JUST NU: “Det är mig Erdogan syftar på”

2022 05 16

Politiska vilden Amineh Kakabaveh menar att Turkiets president Recep Erdogan syftade på henne när han inför Sveriges Natobesked talade om att ”det sitter terrorister i parlamentet i vissa länder”.

– Det är mig Erdogan syftar på. Han avskyr alla som står upp för mänskliga rättigheter, säger riksdagsledamoten och kurdiraniern till SvD.

Pekade ut Sverige

I fredags riktade Turkiets president hård kritik mot Sverige. Han ställde sig kritisk till ett svenskt medlemskap i Nato.

– Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, sa han och tillade:

–De sitter till och med i parlamentet i vissa länder.

”Ser mig som ett hot”

– Erdogan vet att jag har en röst. Han ser mig som ett hot efter de överenskommelser jag har lyckats driva igenom. Jag blev nerringd i helgen av kurdiska vänner som påtalade att en svensk kvinna nu gjort Erdogan jäkligt irriterad, säger Kakabaveh till SvD.

Hon påstår att Erdogans ilska mot Sverige eskalerat sedan 2016, då Mehmet Kaplan (MP) tvingades att avgå sedan hans koppling till den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna avslöjats.

Jämför med Putin

Amineh Kakabaveh har ägnat en stor del av sitt liv åt en kamp för ett fritt socialistisk Kurdistan. Hon beskriver hur hon sett människor dö framför hennes ögon och berättar om hur tusentals människor i Turkiet placerats i fängelse eftersom de kämpat för frihet och mänskliga rättigheter.

– Erdogan är en despot som hade gjort ännu värre saker om han hade haft lika stor makt som Vladimir Putin. Turkiet är ett Natoland, det är läskigt, säger hon.

Kritiserar regeringen

Den före detta vänsterpartisten är kritisk till Sveriges ja till Nato. Hon anser att situationen för den kurdiska minoriteten i Sverige kommer att försämras.

– Jag tror att Sverige i någon mån kommer att vika sig för Erdogans krav, och då är det kurderna som hamnar i kläm. Regeringen har delvis redan vikt ned sig, genom att rätta sig i ledet och säga att man håller med Erdogan om att PKK är terrorister. Men han menar inte bara PKK, utan han menar alla kurder. Alla som är en röst för kurdernas rättigheter är terrorister enligt Erdogan, säger hon till Expressen.

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare framhävt att Sverige i likhet med EU skriver under på att PKK är en terroristorganisation. 

Kommer inte stötta statsministern

När statsminister Magdalena Andersson (S) röstades fram var Kakabavehs röst avgörande. Efter Sveriges Natobesked konstaterar riksdagsledamoten att regeringen och statsministern inte längre kan räkna med hennes stöd. 

– Jag kommer inte medverka i några avgörande omröstningar om man inte tar bort terrorstämpeln från totalt oskyldiga människor. Just nu verkar ett Natomedlemskap viktigare än att stå upp för Sveriges principer för demokrati och solidaritet. Det är oroväckande för mig och många andra kurder.

Foto: Sveriges Riksdag resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 14

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen