Eljätte varnar hushållen inför kommande år

2023 02 08

De senaste månaderna har elräkningarna varit rekordhöga för mängder av hushåll i Sverige.

Och ännu värre befaras det att bli nästa vinter.

Den varningen kommer nu från Anna Borg, vd för statliga elbolaget Vattenfall med 850 000 kunder i landet.

"Vi har haft tur"

Anledningen till den dystra prognosen beror på väntad gasbrist och ökad efterfrågan, spår hon i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Det här är inte över än. Vi har i någon mån haft tur i Europa med tanke på den ovanligt varma vintern. Det i kombination med de energieffektiviseringar och besparingar som kunderna har gjort, har lett till att det gått åt mycket mindre gas i Europa än vad som hade varit fallet en kall vinter, säger Anna Borg.

Måste frigöra sig från gasberoende

Vd:n för eljätten framhåller att Sverige på sikt behöver frigöra sig från gasberoendet för att få ned priserna.

Analysen i nuläget vittnar dock om högre priser på både gas och el på såväl den europeiska som inhemska marknaden.

– Nästa år och vintern 2024 vet vi inte hur vädret kommer att vara. Vi kan inte lita på att det kommer att vara varmare än normalt även nästa vinter. Även om gaslagren nu är relativt välfyllda kommer det att komma in mindre gas i Europa under 2024 och den gas som kommer in kommer främst att vara i flytande naturgas som har ett högre pris, säger Anna Borg till SvD.

Förlust med 17 miljarder

Vattenfall har precis presenterat sin rapport för det statliga bolagets fjärde kvartal.

Den visar en förlust på nästan 17 miljarder kronor – för fjärde kvartalet i rad.

I ett pressmeddelande uttrycker man, precis som Anna Borg, att man på grund av kriget nu ser konsekvenserna av Europas beroende av fossila bränslen.

Vi välkomnar att energifrågan är högt prioriterad på den offentliga dagordningen och att kärnkraft åter ses som en naturlig del av den svenska energimixen. Alla fossilfria kraftslag behövs och vi ser fram emot att medverka till att överbrygga det existerande gapet mellan utbud och efterfrågan på fossilfri energi, framhåller Vattenfall.

Uppmanar att inte delbetala

I början av året uppmärksammades Vattenfall för att man uppmanade sina kunder att inte delbetala eller söka lån för att betala decemberfakturan.

– Vintern fortsätter i januari, februari och mars. Uppmaningen är därför att betala så mycket man har möjlighet till för det kommer fler elräkningar som ska betalas. Så det främsta rådet vi ger inför de kommande månaderna är att se över den elförbrukning man har hemma, sade William Fredriksson, kundmötesansvarig på Vattenfall, i ett pressmeddelande.

– Vi uppmanar också kunderna att planera ekonomin för flera månader framöver.

Foto: Vattenfall

Text: Redaktionen