Färre patienter behöver intensivvård – tack vare vaccineringen

2021 12 04

Av de 307 personer som sjukhusvårdas för covid-19 i Sverige är 24 inlagda på intensivvårdsavdelning vilket är lägsta andelen hittills under pandemin.

Detta framgår av SvD:s nya sammanställning som med andra ord visar att av de som blir så pass sjuka att de måste söka sjukhusvård så är det rekordmånga som inte behöver läggas in på intensiven.

En vaccinationseffekt

– Att färre är inlagda på iva är definitivt en vaccinationseffekt. Det kunde man se redan i slutet av våren 2021. När stora delar av de känsligaste grupperna hade blivit vaccinerade såg man att inflödet på iva var mindre, även om det fortfarande fanns en hel del patienter inom slutenvården, säger stabsläkare Fatimah Dabo Pettersson som är  medicinskt sakkunnig inom krisberedskap och katastrofmedicin på Socialstyrelsen till SvD.

Var uppe nära 25 %

Statistiken om en låg andel på intensiven kommer från i onsdags förra veckan och motsvarar att cirka 8 % av alla sjukhuspatienter ligger på intensiven. Det kan jämföras med att 10 – 15 % av alla patienter låg på intensiven under andra och tredje vågen redovisar SvD.

Och i april 2020 låg nära 25 % på intensiven.

Nu ökar smittspridningen igen

Just nu ökar smittspridningen i Sverige men det är ännu osäkert i hur pass stor utsträckning det även kommer att leda till att fler behöver vårdas på sjukhus. En viss uppgång har setts i en del regioner men det tar några dagar från smitta till dess att man behöver vård och det är för tidigt att säga hur omikron kommer att påverka utvecklingen.

Rejäl uppgång senaste dagarna

I går onsdag hade antalet covidpatienter på intensiven ökat från 24 till 41 enligt Svenska Intensivvårdsregistret.

Antalet sjukhusvårdade covidpatienter totalt har under november ökat från 213 till 289 enligt tidningen.


Många svenskar får samma mejl – radera direkt

2024 11 08

Ett nytt bluffmejl cirkulerar.

På nytt är bedragarna igång och försöker lura folk på pengar.

Den här gången är det bluffmejl som uppmärksammas.

Närmare bestämt är det bedragare som utger sig för att vara leveransjätten DHL.

Det rapporterar Råd & Rön.

Så lyder mejlet

Enligt Råd & Rön lyder bluffmejlet som följer:

– Vi hoppas att detta meddelande når dig väl. Vi beklagar att vi inte kunde slutföra leveransen av ditt paket. För att lösa detta problem och säkerställa en framgångsrik leverans, vänligen kontakta oss på [email protected] så snart som möjligt.

– Vårt team finns här för att hjälpa dig och se till att du får ditt paket så snart som möjligt. Tack för din förståelse och samarbete.

Radera direkt

Det rör sig alltså om ett bluffmejl och det bör raderas direkt.

Bedragarna låtsas vara från DHL och i vanlig ordning är det svårt att skilja på vad som är riktigt och vad som är bedrägeri.

Ovanstående mejl är hur som helst ett försök till nätfiske och ingenting man ska lyssna till.

Det är nätfiske

Nätfiske har blivit ett allt större problem i Sverige.

Polisen förklarar.

– Nätfiske som även kallas phishing är när bedragare på olika sätt "fiskar" efter dina uppgifter. 

– Var misstänksam om du exempelvis får mejl med uppmaning om att klicka på en länk och fylla i dina bankuppgifter. Följ aldrig sådana uppmaningar.

Gör detta

Den som blir utsatt för nätfiske har ett antal saker att sätta igång med direkt.

- Vidarebefordra meddelandet till 7726. Siffrorna motsvarar ordet SPAM på knappsatsen i telefonen och är globalt etablerat för att rapportera bluff-sms.

- Om du misstänker att du blivit utsatt för nätfiske ska du göra en polisanmälan och kontakta din bank.

Bedragare blir allt smartare och använder många olika typer av metoder för att försöka lura folk på pengar.

Ofta används kända varumärken - vilket är varför man bör vara uppmärksam på märkliga och suspekta meddelanden som kommer från sådana avsändare som låtsas vara aktörer som Ikea, DHL eller polisen.

Foto: J. Morgan

Text: Redaktionen


Överraskande besked om tonfisk – ”kolossal risk för folkhälsan”

2024 11 07

En ny rapport kommer med oroande uppgifter om tonfisk på burk.

Tonfisk på burk är en mycket vanlig vara i våra livsmedelsbutiker.

Men hur nyttigt är det egentligen?

Den frågan har två europeiska organisationer undersökt i en ny rapport, enligt Euronews.

Och resultatet som de har kommit fram till är oroväckande.

”Kolossal risk för folkhälsan”

Rapporten har tagits fram av de franska NGO:erna Bloom, som jobbar för att bevara den marina miljön, och Foodwatch, som är en konsumentorganisation.

I undersökningen har 150 burkar tonfisk från fem olika europeiska länder analyserats; Tyskland, Storbritannien, Spanien, Frankrike och Italien.

Resultaten visade att samtliga analyserade burkar innehöll kvicksilver.

Och inte nog med det: 57 procent av den analyserade tonfisken innehöll mer än 0,3 mg/kg, vilket i många fall ses som ett gränsvärde för andra typer av fisk.

– Vad vi i slutändan får på våra tallrikar är en kolossal risk för folkhälsan som inte tas på allvar, säger Karine Jacquemart, vd för Foodwatch i Frankrike, enligt kanalen.

Äter stora mängder tonfisk

En genomsnittlig europé äter över 2,8 kilo tonfisk per år. Det vanligaste är att man äter tonfisk på burk.

Konserveringsprocessen kan medföra att kvicksilverkoncentrationen fördubblas eller tredubblas, menar Bloom.

Enligt nuvarande europeisk standard är gränsvärdet för kvicksilver i tonfisk 1 mg/kg.

Bloom och Foodwatch menar att man tillåter alldeles för höga halter kvicksilver i tonfisk och att det utgör en fara för folkhälsan.

– Vi kommer inte att ge upp förrän vi har en mer skyddande europeisk standard, säger Karine Jacquemart.

Kan vara hälsofarligt

Organisationerna menar att tonfiskindustrins lobbyister har haft ett stort inflytande, vilket har lett till att européer inte skyddas i tillräckligt hög utsträckning.

Metylkvicksilver, som är den vanligaste kvicksilverformen när det gäller mat, anses bland annat kunna orsaka cancer.

Enligt WHO är metylkvicksilver extra farligt för gravida kvinnor och för barn.

Olika länder gör dock olika bedömningar, och exempelvis svenska Livsmedelsverket anser att det går bra för gravida kvinnor att äta tonfisk på burk.

Men Bloom och Foodwatch menar alltså att produkten är mer hälsofarlig än vad många tror och att man därför måste göra mer för att skydda konsumenter.

Foto: Marco Verch

Text: Redaktionen