UPPGIFTER: Erdoganregimen agerar mot Sverige

2023 01 20

Turkiet ska ha markerat hårt mot Sverige under fredagen.

Det uppger källor till nyhetsbyrån Reuters, som hävdar att Turkiets utrikesdepartement kallat upp den svenska ambassadören.

Bakgrunden är det tillstånd som getts till den dansk-svenska politikern Rasmus Paludan att bränna en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

"Brott mot avtalet"

Enligt nyhetsbyråns källa har utrikesdepartementet i Turkiet starkt fördömt de svenska myndigheternas agerande då de godkänt att protesten ska få äga rum.

– Det är ett brott mot avtalet mellan länderna, rapporterar Reuters att källan uppger.

Förväntar sig att protesten stoppas

Även AFP rapporterar om samma sak.

– Vi fördömer denna provokativa handling som helt klart är ett hatbrott – i starkaste ordalag, ska tjänstemän från det turkiska utrikesdepartementet ha sagt till den svenska ambassadören.

Nyhetsbyråns källa uppger också att det är “oacceptabelt” att Sverige godkänner protesten med hänvisning till demokratiska rättigheter som yttrandefrihet.

Turkiet uppges förvänta sig att Sverige nu ser till att stoppa Paludans demonstration.

Bekräftar möte

Svenska UD bekräftar att mötet har ägt rum. De vill dock inte ge några detaljerade kommentarer kring vad som sades.

– Sveriges ambassadör i Ankara har i dag den 20 januari varit på ett möte på det turkiska utrikesministeriet, skriver UD i ett mejl till Dagens Nyheter.

– Vi går inte in på några detaljer när det gäller mötet.

Ska bränna imorgon

Koranbränningen planeras att påbörjas klockan 13 imorgon, lördag, enligt Expressen.

Yttrandefriheten är vidsträckt i Sverige och det faktum att det kan förekomma den här typen av demonstrationer är någonting som också är en del av vår demokrati, kommenterade utrikesminister Tobias Billström (M) till tidningen tidigare idag.

Aktionen äger rum enbart en dryg vecka efter att en docka föreställandes Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan hängdes upp och ned utanför Stockholms stadshus.

– Det är ägnat som ett sabotage från den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till TV4 efter händelsen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen