JUST NU: “Det är mig Erdogan syftar på”

2022 05 16

Politiska vilden Amineh Kakabaveh menar att Turkiets president Recep Erdogan syftade på henne när han inför Sveriges Natobesked talade om att ”det sitter terrorister i parlamentet i vissa länder”.

– Det är mig Erdogan syftar på. Han avskyr alla som står upp för mänskliga rättigheter, säger riksdagsledamoten och kurdiraniern till SvD.

Pekade ut Sverige

I fredags riktade Turkiets president hård kritik mot Sverige. Han ställde sig kritisk till ett svenskt medlemskap i Nato.

– Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, sa han och tillade:

–De sitter till och med i parlamentet i vissa länder.

”Ser mig som ett hot”

– Erdogan vet att jag har en röst. Han ser mig som ett hot efter de överenskommelser jag har lyckats driva igenom. Jag blev nerringd i helgen av kurdiska vänner som påtalade att en svensk kvinna nu gjort Erdogan jäkligt irriterad, säger Kakabaveh till SvD.

Hon påstår att Erdogans ilska mot Sverige eskalerat sedan 2016, då Mehmet Kaplan (MP) tvingades att avgå sedan hans koppling till den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna avslöjats.

Jämför med Putin

Amineh Kakabaveh har ägnat en stor del av sitt liv åt en kamp för ett fritt socialistisk Kurdistan. Hon beskriver hur hon sett människor dö framför hennes ögon och berättar om hur tusentals människor i Turkiet placerats i fängelse eftersom de kämpat för frihet och mänskliga rättigheter.

– Erdogan är en despot som hade gjort ännu värre saker om han hade haft lika stor makt som Vladimir Putin. Turkiet är ett Natoland, det är läskigt, säger hon.

Kritiserar regeringen

Den före detta vänsterpartisten är kritisk till Sveriges ja till Nato. Hon anser att situationen för den kurdiska minoriteten i Sverige kommer att försämras.

– Jag tror att Sverige i någon mån kommer att vika sig för Erdogans krav, och då är det kurderna som hamnar i kläm. Regeringen har delvis redan vikt ned sig, genom att rätta sig i ledet och säga att man håller med Erdogan om att PKK är terrorister. Men han menar inte bara PKK, utan han menar alla kurder. Alla som är en röst för kurdernas rättigheter är terrorister enligt Erdogan, säger hon till Expressen.

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare framhävt att Sverige i likhet med EU skriver under på att PKK är en terroristorganisation. 

Kommer inte stötta statsministern

När statsminister Magdalena Andersson (S) röstades fram var Kakabavehs röst avgörande. Efter Sveriges Natobesked konstaterar riksdagsledamoten att regeringen och statsministern inte längre kan räkna med hennes stöd. 

– Jag kommer inte medverka i några avgörande omröstningar om man inte tar bort terrorstämpeln från totalt oskyldiga människor. Just nu verkar ett Natomedlemskap viktigare än att stå upp för Sveriges principer för demokrati och solidaritet. Det är oroväckande för mig och många andra kurder.

Foto: Sveriges Riksdag resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


Bekräftad smäll efter nyår

2023 12 07

Mängder med elkonsumenter står inför ännu en höjd avgift efter årsskiftet.

Hushållen i södra Sverige har inte haft det lätt den senaste veckan.

Kärnkraftsreaktorn Ringhals 4 stoppades i onsdags – och återstarten har skjutits fram flera gånger.

Senast ikväll kom beskedet att reaktorn kommer att gå på halvfart fram till och med fredag, vilket förstås fortsätter påverka elpriserna som sköt i höjden efter förra veckans avbrott.

Höjer elnätsavgiften

Nu måste elkonsumenter i de sydligare delarna av landet förhålla sig till fler dåliga nyheter.

Den 1 januari 2024 höjs elnätsavgiften för samtliga 280 000 kunder till energijätten Kraftringen, vilket bolaget bekräftar i ett internt mejlutskick på onsdagen.

– På grund av de stora investeringarna som har gjorts och kommer att göras, kostnadsutvecklingen av material och tjänster samt ökade abonnemangsavgifter från överliggande nätägare (E.ON), förklarar Kraftringen i mejlet.

Byter modeller

Enligt eljätten handlar det om en investering värd 1,9 miljarder kronor som ska stabilisera elleveranser de kommande fem åren.

Kraftringen kommer också att byta beräkningsmodell för överföringsavgiften – från den som låg på fast pris per kilowattimme till en avgift som är baserad på timpris.

Även beräkningsmodellen för nätersättningen ändras till den rörliga varianten.

Elproducenter som matar in el i lokalnätet gör att vi som lokalnätägare får mindre elnätsförluster och därför också lägre elnätsförlustkostnader, framhåller Kraftringen.

Högsta priserna i Sverige

Kraftringen underhåller elnätet i både delar av Skåne och Småland.

Enligt Nils Holgersson-rapporten, som kartlagt avgifterna i alla Sveriges kommuner, hade elbolaget den dyraste elnätsavgiften i hela Sverige för ett år sedan.

Redan då försvarades det höga priset med investeringar.

– Generellt har vi en stabil och långsiktig prissättning. Under de senaste åren har vi ökat vår investeringstakt och framöver kommer vi att öka den ännu mer, sade bolagets ekonomidirektör Micke Andersson till SVT vid tillfället.

Enligt Kraftringen rider man dock inte på någon framgångsvåg med anledning av höga elpriser.

– Det är snarare så att vi påverkas negativt av de höga elpriserna, sade Micke Andersson förra vintern.

Foto: Tomas Ärlemo Svenska Kraftnät

Text: Redaktionen


SVERIGE: Nu höjs pensionen – för hundratusentals svenskar

2023 12 06

Från och med 1 januari 2024 så kommer cirka 155 000 svenskar få en höjd pension.

Det meddelar försäkring- och pensionsbolaget Folksam.

Företaget har beslutat att inflationssäkra pensionen.  

Cirka 65 000 kunder hos företaget med förmånsbestämd tjänstepension inom ramen för KTP 2 kommer att få sin pension höjd med 6,48 procent.

Tjänstepensionen kommer även att höjas med motsvarande procentsats för cirka 90 000 kunder där pensionen inte betalats ut än.

Dessutom kan drygt 2 600 arbetsgivare räkna med premiereduceringar på 30 procent under 2024.

”Stor skillnad”

Folksam motiverar beslutet med att man vill säkerställa att pensionerna inte ”äts upp av inflationen”.

– I dessa tider när allt fler märker av den rådande ekonomiska oron och stigande priser kan höjningen av tjänstepensionen med över sex procent göra stor skillnad.

– Dessutom kommer uppräkningen av intjänad pension och reduceringen av premierna bidra till att hålla nere pensionskostnaderna för nästan 2 600 arbetsgivare.

Det säger Katrin Röcklinger, chef Affärsområde Liv på Folksam. 

Under mitten av januari 2024 skickas utbetalningsbesked ut till Folksams kunder. Där kommer det nya pensionsbeloppet att framgå.

Större procentuell höjning 2022

Förra året genomförde Folksam en procentuell större höjning av pensionerna.

Tjänstepensionerna höjdes med 10,84 procent och premiereduceringar med 60 procent.

– Folksam är finansiellt starkt och allt överskott ska gå tillbaka till våra kunder i form av exempelvis återbäring eller sänkta premier.  Vi kan se tillbaka på ett antal år med bra avkastning på våra förvaltade pensionspengar inom dessa avtalsområden och därför genomför vi nu kraftiga sänkningar av premierna för många företag, sa Katrin Röcklinger då.

Folksams förändringar av pensionen 2024

 1. Privatpersoner, drygt 155 000 personer: 
  - Pensionstillägg och fribrev inom ramen för KTP 2 höjs med 6,48 procent vilket motsvarar inflationen det senaste året 
  - Sjukpensionstilläggen höjs med 6,48 procent inom KTP2, motsvarande siffra för KTP1 är 9,14 procent 
 2. Arbetsgivare, knappt 2 600 stycken: 
  - Premiereducering för ålderspension och familjepension med 30 procent  
  - Premiereducering för sjukpension med 95 procent (KTP2) och 80 procent (KTP1) 
  - Premiereducering för premiebefrielseförsäkringen med 90 procent (KTP2) och 15 procent (KTP1) 

Källa: Folksam

Foto: F. Arw

Text: Redaktionen