SNÖOVÄDER: Elen kan slås ut imorgon – fyra regioner varnas

2022 12 27

Flera områden i södra Sverige löper risk att förlora strömförsörjningen imorgon, onsdag.

Detta på grund av kraftiga snöfall i stora delar av västra och inre Götaland som har fått SMHI att gå ut med en gul varning.

Uppemot tio centimeter snö väntas och förutom hala vägar kan alltså strömmen slås ut i hushåll och samhällsfunktioner i de aktuella regionerna.

– Det kan leda till problem i trafiken och för elförsörjningen, säger Marcus Letalick, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Fyra regioner varnas

Enligt Marcus Letalick handlar det egentligen om två varningar, men som gäller för samma sak i regioner som gränsar till varandra.

Det västliga området som omfattas av varningen inkluderar bland annat Göteborg och Borås, medan det inre området drabbar exempelvis Jönköping och Växjö.

– Områden med luftburna elledningar kan påverkas och vid en temperatur nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen, framhåller SMHI på sin hemsida.

Totalt omfattar SMHI:s varning fyra regioner:

- Västra Götaland

- Jönköping

- Kronoberg

- Halland

Två olika tider

Bakgrunden till att SMHI går ut med två varningar istället för en är på grund av att de gäller för olika tider.

För västra området sträcker sig varningen mellan 05.00 och 14.00 medan det för det inre området är 07.00 till 16.00 som gäller.

– Värsta delen är i Hallandstrakten, där kan det bli uppemot tio centimeter snö, säger Marcus Letalick till Aftonbladet.

Han tillägger att mellan 5-10 centimeter snö är att förvänta sig i övriga områden.

Så kan du förbereda dig

Det gäller med andra ord att vara förberedd på ett scenario där man kan behöva klara sig utan el om man befinner sig i någon av ovan nämnda regioner.

Eventuella strömavbrott som varnas för imorgon är dock inte att förväxla med så kallad bortkoppling, det vill säga planerade strömavbrott, som regeringen varnade för strax före jul.

Oavsett anledning är det dock enligt krisinformation från Sveriges myndigheter bra att förbereda sig med att bland annat ha följande saker hemma:

- Batteridriven radio

- Ficklampor, stearinljus och tändare

- Mat som inte kräver uppvärmning

- Dunkar med vatten

- Extra element eller värmare som drivs av exempelvis fotogen

- Telefonlistor uppskrivna på papper

- Hygienartiklar som fungerar utan vatten, till exempel tvättlappar

- Husapotek med det allra viktigaste

- Förladdad powerbank

- Kontanter

Foto: T. Ärlemo Svenska kraftnät

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen