JUST NU: EU stämmer eget medlemsland

2022 07 15

EU-kommissionen stämmer medlemslandet Ungern.

Anledningen är att EU-landet anklagas för att diskriminera hbtq-personer.

Ungern dras nu inför domstol på grund av sina inhemska lagar, en process som inleddes redan förra året, rapporterar nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Förbjudit information om hbtq

Bakgrunden är att Ungern annat förbjudit information om hbtq-frågor i landet. 

Bland annat har landet infört hårda restriktioner för “visning eller främjande” av homosexualitet. 

Man har också stoppat en oberoende och ofta regeringskritisk radiostation vid namn Klubradio, menar EU i sitt underlag.

– Kommissionen anser att lagen bryter mot reglerna för den inre marknaden, de grundläggande rättigheterna för individer (särskilt hbtq-personer) samt EU:s värderingar, framhäver EU i ett uttalande enligt AFP.

Försökt få Ungern att ändra

EU-kommissionen är sedan tidigare i konflikt med Ungerns premiärminister Viktor Orbán, som även anklagas för att ha missbrukat EU-pengar.

Orbán har också slagit tillbaka mot anklagelserna mot den kritiserade lagstiftningen och menar att de syftar till att skydda barn mot pedofili.

EU har utan framgång försökt övertala Ungern om att ändra den rådande lagen, som trädde i kraft 2021, skriver nyhetsbyrån.

Domstolen får avgöra

När de två parterna inte har kommit överens går nu förhandlingarna vidare till domstol.

– EU-kommissionen har idag beslutat att hänskjuta Ungern till EU-domstolen för en ungersk lag som diskriminerar människor på grund av deras sexuella läggning och könsidentitet, framhäver EU enligt Reuters.

EU-chefen: “En skam”

Orbánregeringen i Ungern försvarar gärna traditionella katolska familjevärderingar, men har kritiserats av människorättsaktivistiska grupper för att diskriminera hbtq-personer i landet.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare kallat den ungerska lagen för en “skam” inom Europa.

– Det här lagförslaget diskriminerar tydligt människor på grund av deras sexuella läggning och det går emot alla grundläggande värderingar i Europeiska unionen, sade hon enligt The New York Times när lagen var på väg att träda i kraft 2021.

Foto: A. Lallemand

Text: Redaktionen