Elflygplan slog rekord i Nya Zeeland

2021 11 02

101 år efter att den första flygningen gjordes mellan Nya Zeelands Nordön och Sydön har i dag på måndagen den första flygningen med ett elflygplan ägt rum mellan landets två huvudöar.

Nyzeeländaren Gary Freedman vid Electric Air har lyckats med bedriften att flyga den nästa 8 mil långa sträckan och det blev stor succé.

40 % kvar av batteriet

– Vi hade hade fortfarande kvar 40 % av batteriet. Vi hade nästan kunnat flyga tillbaka också, säger Gary Freedman rapporterar AP.

Flygturen tog 40 minuter och syftade till att visa att grön flygning har stora möjligheter. Piloten hade siktat på att lyckas genomföra flygturen i samband med att det stora klimattoppmötet i Glasgow i Skottland ägde rum vilket han även lyckades med.

Rekordlång elflygning

Enligt Wellington International Airport talesperson är det sannolikt den längsta flygturen som har gjorts av ett elplan över öppet vatten.

– Det är en väldigt spännande dag för flygplatsen. En världsrekorddag, säger talespersonen Jenna Raeburn.

Strålande solsken

Gary Freedman berättar att att dagen började med ösregn och dåliga förhållanden för avfärd från orten Blenheim. Men efter att ha skjutit upp avfärden med 15 minuter blev vädret bättre och när han lyfte var det strålande solsken över havet och Cooksundet som delar landets två stora öar.

130 kilometer i timmen

Gary Freedman som har grundat företaget ElectricAir är en riktig flygentusiast med passion för klimatet. Han reste från Nya Zeeland till Slovenien för att köpa flygplanet som väger mindre än 400 kilo och är betydligt tystare än ett vanligt flygplan. Den 87 kilometer långa färden flögs cirka 300 meter ovan marken och i en hastighet av 130 kilometer i timmen.

Han uppger att det första han såg när han närmade sig Nordön var snurrande vindkraftsanläggningar.

Förbereder 12-sitsigt elplan

Han berättar för AP att det tar en timma att fylla på flygplansbatteriet och Wellington International Airport förbereder nu för regelbunden flygtrafik med ett 12-sitsigt elflygplan inom fem år uppger flygplatsens talesperson. Hon framhåller att biobränsle och väte troligen kommer att bidra till grönare alternativ för större elplan i framtiden.

Foto: Electric Air

[yop_poll id="850"]

Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen