Enorm felbeställning av läkemedel – varnar för omfattande problem

2024 06 07

Kronans Apotek har begått ett stort misstag.

Nu anmäls apoteket av läkemedelsdistributören Tamro som varnar för att situationen kan slå hårt mot patienter och apotekskunder.

Enligt Tamro riskerar Kronans Apoteks omfattande orderproblem att leda till ökad brist på läkemedel, vilket kan skapa bristsituationer som riskerar patientsäkerheten.

– Dessa orderproblem, som Kronans Apotek har haft under stora delar av 2024, nådde i måndags en nivå som riskerar att resultera i tillgänglighetsproblem och potentiella brister både i vården och inom PV-systemet. Tamro ser mycket allvarligt på situationen och effekterna kommer att drabba ett flertal av våra kunder på olika sätt, framhåller Tamro i ett uttalande.

Enorm felbeställning

Läkemedelsdistributören har anmält orderkaoset till Läkemedelsverket, TLV och E-hälsomyndigheten.

Bakgrunden till anmälan är en stor felbeställning som Kronans Apotek gjorde i juni. Enligt Tamro beställde apoteket avsevärt högre volymer än vad deras apotek har behov av.

– De felaktiga och överskjutande volymerna för denna enda beställningsdag utgör ett helt års returvolymer – trots att vi genom mycket snabba åtgärder lyckades stoppa en betydande del av Kronans beställning, framhåller Tamro.

Vidare uppger läkemedelsdistributören att de inte har möjlighet att hantera ett så stort extra returflöde, och att de fortfarande påverkas av hanteringen av tidigare returflöden orsakade av apotekets orderproblem. Med anledning av det har Tamro stoppat returflödet från Kronans Apotek.

– Situationen är mycket bekymmersam eftersom läkemedelsbolagen samtidigt är i behov av de volymer som just nu ligger låsta hos Kronans apotek. Tamro har ingen enkel lösning på situationen, och vi kommer under den närmaste tiden diskutera frågan med våra kunder.

Kronans Apotek: ”Tar det på största allvar”

Kronans Apotek har kommenterat situationen i ett pressutskick.

– Denna situation är självklart allt annat än önskvärd för Kronans Apotek och alla inblandade. Vi tar detta på största allvar och arbetar för att minimera de negativa effekterna, skriver apoteket och tillägger att det är bekymmersamt att Tamro stoppat returflödet.

– I vår dialog med Tamro har vi tryckt på att ingen tjänar på att lagret inte returneras till dem av produkter som potentiellt riskerar brist. Vi inväntar svar från dem och hoppas att vi tillsammans hittar ett snabbt och effektivt sätt att returnera varorna så att de kan återföras till säljbart lager.

Foto: R. Sorin 
Text: Redaktionen

Kraftig förändring för många som tankar bilen

2024 06 07

Sverige klättrar kraftigt på en europeisk lista över drivmedelspriser.

För första gången någonsin har Sverige seglat upp som det billigaste landet i Västeuropa att tanka bensin.

Det visar färsk undersökning från Bilresa.se.

– Enligt den senaste undersökningen, genomförd den 6 juni 2024, ligger bensinpriset i Sverige på 17,98 kr per liter.  Detta gör Sverige till det billigaste landet att tanka bensin i Västeuropa, framhåller sajten i en kommentar till undersökningen.

Resultatet beskrivs som ”anmärkningsvärt”.

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att Sverige tidigare haft betydligt högre bränslepriser jämfört med sina europeiska grannar, skriver bilsajten.

Bensinpriset i Sverige är betydligt lägre jämfört med många andra länder i Västeuropa.

Det svenska bensinpriset på 17,98 kronor per liter kan jämföras med prisbilden i närliggande länder:  

  • Danmark: 22,79 kr per liter bensin
  • Frankrike: 20,71 kr per liter bensin
  • Tyskland: 19,96 kr per liter bensin
  • Nederländerna: 23,69 kr per liter bensin

Uppmanar: ”Fyll tanken”

Bilresor.se går nu ut med en uppmaning till svenskar bilister som planerar en bilresa i västra Europa i sommar.

– Det är en god idé att tanka bilen innan avfärd. Med de nuvarande priserna är det ekonomiskt fördelaktigt att fylla tanken i Sverige, något som tidigare varit otänkbart, framhåller sajten.

Dieselpriset i Sverige landar på 17,44 kronor per liter, enligt samma undersökning.

Högst priser i Europa

Så sent som hösten 2023 var drivmedelspriserna i Sverige bland de högsta i hela Europa.

Nu är läget omvänt.

Enbart Andorra, Liechtenstein samt några få länder i Östeuropa har lägre drivmedelspriser än Sverige, enligt en undersökning bilistorganisationen M Sverige.

Att priserna sjunkit kraftigt beror på flera saker. Regeringen har sänkt reduktionsplikten och skatterna på drivmedel. Samtidigt har oljepriset sjunkit globalt, vilket leder till fallande priser.

Regeringens politik välkomnas av många som uppskattar att det blir billigare att tanka bilen. Samtidigt riktas hård kritik mot att regeringens politik leder till att färre köper elbil och att utsläppen ökar.

Regeringen har själva bekräftat att utsläppen totalt sett kommer att öka med uppemot 10 miljoner ton fram till 2030 med nuvarande politik.

Enligt Naturvårdsverket står inrikes transporter för nästan en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen


Känd tv-profil spårlöst försvunnen

2024 06 06

Den brittiske tv-profilen och läkaren Michael Mosley är försvunnen.

Mosley, som är en av Storbritanniens mest välkända profiler inom hälsa, kost och träning, har rapporterats försvunnen efter en promenad i Grekland.

Det rapporterar Daily Mail.

Enligt tidningen försvann Michael Mosley efter att ha vandrat längs kusten vid St Nicholas Beach på den grekiska ön Symi.

Tv-profilen sågs senast vid 13.30-tiden på onsdagen. Han befann sig på stranden med några vänner när han bestämde sig för att promenera hem.

Mosley ska ha glömt sin mobil på stranden, vilket försvårat möjligheterna att spåra honom.

– Hans fru slog larm efter att han inte kom tillbaka vid 19.30 och lokala myndigheter började spåra rutten över natten men kunde inte hitta honom, rapporterar Daily Mail.

Polisens teori

Den grekiska polisen och räddningstjänsten har inlett en massiv sökinsats efter Mosleys försvinnande.

Enligt den brittiska tidningen fruktar polisen att han ”fallit från hög höjd”.

Under torsdagsmorgonen utökade polisen sökinsatsen. De använder sig bland annat av drönare för att söka av området.

Kustbevakningen och räddningstjänsten deltar även i insatsen.  

– Vi har sökt efter honom sedan tidigt på morgonen, men har fortfarande inte gjort något fynd, säger en polis till Daily Mail.

– Det finns inga spår av honom. Inga som helst. Det betyder att varje potentiellt scenario kan ha inträffat, fortsätter polisen och tillägger:

– Han kan ha halkat, snubblat, fallit, eller till och med blivit ormbiten och ligger skadad någonstans.

Varit ute på turné

Michael Mosley befann sig på semester med sin fru vid försvinnandet.

Läkaren och tv-profilen har just avlutat en rikstäckande turné i Storbritannien med namnet: "Ät bra, sov bättre, lev längre".

Mosley är känd för att vara hjärnan bakom den populära 5:2-dieten. Den som följer dieten äter som vanligt fem dagar i veckan och minskar kaloriintaget kraftigt övriga två dagar.  

Mosley är även programledare för BBC-serien Inside the Human Body där han undersöker senaste rönen inom träning, kost och livshållning. 

Foto: HEALTHISTA TV

Text: Redaktionen