Efter inflationsbeskedet – flaggar för enorm räntehöjning

2022 11 15

Trots att inflationen minskade i oktober väntar mycket tuffa tider.

Det flaggar Andreas Cervenka för, ekonomikommentator på Aftonbladet.

– Det här betyder att vi har en fortsatt väldigt hög inflation. Om tio dagar ungefär kommer Riksbanken med sitt räntebesked. Allt talar för att de kommer att höja styrräntan. Vi är inte igenom det här än, säger han till tidningen.

Förväntar sig trippelhöjning

Han får medhåll från andra ekonomiska experter. Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, menar att svenska folket ska ställa in sig på en så kallad trippelhöjning nästa vecka.

– Det här kommer inte att göra att Riksbanken kan ändra bana överhuvudtaget. Det kommer att fortsätta höja styrräntan. Och vår uppfattning är att de kommer att höja med 75 punkter nästa vecka, säger Mattias Persson till Aftonbladet.

"Måste bita ihop"

Chefsekonomen tillägger att toppen ligger framför oss när det gäller inflationen, men Andreas Cervenka vill dock försöka ingjuta lite optimism i de svenska hushållen.

– Man får helt enkelt bita ihop och se vart det här landar. Den här inflationen kommer med tiden att ge med sig. Det finns ljus i tunneln helt klart, säger han.

I början av månaden varnade även andra ekonomer för att Riksbankens styrränta kommer att öka ytterligare. Då i skenet av en trippelhöjning av den amerikanska centralbanken.

– Det är fortfarande en monsterhöjning från Riksbanken vi har framför oss i november och det är för tidigt att spekulera i var toppen ligger, sade Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Svenska Dagbladet 3 november.

Inflationen minskar

Statistiska centralbyrån, SCB, meddelade tidigare idag att inflationen minskar i oktober från 9,7 till 9,3 procent

Nedgången är större än vad många ekonomer väntat sig på förhand.

– Det är en nedgång från september då inflationstakten var 9,7 procent. Månadsförändringen från september till oktober var -0,1 procent, framhåller SCB.

Elpriset rasar ordentligt

Vad som påverkade förändringen är bland annat höjda priser på drivmedel och hushållsvaror. Även prisökningar inom inventarier, hushållsvaror samt kultur och fritidsvanor har bidragit.

Men prisuppgångarna motverkas bland annat av sjunkande priser på el – som rasar ordentligt från september till oktober.

Största månadsminskningen på tre år

Priset på el sjönk nämligen med hela 24 procent mellan de två månaderna. Det är en större minskning jämfört med förra året och ännu större än oktober 2020.

Men det stora glädjebeskedet för hushållen ska ändå ses i relation till hur det exempelvis såg ut förra året.

– Elpriserna går ner i oktober men de är fortfarande högre än förra året, konstaterar Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.

LÄS MER: Varnar för "monsterhöjning" svenska räntan

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen