SVERIGE: Dunderattack mot statsministern

2022 11 16

Sveriges förre försvarsminister Peter Hultqvist (S) dundrar mot regeringen.

– De har bara bevisat en sak och det är att de inte var seriösa i valrörelsen, framhäver Peter Hultqvist till Aftonbladet efter att Ulf Kristerssons (M) regering presenterat sitt första stödpaket till Ukraina för den nuvarande mandatperioden.

Bakgrunden till det hårda uttalandet är en kommentar från statsministern i samband med att S-regeringen i augusti tog beslut om att inte skicka artillerisystemet Archer till Ukraina.

– Jag tycker det är ynkligt och svagt, när Ukraina nu strider inte bara för sin egen frihet, utan för hela Europa, framhöll Kristersson i ett mejl till nyhetssajten Omni vid tillfället.

Ingen Archer

Idag meddelade regeringen att man skickar ett omfattande militärt stödpaket till Ukraina.

Men just Archer, som under lång tid stått högst på Ukrainas önskelista, fanns inte med.

Någonting som Hultqvist, idag ordförande i försvarsutskottet, visserligen anser är riktigt. Han är dock rejält upprörd över vad han anser är ett hyckleri från den M-ledda regeringen.

– De uttalade sig på dåliga grunder, då de inte informerat sig ordentligt om läget. De var slarviga och ogenomtänkta och drev det som en kampanjfråga. Jag försökte förklara att det inte var lämpligt att hålla på så, då måste man göra en grundlig analys. Det har försvarsmakten nu gjort och det uppdraget har regeringen nu grundat sina beslut på, säger Peter Hultqvist till Aftonbladet.

720 miljoner kronor

Stödpaketet som idag presenterades har ett värde av 720 miljoner kronor. Det största biståndspaketet till Ukraina från Sverige hittills.

– Vi har landat bokstavligt talat i ett vinterpaket, sade Ulf Kristersson på en pressträff i förmiddags och betonar att det både handlar om humanitärt, militärt och politiskt stöd.

Avancerade luftförsvarssystem

Den humanitära delen av paketet innefattar stöd, reparation av civil infrastruktur och minröjning. Regeringen betonar vikten av att paketet kommer ut så snabbt som möjligt eftersom behoven är akuta.

Det militära paketet har ett värde på tre miljarder kronor och i det ingår bland annat avancerade luftförsvarssystem och viktig militär utrustning och material i form av kroppsskydd och tält. Försvarsminister Pål Jonsson (M) vill av sekretesskäl inte gå in i detaljer på luftförsvarssystemet.

Utöver det militära och humanitära stödet kommer även regeringen bidra med politiskt stöd.

– Vi kommer att återkomma med andra paket inom andra domäner, säger försvarsministern. 

LÄS MER: Enormt svenskt glädjebesked till Ukraina

LÄS MER: Zelensky bekräftar nytt svenskt militär stöd

LÄS MER: Svenskt system högst upp på önskelistan

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen