JUST NU: “Det är mig Erdogan syftar på”

2022 05 16

Politiska vilden Amineh Kakabaveh menar att Turkiets president Recep Erdogan syftade på henne när han inför Sveriges Natobesked talade om att ”det sitter terrorister i parlamentet i vissa länder”.

– Det är mig Erdogan syftar på. Han avskyr alla som står upp för mänskliga rättigheter, säger riksdagsledamoten och kurdiraniern till SvD.

Pekade ut Sverige

I fredags riktade Turkiets president hård kritik mot Sverige. Han ställde sig kritisk till ett svenskt medlemskap i Nato.

– Sverige har blivit ett hem för PKK och andra terrorgrupper. Vi ser inte positivt på deras medlemskap, sa han och tillade:

–De sitter till och med i parlamentet i vissa länder.

”Ser mig som ett hot”

– Erdogan vet att jag har en röst. Han ser mig som ett hot efter de överenskommelser jag har lyckats driva igenom. Jag blev nerringd i helgen av kurdiska vänner som påtalade att en svensk kvinna nu gjort Erdogan jäkligt irriterad, säger Kakabaveh till SvD.

Hon påstår att Erdogans ilska mot Sverige eskalerat sedan 2016, då Mehmet Kaplan (MP) tvingades att avgå sedan hans koppling till den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna avslöjats.

Jämför med Putin

Amineh Kakabaveh har ägnat en stor del av sitt liv åt en kamp för ett fritt socialistisk Kurdistan. Hon beskriver hur hon sett människor dö framför hennes ögon och berättar om hur tusentals människor i Turkiet placerats i fängelse eftersom de kämpat för frihet och mänskliga rättigheter.

– Erdogan är en despot som hade gjort ännu värre saker om han hade haft lika stor makt som Vladimir Putin. Turkiet är ett Natoland, det är läskigt, säger hon.

Kritiserar regeringen

Den före detta vänsterpartisten är kritisk till Sveriges ja till Nato. Hon anser att situationen för den kurdiska minoriteten i Sverige kommer att försämras.

– Jag tror att Sverige i någon mån kommer att vika sig för Erdogans krav, och då är det kurderna som hamnar i kläm. Regeringen har delvis redan vikt ned sig, genom att rätta sig i ledet och säga att man håller med Erdogan om att PKK är terrorister. Men han menar inte bara PKK, utan han menar alla kurder. Alla som är en röst för kurdernas rättigheter är terrorister enligt Erdogan, säger hon till Expressen.

Utrikesminister Ann Linde (S) har tidigare framhävt att Sverige i likhet med EU skriver under på att PKK är en terroristorganisation. 

Kommer inte stötta statsministern

När statsminister Magdalena Andersson (S) röstades fram var Kakabavehs röst avgörande. Efter Sveriges Natobesked konstaterar riksdagsledamoten att regeringen och statsministern inte längre kan räkna med hennes stöd. 

– Jag kommer inte medverka i några avgörande omröstningar om man inte tar bort terrorstämpeln från totalt oskyldiga människor. Just nu verkar ett Natomedlemskap viktigare än att stå upp för Sveriges principer för demokrati och solidaritet. Det är oroväckande för mig och många andra kurder.

Foto: Sveriges Riksdag resp President of Russia Office

Text: Redaktionen