JUST NU: Finland ångrar Natoönskan – känner sig lurade av Turkiet

2022 06 10

En ansökan hade aldrig skett om Erdoğan varit ärlig med vad han krävde av de nordiska länderna.

Finlands president Sauli Niinistö ångrar att landet ansökte till Nato på grund av att Turkiet inte tillkännagav sina krav på förhand.

– Ingen hade skickat in en ansökan då, säger han till finska tidningen Ilta-Sanomat, om de krav som landet riktat mot de nordiska länderna efter att de ansökt om medlemskap i militäralliansen.

Lurades av Erdoğan

Den finska presidenten berättar hur han känner sig lurad av den turkiska motsvarigheten Recep Tayyip Erdoğan. 

Enligt Niinistö hade Turkiet mycket tydligt uttryckt sitt stöd för att välkomna Finland in i alliansen, innan Erdoğan plötsligt ändrade ståndpunkt.

Var överens på telefon

De båda presidenterna ska till och med ha deltagit i ett telefonsamtal 4 april där Turkiet lovade att acceptera Finland som Natomedlem, säger Niinistö till den finska tidningen.

– I slutet av en ganska lång diskussion sa han att om du ansöker om medlemskap i Nato kommer vi att se positivt på det, vi kommer att bedöma det positivt, säger han.

Garantier på flera håll

Finlands president avfärdar möjligheten att den turkiska regeringen ska ha kunnat missuppfatta samtalen. Liknande garantier ska Turkiet ha gett till både Niinistös utrikesminister Pekka Haavisto och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, hävdar presidenten.

– Om det fortfarande den 5 maj fanns en tydlig uppfattning i Nato att det inte finns några problem, då får vi tro på det, säger Sauli Niinistö.

Drar inte tillbaka ansökan

Trots att Niinistö uttrycker att han inte skulle ha ansökt till Nato om han känt till Turkiets krav ser han inget scenario där Finland nu drar tillbaka sin ansökan.

Inte heller kommer landet att sluta stå sida vid sida med Sverige i förhandlingarna, uppger Ilta-Sanomat.

Turkiets krav på finsk tv

Ett krav som Turkiet nyligen ställt på Finland rör vem som visas i landets tv-sändningar.

– Turkiet kan inte stödja Sveriges ansökan till Nato så länge landets statliga television sänder intervjuer med terroristledare – och detsamma gäller Finland, sa Erdoğan under en presskonferens på onsdagskvällen.

Gav svar på tal

Statliga Yle svarade blixtsnabbt och vände sig direkt till den turkiska presidenten.

– Det låter som om han inte skulle vara så insatt i hur ett oberoende public service-bolag fungerar. Yle fortsätter rapportera som förut. Vi låter självklart inga yttre intressen påverka vår journalistik. Vi fattar våra publiceringsbeslut utifrån innehållsliga och journalistiska grunder, säger Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs  enligt nyhetskanalen.

Foto: Nato

Text: Redaktionen