UPPGIFTER: Erdoganregimen agerar mot Sverige

2023 01 20

Turkiet ska ha markerat hårt mot Sverige under fredagen.

Det uppger källor till nyhetsbyrån Reuters, som hävdar att Turkiets utrikesdepartement kallat upp den svenska ambassadören.

Bakgrunden är det tillstånd som getts till den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan att bränna en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

"Brott mot avtalet"

Enligt nyhetsbyråns källa har utrikesdepartementet i Turkiet starkt fördömt de svenska myndigheternas agerande då de godkänt att protesten ska få äga rum.

– Det är ett brott mot avtalet mellan länderna, rapporterar Reuters att källan uppger.

Förväntar sig att protesten stoppas

Även AFP rapporterar om samma sak.

– Vi fördömer denna provokativa handling som helt klart är ett hatbrott – i starkaste ordalag, ska tjänstemän från det turkiska utrikesdepartementet ha sagt till den svenska ambassadören.

Nyhetsbyråns källa uppger också att det är “oacceptabelt” att Sverige godkänner protesten med hänvisning till demokratiska rättigheter som yttrandefrihet.

Turkiet uppges förvänta sig att Sverige nu ser till att stoppa Paludans demonstration.

Bekräftar möte

Svenska UD bekräftar att mötet har ägt rum. De vill dock inte ge några detaljerade kommentarer kring vad som sades.

– Sveriges ambassadör i Ankara har i dag den 20 januari varit på ett möte på det turkiska utrikesministeriet, skriver UD i ett mejl till Dagens Nyheter.

– Vi går inte in på några detaljer när det gäller mötet.

Ska bränna imorgon

Koranbränningen planeras att påbörjas klockan 13 imorgon, lördag, enligt Expressen.

Yttrandefriheten är vidsträckt i Sverige och det faktum att det kan förekomma den här typen av demonstrationer är någonting som också är en del av vår demokrati, kommenterade utrikesminister Tobias Billström (M) till tidningen tidigare idag.

Aktionen äger rum enbart en dryg vecka efter att en docka föreställandes Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hängdes upp och ned utanför Stockholms stadshus.

– Det är ägnat som ett sabotage från den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till TV4 efter händelsen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen