UTRIKES: Erdoğans grova anklagelse mot väst

2022 09 07

Turkiets president går till starkt angrepp mot länderna i västvärlden.

Recep Tayyip Erdoğans Turkiet har försökt att agera medlare mellan Ryssland och Ukraina i de få fredsförhandlingar som ägt rum mellan länderna.

Samtidigt har den turkiske president också fått kritik för sina band till ryska diktatorn Vladimir Putin.

Nu går också Erdoğan till starkt angrepp mot västvärlden som helhet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Provocerar" Ryssland

Enligt Erdoğan genomför väst “provokationer” gentemot Ryssland.

Han menar också att man därmed tvingat Putin till att skapa den energikris som nu drabbat stora delar av Europa, inklusive Sverige.

– Jag kan säga mycket tydligt att jag inte tycker att västvärldens attityd, utan att nämna några namn, är korrekt, eftersom det är politik som bygger på provokationer, säger presidenten på en pressträff i Belgrad.

"Kommer inte ge resultat"

Erdoğan tillade: 

– Så länge du försöker föra ett sådant provokationskrig kommer du inte att kunna få det resultat som behövs.

Förstod Putin

Uttalandet kommer efter att en reporter ställt en fråga till den turkiska presidenten om energikrisen.

Erdoğan förklarar också att han till fullo förstod varför Vladimir Putin stängt kranen för naturgas till Tyskland, som annars går via Nord Stream-ledningen.

Föreslår pristak

EU har tidigare idag föreslagit ett pristak på rysk gas.

Det meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi står inför en extraordinär situation, eftersom Ryssland är pålitlig leverantör men också för att Ryssland aktivt manipulerar gasmarknaden, säger hon enligt Reuters.

"Massiva vinster"

Ursula von der Leyen gick emellertid inte in på exakt vad pristaken skulle kunna ligga på, men noterar att olje- och gasbolag gjort “massiva vinster".

Samtidigt har en europeisk torka underblåst högre efterfrågan på el och begränsat produktionen av vattenkraft. Därför har Ryssland kunnat spänna musklerna med sin energi.

– Vi kommer därför att föreslå ett solidaritetsbidrag för fossilbränsleföretag, säger von der Leyen.

Hon uppmanade också EU:s medlemsländer att “investera dessa intäkter för att stödja utsatta hushåll och investera i rena hemodlade energikällor”. 

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen