Diskas från Eurovision

2021 03 28

Diktaturen Belarus bidrag i årets Eurovision diskas och får inte delta när musiktävlingen hålls i Rotterdam i slutet av maj.

Orsaken är att landets bidrag är för politiskt och därmed inte uppfyller kraven för att medverka. Belarus skickade först in ett bidrag som stoppades av samma anledning då det innehöll textrader som tolkades som negativa till de som kräver demokrati och frihet och protesterar mot landets diktator Aleksandr Lukasjenko.

Belarus sände då in ett andra bidrag men nu stoppas även det av samma anledning och The European Broadcasting Union EBU har nu fått nog och diskar Belarus. Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro har jobbat hårt för att stoppa Belarus medverkan.

- Jag är självklart extremt glad över att vi i år, när vi behöver det kanske mer än någonsin, kan se fram emot en Europeisk sångfest tillsammans i maj som inte svärtas ner av Lukasjenkas propaganda. Men samtidigt är jag besviken på EBU. Besviken på att man bjöd Lukasjenka på denna mediacirkus. Redan i februari, innan Belarus utsett sitt bidrag till årets tävling, samlade jag in underskrifter i Europaparlamentet för att trycka på EBU att suspendera Belarus ur organisationen och diska dem från årets Eurovision. Just därför att vi som jobbar för demokrati i Belarus varje dag vet hur Lukasjenka tänker. Vi vet hur han politiserar både kulturen och sporten för sina egna ändamål. Men man behövde låta Lukasjenka få skicka in ett bidrag som så uppenbart var ett hot mot de modiga demonstranter som gått ut på gatorna i Belarus i över ett halvår. Man gav till och med Belarus en chans till att välja en ny låt som inte var politisk. Men självklart valde Lukasjenka samma band, och en lika politisk låt. Så jag är glad idag och kommer se fram emot att se Tusse tävla i Eurovision i maj och att han slipper tävla mot den Belarusiska diktaturen! Men jag väntar mig mer av EBU, säger Karin Karlsbro (L).

[forminator_poll id="2399"]

Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen