JUST NU: Finlands statsminister ger tydligt Natobesked

2023 02 02

Sverige och Finland ska ansluta till Nato tillsammans.

Det betonar Finlands statsminister Sanna Marin på en gemensam pressträff med Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

– Det är i hela alliansens intresse att vi blir medlemmar samtidigt. Vi litar på att alla Natomedlemmar kan ratificera vårt medlemskap snart, säger Sanna Marin enligt Svenska Yle.

– Jag tycker inte om den här atmosfären där Sverige presenteras som bråkmakare. Också Sverige uppfyller alla kriterier för att bli medlem i Nato. Nu väntar vi på att två länder ska ratificera oss och det är i Natos intresse att vi accepteras samtidigt, fortsätter Marin.

– Jag uppskattar det väldigt tydliga budskapet från både dig och Pekka Haavisto om att Finland och Sverige gör den här resan tillsammans, svarar Ulf Kristersson.

Komplicerat läge med Turkiet

Vidare kommenterade den svenska statsministern Sveriges relation med Turkiet.

Han medger att dialogen har försämrats efter de senaste veckornas turbulens.

En koranbränning och en upphängd Erdogandocka har väckt stor ilska i Turkiet.

–  Vi förstår och delar frustrationen som aktionerna leder till och mitt meddelande till alla i Sveriges befolkning är väldigt enkel: låt oss lugna ner situationen och fokusera på den stora bilden och vad som är riktigt viktigt – att öka Sveriges säkerhet genom att bli medlem i Nato, säger statsministern enligt SvD.

Säger nej till Sverige

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sa under gårdagen att Turkiet kommer att stoppa den svenska Natoansökan så länge som det förblir tillåtet att bränna koranen i Sverige.

Samtidigt öppnade Erdogan för att säga ja till Finland.

Ett scenario som en majoritet av det finska folket skulle acceptera.

Det visar en ny undersökning från det finska opinionsinstitutet Taloustutkimus.

Över hälften av finländarna, 53 procent, anser att ett genomförande av Finlands Natomedlemskap inte får bromsas av att Sverige inte godkänns.

28 procent anser att Finland och Sverige ska gå med i Nato samtidigt. 19 procent vill inte svara på frågan.

1 021 personer över hela Finland deltog i opinionsundersökningen.

– Sveriges sak är inte vår, säger undersökningens ansvarige Juho Rahkonen efter att resultatet av mätningen publicerats.                    

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen