Diskas från Eurovision

2021 03 28

Diktaturen Belarus bidrag i årets Eurovision diskas och får inte delta när musiktävlingen hålls i Rotterdam i slutet av maj.

Orsaken är att landets bidrag är för politiskt och därmed inte uppfyller kraven för att medverka. Belarus skickade först in ett bidrag som stoppades av samma anledning då det innehöll textrader som tolkades som negativa till de som kräver demokrati och frihet och protesterar mot landets diktator Aleksandr Lukasjenko.

Belarus sände då in ett andra bidrag men nu stoppas även det av samma anledning och The European Broadcasting Union EBU har nu fått nog och diskar Belarus. Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro har jobbat hårt för att stoppa Belarus medverkan.

- Jag är självklart extremt glad över att vi i år, när vi behöver det kanske mer än någonsin, kan se fram emot en Europeisk sångfest tillsammans i maj som inte svärtas ner av Lukasjenkas propaganda. Men samtidigt är jag besviken på EBU. Besviken på att man bjöd Lukasjenka på denna mediacirkus. Redan i februari, innan Belarus utsett sitt bidrag till årets tävling, samlade jag in underskrifter i Europaparlamentet för att trycka på EBU att suspendera Belarus ur organisationen och diska dem från årets Eurovision. Just därför att vi som jobbar för demokrati i Belarus varje dag vet hur Lukasjenka tänker. Vi vet hur han politiserar både kulturen och sporten för sina egna ändamål. Men man behövde låta Lukasjenka få skicka in ett bidrag som så uppenbart var ett hot mot de modiga demonstranter som gått ut på gatorna i Belarus i över ett halvår. Man gav till och med Belarus en chans till att välja en ny låt som inte var politisk. Men självklart valde Lukasjenka samma band, och en lika politisk låt. Så jag är glad idag och kommer se fram emot att se Tusse tävla i Eurovision i maj och att han slipper tävla mot den Belarusiska diktaturen! Men jag väntar mig mer av EBU, säger Karin Karlsbro (L).

[forminator_poll id="2399"]