Elflygplan slog rekord i Nya Zeeland

2021 11 02

101 år efter att den första flygningen gjordes mellan Nya Zeelands Nordön och Sydön har i dag på måndagen den första flygningen med ett elflygplan ägt rum mellan landets två huvudöar.

Nyzeeländaren Gary Freedman vid Electric Air har lyckats med bedriften att flyga den nästa 8 mil långa sträckan och det blev stor succé.

40 % kvar av batteriet

– Vi hade hade fortfarande kvar 40 % av batteriet. Vi hade nästan kunnat flyga tillbaka också, säger Gary Freedman rapporterar AP.

Flygturen tog 40 minuter och syftade till att visa att grön flygning har stora möjligheter. Piloten hade siktat på att lyckas genomföra flygturen i samband med att det stora klimattoppmötet i Glasgow i Skottland ägde rum vilket han även lyckades med.

Rekordlång elflygning

Enligt Wellington International Airport talesperson är det sannolikt den längsta flygturen som har gjorts av ett elplan över öppet vatten.

– Det är en väldigt spännande dag för flygplatsen. En världsrekorddag, säger talespersonen Jenna Raeburn.

Strålande solsken

Gary Freedman berättar att att dagen började med ösregn och dåliga förhållanden för avfärd från orten Blenheim. Men efter att ha skjutit upp avfärden med 15 minuter blev vädret bättre och när han lyfte var det strålande solsken över havet och Cooksundet som delar landets två stora öar.

130 kilometer i timmen

Gary Freedman som har grundat företaget ElectricAir är en riktig flygentusiast med passion för klimatet. Han reste från Nya Zeeland till Slovenien för att köpa flygplanet som väger mindre än 400 kilo och är betydligt tystare än ett vanligt flygplan. Den 87 kilometer långa färden flögs cirka 300 meter ovan marken och i en hastighet av 130 kilometer i timmen.

Han uppger att det första han såg när han närmade sig Nordön var snurrande vindkraftsanläggningar.

Förbereder 12-sitsigt elplan

Han berättar för AP att det tar en timma att fylla på flygplansbatteriet och Wellington International Airport förbereder nu för regelbunden flygtrafik med ett 12-sitsigt elflygplan inom fem år uppger flygplatsens talesperson. Hon framhåller att biobränsle och väte troligen kommer att bidra till grönare alternativ för större elplan i framtiden.

Foto: Electric Air

[yop_poll id="850"]