SVERIGE: Extrempolitiker skrämde bort över tusen barn

2022 06 01

1 500 barn ändrade sina planer och stannade hemma från Järvaveckan på grund av Rasmus Paludan.

För närvarande pågår Järvaveckan, den återkommande politikerveckan i Stockholm där bland annat partiledare kan visa upp sig och tala till potentiella väljare.

En som också planerat att dyka upp är den dansk-svenska högerextrema politikern Rasmus Paludan, som i dagarna fått tillstånd att manifestera två timmar om dagen på en parkering utanför arrangemangets entré.

Skolor hoppade av

Som en del av Järvaveckans invigning skulle samtidigt 1 500 barn från grundskolor springa stafett på idrottsplatsen där evenemanget äger rum. 

Men när beskedet om Paludans tillstånd kom valde flera skolor att hoppa av i sista minuten, rapporterar Dagens Nyheter.

Rädda för oroligheter

Anledningen är att barnen inte vågar vara på plats på grund av att Paludan kommer att närvara på samma anläggning.

– Vi fick veta igår eftermiddag att Paludan fått tillstånd och kontaktade skolorna. Då valde flera, bland annat de tre största skolorna, att inte komma av rädsla för att det skulle bli oroligheter. Det är naturligtvis jättetråkigt, säger Cecilia Gyldén, generalsekreterare för Lidingöloppet som arrangerar Järva skolstafett, till tidningen.

Polisen beredda

Trots att polisen hävdade att läget var under kontroll var det enbart 300-400 barn av de 1 500 föranmälda som dök upp, i synnerhet äldre elever. 

Enligt polisen har man beredskap för eventuella oroligheter.

– Absolut. Men det här är inte nytt för oss, vi har tagit höjd för att det kan bli upprörda känslor och meningsskiljaktigheter, säger Olivia Åkerhielm, ingripandepolis i Järva, till Aftonbladet.

Ville bränna koranen

Rasmus Paludans blev bekant för svenska folket i påskas, i samband med att den högerextrema politikern organiserade manifestationer med syfte att bränna koranen, vilket ledde till våldsamma demonstrationer och upplopp i flera svenska städer.

0 procent stöd i Danmark

Politikern har både medborgarskap i Danmark och i Sverige och har tidigare meddelat att han vill ställa upp med sitt parti Stram Kurs i riksdagsvalet i september.

I Danmark har det gått tungt för Paludans parti som efter påskkravallerna fick 0 procents stöd i landets opinionsmätningar.

Ebba Busch talar idag

Järvaveckan pågår resten av veckan. Idag talar Kristdemokraternas ledare Ebba Busch och imorgon är det dags för Annie Lööf (C).

Statsminister Magdalena Andersson (S) är sist ut bland riksdagens partiledare med sitt tal på lördag.

Arkivfoto: Ingripandepolisen

Text: Redaktionen