UPPGIFTER: Sverige nekar Turkiets krav

2022 05 16

Turkiet vill att Sverige och Finland utlämnar 33 personer som anklagas för att ha kopplingar till kurdisk militär.

Kravet från Turkiet har utfärdats i samband med att de nordiska grannländerna har deklarerat att de kommer att ansöka om medlemskap i Nato.

Men varken Sverige eller Finland hörsammar kravet från Turkiet, rapporterar Reuters med hänvisning till uppgifter från turkisk media.  

Kopplingar till terrorklassad organisation

Enligt Turkiet har flera av de utpekade personerna kopplingar till den terrorklassade organisationen Kurdistans arbetarparti (PKK).  Flera personer rapporteras även ha kopplingar till den muslimska prästen Fethullan Gulen, som står anklagad för ett kuppförsök i Turkiet 2016, uppger Reuters.

Avvisat flera förfrågningar

Sverige och Finland har i nuläget avvisat 19 av 33 förfrågningar från Turkiet. Resterande förfrågningar utvärderas fortfarande, rapporterar den statliga turkiska tv-kanalen TRT Haber, som hänvisar till landets justitiedepartement.

Turkiet har tidigare klargjort att de kommer att ställa krav på Sverige inför en svensk Natoansökan.

Stänger inte dörren

– Vi stänger inte dörren. Men vi lyfter denna sak som en fråga om Turkiets nationella säkerhet, sa president Recep Tayyip Erdogans rådgivare Ibrahim Kalin till Reuters i helgen.

Han betonade att Turkiet kommer att ställa krav på Sverige och Finland.

Ställer krav

–  Det som måste göras är tydligt: de måste sluta att tillåta PKK-utposter, aktiviteter, organisationer och andra typer av närvaro att existera i dessa länder, sa Ibrahim Kalin och tillade:

– Givetvis vill vi ha en diskussion, en förhandling med svenska motsvarigheter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp Presidency of Turkish Republic

Text: Redaktionen