Europas näst största stad blockeras

2024 01 30

Frankrikes bönder är mycket missnöjda med sin situation. 

Nu har bönderna inlett en omfattande blockad av stora infartsleder till landets huvudstad Paris, som är Europas näst största stad med sina cirka 11 miljoner invånare.

Vägar har blockerats på flera ställen.

Den första blockaden inleddes strax före klockan 15 svensk tid. Ett 30-tal traktorer blockerade A4:an, som ligger 32 mil öster om Paris, i båda körriktningarna.

Kort därefter blockerades väg A13, cirka 55 mil nordväst om Paris.  

Bönderna har även blockerat andra huvudvägar in och ut ur staden, vilket har tvingat bilister att använda allt mer trafikerade sidovägar.

Blockaden sker på uppmaning av ett antal fackförbund.

Även andra franska städer har omringats.

– Över hela Frankrike har flera huvudvägar blockerats sedan protesterna började för en vecka sedan. I Bretagne säger invånarna att de inte har kunnat resa till södra Frankrike på grund av blockader, rapporterar The Guardian.

Därför protesterar bönderna

Bönderna protesterar mot den franska regeringens och EU:s politik som de anser har slagit hårt mot det inhemska jordbruket. 

I synnerhet protesterar bönderna mot höjda drivmedelspriser, Frankrikes klimatpolitik, ”orättvisa priser” för jordbruksprodukter och det ekonomiska stödet som utgår till landets jordbrukare.

”Röd linje”

Frankrikes president Emmanuel Macron har reagerat kraftigt på belägringen av huvudstaden.

Under dagen har han hållit ett krismöte med högt uppsatta ministrar.

I morgon, tisdag, väntas presidenten meddela att "Operation Paris Siege" kommer att inledas. Exakt vad operationen kommer att innebära är oklart. 

Tiotusentals poliser kallas in 

Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin har beordrat att 15 000 poliser ska kallas in för att upplösa blockaden och hindra traktorerna från att ta sig in i Paris och andra städer.

– Att blockera Rungis är att korsa en röd linje, säger ministern enligt The Guardian.

Rungis är en kommun i norra Frankrike. Den är mest känd för sin stora grossistmarknad som levererar mat till centrala Paris.

Matmarknaden, som sägs vara den största i världen, står för cirka 60 procent av leveranserna av färska livsmedel till Paris med omnejd. Om leveranserna blockeras påverkas cirka 12 miljoner människor.

Arkivfoto: Ev

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen