Eljätte varnar hushållen inför kommande år

2023 02 08

De senaste månaderna har elräkningarna varit rekordhöga för mängder av hushåll i Sverige.

Och ännu värre befaras det att bli nästa vinter.

Den varningen kommer nu från Anna Borg, vd för statliga elbolaget Vattenfall med 850 000 kunder i landet.

"Vi har haft tur"

Anledningen till den dystra prognosen beror på väntad gasbrist och ökad efterfrågan, spår hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Det här är inte över än. Vi har i någon mån haft tur i Europa med tanke på den ovanligt varma vintern. Det i kombination med de energieffektiviseringar och besparingar som kunderna har gjort, har lett till att det gått åt mycket mindre gas i Europa än vad som hade varit fallet en kall vinter, säger Anna Borg.

Måste frigöra sig från gasberoende

Vd:n för eljätten framhåller att Sverige på sikt behöver frigöra sig från gasberoendet för att få ned priserna.

Analysen i nuläget vittnar dock om högre priser på både gas och el på såväl den europeiska som inhemska marknaden.

– Nästa år och vintern 2024 vet vi inte hur vädret kommer att vara. Vi kan inte lita på att det kommer att vara varmare än normalt även nästa vinter. Även om gaslagren nu är relativt välfyllda kommer det att komma in mindre gas i Europa under 2024 och den gas som kommer in kommer främst att vara i flytande naturgas som har ett högre pris, säger Anna Borg till SvD.

Förlust med 17 miljarder

Vattenfall har precis presenterat sin rapport för det statliga bolagets fjärde kvartal.

Den visar en förlust på nästan 17 miljarder kronor – för fjärde kvartalet i rad.

I ett pressmeddelande uttrycker man, precis som Anna Borg, att man på grund av kriget nu ser konsekvenserna av Europas beroende av fossila bränslen.

Vi välkomnar att energifrågan är högt prioriterad på den offentliga dagordningen och att kärnkraft åter ses som en naturlig del av den svenska energimixen. Alla fossilfria kraftslag behövs och vi ser fram emot att medverka till att överbrygga det existerande gapet mellan utbud och efterfrågan på fossilfri energi, framhåller Vattenfall.

Uppmanar att inte delbetala

I början av året uppmärksammades Vattenfall för att man uppmanade sina kunder att inte delbetala eller söka lån för att betala decemberfakturan.

– Vintern fortsätter i januari, februari och mars. Uppmaningen är därför att betala så mycket man har möjlighet till för det kommer fler elräkningar som ska betalas. Så det främsta rådet vi ger inför de kommande månaderna är att se över den elförbrukning man har hemma, sade William Fredriksson, kundmötesansvarig på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

– Vi uppmanar också kunderna att planera ekonomin för flera månader framöver.

Foto: Vattenfall

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen