JUST NU: Erdogan till angrepp mot svensk tv – avfärdar Sveriges Natochanser

2022 06 08

Den turkiska presidenten tycks peka ut Sveriges television i ett nytt utspel.

Recep Tayyip Erdoğan står fast vid att varken Sverige eller Finland ska få släppas in i militäralliansen Nato – förrän de har gått med på Turkiets kravlista.

Pekar ut SVT

Nu har den turkiska presidenten, som anklagat Sverige för att vara “ett gästhem för terrorister”, gått till angrepp mot Sverige på nytt. 

Den här gången mot svensk tv där han pekar ut SVT som ett stort problem om Sverige har för avsikt att bli godkända som Natomedlem, rapporterar Bloomberg.

“Intervjuer med terroristledare”

– Turkiet kan inte stödja Sveriges ansökan till Nato så länge landets statliga television sänder intervjuer med terroristledare – och detsamma gäller Finland, säger Erdoğan under en presskonferens på onsdagskvällen tillsammans med Venezuelas president Nicolas Maduro, enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency.

“Terrorister i Sveriges parlament”

Erdoğan påstod dessutom att det finns “terrorister” i Sveriges riksdag och pekade återigen ut grupperna PKK, YPG och YPJ.

– Dessa terrorgrupper har löpt amok i Sverige och även i deras eget parlament finns terrorister, hävdade den turkiska presidenten.

Det framgår inte vem som Erdoğan syftar på, varken i parlamentet eller vem som blivit intervjuad i svensk tv.

Kakabaveh: “Han syftar på mig”

Tidigare har partilösa Amineh Kakabaveh i riksdagen talat om att det är henne som Erdoğan syftar på när han talar om terrorister i Sveriges riksdag.

– Erdoğan vet att jag har en röst. Han ser mig som ett hot efter de överenskommelser jag har lyckats driva igenom. Jag blev nerringd i helgen av kurdiska vänner som påtalade att en svensk kvinna nu gjort Erdoğan jäkligt irriterad, sade Kakabaveh till SvD i mitten av maj.

Turkiets tio krav

Tidigare under dagen uttryckte Turkiet tio krav som Sverige måste uppfylla innan landet kan överväga en svensk Natoansökan. 

Enligt Halil Karaveli, forskare vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, finns det sannolikt betydligt mer på den listan än vad som presenteras. 

Experten: Natoansökan är död

Han menar att regeringen troligen bränt broarna med Turkiet efter att ha gjort upp med Amineh Kakabaveh om misstroendeomröstningen i dagarna. Forskaren uppskattar att det är först med en ny regering som Natoförhandlingarna skulle kunna gå vidare.

– Den nya regeringen kommer inte vara beroende av Kakabaveh och då är avtalet med henne borta. Men fram till valet är den här Natoansökan död, det kommer inte lösa sig fram till valet, säger han till Dagens Nyheter.

Foto: Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen