SVERIGE: Dunderattack mot statsministern

2022 11 16

Sveriges förre försvarsminister Peter Hultqvist (S) dundrar mot regeringen.

– De har bara bevisat en sak och det är att de inte var seriösa i valrörelsen, framhäver Peter Hultqvist till Aftonbladet efter att Ulf Kristerssons (M) regering presenterat sitt första stödpaket till Ukraina för den nuvarande mandatperioden.

Bakgrunden till det hårda uttalandet är en kommentar från statsministern i samband med att S-regeringen i augusti tog beslut om att inte skicka artillerisystemet Archer till Ukraina.

– Jag tycker det är ynkligt och svagt, när Ukraina nu strider inte bara för sin egen frihet, utan för hela Europa, framhöll Kristersson i ett mejl till nyhetssajten Omni vid tillfället.

Ingen Archer

Idag meddelade regeringen att man skickar ett omfattande militärt stödpaket till Ukraina.

Men just Archer, som under lång tid stått högst på Ukrainas önskelista, fanns inte med.

Någonting som Hultqvist, idag ordförande i försvarsutskottet, visserligen anser är riktigt. Han är dock rejält upprörd över vad han anser är ett hyckleri från den M-ledda regeringen.

– De uttalade sig på dåliga grunder, då de inte informerat sig ordentligt om läget. De var slarviga och ogenomtänkta och drev det som en kampanjfråga. Jag försökte förklara att det inte var lämpligt att hålla på så, då måste man göra en grundlig analys. Det har försvarsmakten nu gjort och det uppdraget har regeringen nu grundat sina beslut på, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

720 miljoner kronor

Stödpaketet som idag presenterades har ett värde av 720 miljoner kronor. Det största biståndspaketet till Ukraina från Sverige hittills.

– Vi har landat bokstavligt talat i ett vinterpaket, sade Ulf Kristersson på en pressträff i förmiddags och betonar att det både handlar om humanitärt, militärt och politiskt stöd.

Avancerade luftförsvarssystem

Den humanitära delen av paketet innefattar stöd, reparation av civil infrastruktur och minröjning. Regeringen betonar vikten av att paketet kommer ut så snabbt som möjligt eftersom behoven är akuta.

Det militära paketet har ett värde på tre miljarder kronor och i det ingår bland annat avancerade luftförsvarssystem och viktig militär utrustning och material i form av kroppsskydd och tält. Försvarsminister Pål Jonsson (M) vill av sekretesskäl inte gå in i detaljer på luftförsvarssystemet.

Utöver det militära och humanitära stödet kommer även regeringen bidra med politiskt stöd.

– Vi kommer att återkomma med andra paket inom andra domäner, säger försvarsministern. 

LÄS MER: Enormt svenskt glädjebesked till Ukraina

LÄS MER: Zelensky bekräftar nytt svenskt militär stöd

LÄS MER: Svenskt system högst upp på önskelistan

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


WHO varnar för ny virussmitta – ”enormt bekymmer”

2024 04 18

Världshälsoorganisationen WHO larmar om en ökad spridning av fågelinfluensa.

Influensaviruset av typen H5N1 började få stor spridning 2020. Sedan dess har miljontals fåglar dött i viruset och nu har även många däggdjur, inklusive människor, drabbats av smittan.

Sedan början av 2023 har 899 mänskliga fall av fågelinfluensa-varianten upptäckts i 23 länder. H5N1 har en mycket hög dödlighet, över hälften som smittats av varianten har avlidit (463 personer).

– Det är och förblir ett enormt bekymmer, säger WHO:s chefsforskare Jeremy Farrar på en pressträff i Genéve under torsdagen.

”Den stora oron”

WHO kallar fågelinfluensautbrottet för en ”global zoonotisk djurpandemi" – med andra ord ett virus som sprids mellan djur och människor.

– Den stora oro är förstås att det börjar infektera ankor och kycklingar och sedan allt fler däggdjur. Då kan viruset utveckla förmågan att infektera människor och sedan nå den kritiska förmågan att gå från människa till människa, säger Jeremy Farrar.

I dagsläget finns det inga bevis på att H5N1-varianten smittar från människa till människa. Men den höga dödligheten hos människor, som smittats via djurkontakt, är bekymmersam, enligt WHO.

Jeremy Farrars oroar sig också över att viruset för första gången har spridit sig till nötkreatur. Åtta amerikanska delstater har bekräftat att kor och getter har smittats.  

– När ett virus når däggdjurspopulationen, då kommer det närmare människor. Det här viruset bara letar, och letar efter nya mottagare, säger WHO:s chefsforskare.

 Fakta: Fågelinfluensan (H5N1)

- Fågelinfluensa av typen H5N1 klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i regionen och Folkhälsomyndigheten.

- Genom att fågelinfluensa av typen H5N1 klassas som allmänfarlig sjukdom underlättas arbetet med smittspårning.

Så skriver Folkhälsomyndigheten om viruset:

”Det största hotet mot människors hälsa är inte smitta av fågelinfluensa i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en för människa helt ny influensavariant. I synnerhet en variant med en bättre förmåga att spridas mellan människor och mot vilken vi inte har skyddande antikroppar. Detta skulle kunna ske om en människa eller annat djur samtidigt var infekterad av både fågelinfluensa och vanlig säsongsinfluensa. Vid en sådan dubbelinfektion kan influensavirusens genetiska material blandas om (rekombineras) till nya varianter.”

Foto: World Economic Forum resp Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen