Efter inflationsbeskedet – flaggar för enorm räntehöjning

2022 11 15

Trots att inflationen minskade i oktober väntar mycket tuffa tider.

Det flaggar Andreas Cervenka för, ekonomikommentator på Aftonbladet.

– Det här betyder att vi har en fortsatt väldigt hög inflation. Om tio dagar ungefär kommer Riksbanken med sitt räntebesked. Allt talar för att de kommer att höja styrräntan. Vi är inte igenom det här än, säger han till tidningen.

Förväntar sig trippelhöjning

Han får medhåll från andra ekonomiska experter. Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, menar att svenska folket ska ställa in sig på en så kallad trippelhöjning nästa vecka.

– Det här kommer inte att göra att Riksbanken kan ändra bana överhuvudtaget. Det kommer att fortsätta höja styrräntan. Och vår uppfattning är att de kommer att höja med 75 punkter nästa vecka, säger Mattias Persson till Aftonbladet.

"Måste bita ihop"

Chefsekonomen tillägger att toppen ligger framför oss när det gäller inflationen, men Andreas Cervenka vill dock försöka ingjuta lite optimism i de svenska hushållen.

– Man får helt enkelt bita ihop och se vart det här landar. Den här inflationen kommer med tiden att ge med sig. Det finns ljus i tunneln helt klart, säger han.

I början av månaden varnade även andra ekonomer för att Riksbankens styrränta kommer att öka ytterligare. Då i skenet av en trippelhöjning av den amerikanska centralbanken.

– Det är fortfarande en monsterhöjning från Riksbanken vi har framför oss i november och det är för tidigt att spekulera i var toppen ligger, sade Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, till Svenska Dagbladet 3 november.

Inflationen minskar

Statistiska centralbyrån, SCB, meddelade tidigare idag att inflationen minskar i oktober från 9,7 till 9,3 procent

Nedgången är större än vad många ekonomer väntat sig på förhand.

– Det är en nedgång från september då inflationstakten var 9,7 procent. Månadsförändringen från september till oktober var -0,1 procent, framhåller SCB.

Elpriset rasar ordentligt

Vad som påverkade förändringen är bland annat höjda priser på drivmedel och hushållsvaror. Även prisökningar inom inventarier, hushållsvaror samt kultur och fritidsvanor har bidragit.

Men prisuppgångarna motverkas bland annat av sjunkande priser på el – som rasar ordentligt från september till oktober.

Största månadsminskningen på tre år

Priset på el sjönk nämligen med hela 24 procent mellan de två månaderna. Det är en större minskning jämfört med förra året och ännu större än oktober 2020.

Men det stora glädjebeskedet för hushållen ska ändå ses i relation till hur det exempelvis såg ut förra året.

– Elpriserna går ner i oktober men de är fortfarande högre än förra året, konstaterar Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.

LÄS MER: Varnar för "monsterhöjning" svenska räntan

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen