SVERIGE: Extrempolitiker skrämde bort över tusen barn

2022 06 01

1 500 barn ändrade sina planer och stannade hemma från Järvaveckan på grund av Rasmus Paludan.

För närvarande pågår Järvaveckan, den återkommande politikerveckan i Stockholm där bland annat partiledare kan visa upp sig och tala till potentiella väljare.

En som också planerat att dyka upp är den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludan, som i dagarna fått tillstånd att manifestera två timmar om dagen på en parkering utanför arrangemangets entré.

Skolor hoppade av

Som en del av Järvaveckans invigning skulle samtidigt 1 500 barn från grundskolor springa stafett på idrottsplatsen där evenemanget äger rum. 

Men när beskedet om Paludans tillstånd kom valde flera skolor att hoppa av i sista minuten, rapporterar Dagens Nyheter.

Rädda för oroligheter

Anledningen är att barnen inte vågar vara på plats på grund av att Paludan kommer att närvara på samma anläggning.

– Vi fick veta igår eftermiddag att Paludan fått tillstånd och kontaktade skolorna. Då valde flera, bland annat de tre största skolorna, att inte komma av rädsla för att det skulle bli oroligheter. Det är naturligtvis jättetråkigt, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Lidingöloppet som arrangerar Järva skolstafett, till tidningen.

Polisen beredda

Trots att polisen hävdade att läget var under kontroll var det enbart 300-400 barn av de 1 500 föranmälda som dök upp, i synnerhet äldre elever. 

Enligt polisen har man beredskap för eventuella oroligheter.

– Absolut. Men det här är inte nytt för oss, vi har tagit höjd för att det kan bli upprörda känslor och meningsskiljaktigheter, säger Olivia Åkerhielm, ingripandepolis i Järva, till Aftonbladet.

Ville bränna koranen

Rasmus Paludans blev bekant för svenska folket i påskas, i samband med att den högerextrema politikern organiserade manifestationer med syfte att bränna koranen, vilket ledde till våldsamma demonstrationer och upplopp i flera svenska städer.

0 procent stöd i Danmark

Politikern har både medborgarskap i Danmark och i Sverige och har tidigare meddelat att han vill ställa upp med sitt parti Stram Kurs i riksdagsvalet i september.

I Danmark har det gått tungt för Paludans parti som efter påskkravallerna fick 0 procents stöd i landets opinionsmätningar.

Ebba Busch talar idag

Järvaveckan pågår resten av veckan. Idag talar Kristdemokraternas ledare Ebba Busch och imorgon är det dags för Annie Lööf (C).

Statsminister Magdalena Andersson (S) är sist ut bland riksdagens partiledare med sitt tal på lördag.

Arkivfoto: Ingripandepolisen

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen