Rasmus Paludan tillbaks i Danmark – Nere på 0 % i danska mätningar

2022 04 17

Koranbrännaren Rasmus Paludan har nu rest hem till Danmark. Och i hemlandet har hans parti fallit till 0 procent i stöd.

Den högerextrema politiker som fått stor uppmärksamhet i samband med sina koranbränningar i Sverige under påsken har nu lämnat Sverige och åkt hem till Danmark igen enligt Expressen.

Deltog i valet 2019

I Danmark har hans parti Stram Kurs har fallit rejält i opinionsmätningarna.

Partiet bildades 2017 och ställde upp i danska valet för första gången 2019.

I Danmark är det betydligt lättare att få in ett parti i parlamentet då det endast behövs 2 procent av rösterna istället för 4 procent som gäller i Sverige.

Fick 1,8 procent

Rasmus Paludans parti nådde upp till 1,8 procent och kammade därmed hem 0 mandat i danska Folketinget.

Partiet betecknas som ett högerradikalt parti som vill motverka Islam men har i övrigt få kända programpunkter.

Han är mest känd för att ägna sig åt koranbränning och hans parti Stram Kurs har gått mycket dåligt efter valet 2019.

Nere på 0,0 procent

I de senaste danska opinionsmätningarna har partiet till och med sprungits förbi av Veganpartiet som ligger på omkring 0,3 procent.

Stram Kurs är nere så nära 0,0 procent att partiet inte ens registrerar i mätningarna.

Sextortyr

En del av partiets impopularitet kan sannolikt kopplas till Extrabladets avslöjande om partiledarens grova sexchattar med ungdomar online.

Ekstrabladet gick i augusti 2021 ut med rubriken ”Paludan i grovt sexsnack med barn” och redogjorde i detalj för sexchattar med unga pojkar om så kallade sextortyrlekar och grova sexkommentarer.

Endast 13 år

Enligt tidningen upplyste en del av barnen att de endast var 13 år gamla vilket resulterade i att Rädda Barnen gick ut med att de skulle polisanmäla Rasmus Paludan.

Till Ekstrabladet uppgav Rasmus Paludan att om han haft sexchattar med personer så skulle det ha skett på chattar för personer över 15 år.

Inget stöd kvar

Redan innan sexavslöjandet låg Stram Kurs nere på omkring 0,5 procent i opinionsmätningarna och i flera mätningar registrerade inte partiet.

Efter avslöjandet har partiet legat på 0 procent och Rasmus Paludan har istället svängt över till Sverige den senaste tiden.

Foto: M. König

Text: Redaktionen