JUST NU: Finland ger svar på tal

2022 06 09

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan gick under gårdagen till attack mot statlig television i både Sverige och Finland.

– Turkiet kan inte stödja Sveriges ansökan till Nato så länge landets statliga television sänder intervjuer med terroristledare – och detsamma gäller Finland, sa Erdoğan under en presskonferens på onsdagskvällen.

I uttalandet hänvisade Erdogan med största sannolikhet till svenska SVT och finska Yle.

Nu svarar Yle.

Vänder sig direkt till Erdogan

Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs vänder sig direkt till Turkiets president.

– Det låter som om han inte skulle vara så insatt i hur ett oberoende public service-bolag fungerar. Yle fortsätter rapportera som förut. Vi låter självklart inga yttre intressen påverka vår journalistik. Vi fattar våra publiceringsbeslut utifrån innehållsliga och journalistiska grunder, säger hon enligt nyhetskanalen.

”Enväldig härskare”

Yle Uutisets ansvarige utgivare Jouko Jokinen går ett steg längre.

Han kallar Turkiets president för en ”enväldig härskare” och poängterar att han inte har någon som helst kännedom om yttrandefriheten som råder i Sverige och Finland.

– Det är typiskt för en enväldig härskare att felaktigt föreställa sig att världen förändras genom att tygla medier och yttrandefriheten, säger han enligt Svenska Yle och tillägger:

– Det här påverkar inte oss på något sätt. Tvärtom kanske man kan tolka enväldiga härskares irritation som ett tecken på att vi gör ett bra jobb.

Kommer fortsätta sin bevakning

Jouko Jokinen framhäver att Yle nyligen publicerat en intervju med den kurdiska ledaren Salih Muslimi och att Finlands statliga television kommer att fortsätta att rapportera om Turkiet och landets närområden.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen