SNÖOVÄDER: Elen kan slås ut imorgon – fyra regioner varnas

2022 12 27

Flera områden i södra Sverige löper risk att förlora strömförsörjningen imorgon, onsdag.

Detta på grund av kraftiga snöfall i stora delar av västra och inre Götaland som har fått SMHI att gå ut med en gul varning.

Uppemot tio centimeter snö väntas och förutom hala vägar kan alltså strömmen slås ut i hushåll och samhällsfunktioner i de aktuella regionerna.

– Det kan leda till problem i trafiken och för elförsörjningen, säger Marcus Letalick, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Fyra regioner varnas

Enligt Marcus Letalick handlar det egentligen om två varningar, men som gäller för samma sak i regioner som gränsar till varandra.

Det västliga området som omfattas av varningen inkluderar bland annat Göteborg och Borås, medan det inre området drabbar exempelvis Jönköping och Växjö.

– Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen, framhåller SMHI på sin hemsida.

Totalt omfattar SMHI:s varning fyra regioner:

- Västra Götaland

- Jönköping

- Kronoberg

- Halland

Två olika tider

Bakgrunden till att SMHI går ut med två varningar istället för en är på grund av att de gäller för olika tider.

För västra området sträcker sig varningen mellan 05.00 och 14.00 medan det för det inre området är 07.00 till 16.00 som gäller.

– Värsta delen är i Hallandstrakten, där kan det bli uppemot tio centimeter snö, säger Marcus Letalick till Aftonbladet.

Han tillägger att mellan 5-10 centimeter snö är att förvänta sig i övriga områden.

Så kan du förbereda dig

Det gäller med andra ord att vara förberedd på ett scenario där man kan behöva klara sig utan el om man befinner sig i någon av ovan nämnda regioner.

Eventuella strömavbrott som varnas för imorgon är dock inte att förväxla med så kallad bortkoppling, det vill säga planerade strömavbrott, som regeringen varnade för strax före jul.

Oavsett anledning är det dock enligt krisinformation från Sveriges myndigheter bra att förbereda sig med att bland annat ha följande saker hemma:

- Batteridriven radio

- Ficklampor, stearinljus och tändare

- Mat som inte kräver uppvärmning

- Dunkar med vatten

- Extra element eller värmare som drivs av exempelvis fotogen

- Telefonlistor uppskrivna på papper

- Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar

- Husapotek med det allra viktigaste

- Förladdad powerbank

- Kontanter

Foto: T. Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen