till och mitt meddelande till alla i Sveriges befolkning är väldigt enkel: låt oss lugna ner situationen och fokusera på den stora bilden och vad som är riktigt viktigt – att öka Sveriges säkerhet genom att bli medlem i Nato, säger statsministern enligt SvD.

Säger nej till Sverige

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa under gårdagen att Turkiet kommer att stoppa den svenska Natoansökan så länge som det förblir tillåtet att bränna koranen i Sverige.

Samtidigt öppnade Erdogan för att säga ja till Finland.

Ett scenario som en majoritet av det finska folket skulle acceptera.

Det visar en ny undersökning från det finska opinionsinstitutet Taloustutkimus.

Över hälften av finländarna, 53 procent, anser att ett genomförande av Finlands Natomedlemskap inte får bromsas av att Sverige inte godkänns.

28 procent anser att Finland och Sverige ska gå med i Nato samtidigt. 19 procent vill inte svara på frågan.

1 021 personer över hela Finland deltog i opinionsundersökningen.

– Sveriges sak är inte vår, säger undersökningens ansvarige Juho Rahkonen efter att resultatet av mätningen publicerats.                    

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen