– Det är vidrigt

2021 07 31

Sveriges statsminister reagerar mycket starkt på avslöjandet om att patienter kan välja bort läkare med utländsk bakgrund.

Dagens Nyheters granskning om att det finns vårdgivare i alla Sveriges regioner som låter patienter välja bort läkare och tandläkare med utländsk bakgrund gör statsministern mycket upprörd.

Blir så förbannad

– Jag blir så förbannad, det är vidrigt, när jag läste om det kändes det i magen. Vi får aldrig sluta bekämpa rasism och främlingsfientlighet, säger Stefan Löfven till Örnsköldsviks Allehanda.

Statsministerparet Ulla och Stefan Löfven är på sommarledighet i Örnsköldsvik och firar sin semester.

Stor sommarintervju

Tidningen Örnsköldsviks Allehanda har passat på att göra en stor sommarintervju som publiceras i dag och det är i den som statsministern reagerar starkt mot avslöjandet om att att man kan välja bort utländska läkare inom sjuk- och tandvården.

När DN ringde runt till svenska vårdgivare i hela landet fick de en rad svar som gjort många upprörda och fått politiker att reagera skarpt i flera partier.

Det här är oacceptabelt

Här är två av svaren DN fick när de ringde runt till vårdgivare.

– Vi har Maria, Sanna och Elsa. Tre damer som är ljusa.

– Jag kan skriva upp dig på en svensk tandläkare, det är helt okej. Vi har ju i alla fall två ljusa.

Namnen är fingerade. I dag rapporterar DN att flera regionpolitiker reagerar starkt.

– Det krävs en tydlighet både från politikens och från förvaltningens sida att det här är oacceptabelt, säger Gunnar Nordmark, liberal ledamot i Region Kronoberg till tidningen.

Foto: Stefan Löfven, FB, resp. J Plenio

[yop_poll id="436"]